DF redder Løkke – Thorning går

SKIFTETID: "Nu tager du den herfra," sagde Helle Thorning-Schmidt i telefonen sent i aftes til Lars Løkke Rasmussen, da det stod klart, at Danmark – takket være massiv DF-fremgang – skal have en ny borgerlig regering. Thorning bebudede i nat, at hun går af som S-formand.

Løkke til Venstres valgfest på Christiansborg.
Løkke til Venstres valgfest på Christiansborg.Foto: Claus Bech/Scanpix
Erik Bjørn MøllerLasse LangeMichael Hjøllund

Store dele af den danske befolkning tabte tilliden til ham på grund af rod med bilag, luksusrejser og betalt tøj.

Nu står Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, ikke desto mindre til at blive landets næste statsminister i spidsen for en ny borgerlig regering.

Meningsmålingerne, der i ugevis havde spået dødt løb mellem rød og blå blok, blev gjort til skamme, da danskerne torsdag gik i stemmeboksen og satte de fire borgerlige partier, Venstre, Dansk Folkeparti, de Konservative og Liberal Alliance i spidsen for Danmark.

For ret hurtigt viste det sig, at blå blok med V-formand Lars Løkke Rasmussen i spidsen, fik opbakning nok fra danskerne til at sende statsminister Helle Thorning-Schmidt og SR-regeringen ud af ministerkontorerne med 90 mandater mod rød bloks 89.

Midt i triumfen må Venstre og Lars Løkke Rasmussen dog også sande, at formandens problemer med personsager og troværdighed kostede Venstre dyrt i valgkampen. 13 mandater mister partier. Muligheden for at danne en ny borgerlig regering bliver nemlig først og fremmest skabt på baggrund af en overraskende stor fremgang til Dansk Folkeparti, der med 15 nye mandater nu står til at blive det største borgerlige parti i Folketinget.

Det var da også en ydmyg og dybt berørt Lars Løkke Rasmussen, der i nat indfandt sig i en Landstingssalen på Christiansborg for at lade sig hylde af partifællerne.

Han erkendte, at Venstre ikke har fået et godt valg – og at en stor del af ansvaret for det ligger på hans skuldre på grund af personsagerne.

”Der har været tumult om min person. Men der er et flertal af danskerne, der synes, at Danmark skal have en ny regering. Vi ønsker ikke nøglerne for nøglernes skyld. Vi ønsker nøglerne for at skabe et bedre Danmark,” sagde Lars Løkke Rasmussen. Han fortalte, at han en time tidligere var blevet ringet op af Helle Thorning-Schmidt, der sagde: ”Nu tager du den herfra.”

Han havde svært ved at holde tårerne tilbage, da han til sidst sendte en særlig tak til sin familie, som han kaldte landets ”sejeste” familie.

Thorning går som formand
Dybt berørt var også landets første kvindelige statsminister, Helle Thorning-Schmidt, der få minutter tidligere i Fællessalen erkendte nederlaget, hvorfor hun fredag kører til Dronningen for at meddele, at SR-regeringen træder tilbage. Herefter meddelte hun, at hun efter mere end 10 år som socialdemokratisk formand træder tilbage.

”I ved, at jeg som jeres formand hellere vil tage en kugle for meget end én for lidt – men en del af lederskab er også at træde tilbage på det rigtige tidspunkt,” sagde Thorning.

DF blev den store vinder
Det store spørgsmål er nu, om det kan lykkes Lars Løkke Rasmussen og de borgerlige partier at blive enige om at skabe et grundlag for en ny regering – og om Dansk Folkeparti går med i regering.

Euforien i Dansk Folkeparti var stor – men trods den store fremgang afviste formand Kristian Thulesen Dahl igen og igen, at DF nødvendigvis er på vej i regering.

”Det er ikke et mål i sig selv. Det er et mål i sig selv at få politisk indflydelse. Og det kan godt være to forskellige størrelser,” sagde han.

Hjort vred
Den afgående statsminister, Helle Thorning-Schmidt, fik dog ikke lovord med på vejen fra Venstres Claus Hjort Frederiksen, som betegnede valgkampen som den mest ondsindede valgkamp, han nogensinde har oplevet.

”Jeg havde ikke troet, at jeg skulle opleve en statsminister føre en fire ugers kampagne direkte rettet mod en modstanders moral og omdømme. Jeg forstår slet ikke, at man som statsminister vil acceptere at synke så lavt i en personhetz og karaktermordforsøg. Så alene ud fra den grund vil jeg tillade mig at sige, at det er velfortjent, at hun bliver afløst på statsministerposten,” sagde Claus Hjort Frederiksen.

Konservative får forventet nederlag
Som forventet gik Konservative tilbage og tabte to mandater. Med kun 3,4 procent af stemmerne bliver Konservative Folketingets mindste parti med kun seks mandater.

Til gengæld har Søren Pape Poulsen slået fast, at han ikke går af som formand for partiet.

Tilbagegangen for det gamle parti kommer til at betyde et farvel til Christiansborg for flere konservative profiler, blandt andre Lars Barfoed.

Alternativet stormer ind på Christiansborg
Med hele 4,8 procent af stemmerne kommer Alternativet stærkt ind i Folketinget og får en stor partitrup med ni kvinder og mænd. Det er en kæmpe sejr for Uffe Elbæk og kompagni, som helt op til valgkampens begyndelse lå og svingede omkring spærregrænsen.

Det betyder et goddag til Christiansborg for otte debutanter, da det kun er partiformand Uffe Elbæk, der sidder i Folketinget i forvejen.

Radikale mindre end Alternativet
Det nu forhenværende regeringsparti Radikale med Morten Østergaard i spidsen må tage til takke med kun 4,6 procent af landets stemmer. Dermed bliver det socialliberale partis 17 mandater store folketingsgruppe skåret helt til otte mand.

Samtidig må Morten Østergaards parti se sig slået af ex-radikaleren Uffe Elbæk, hvis spritnye parti fik 0,2 procentpoint flere stemmer end det 110 år gamle Radikale Venstre.

Liberal Alliance vokser med fire mandater
Det går endnu engang fremad for Liberal Alliance, der kommer ind med 13 mandater og 7,5 procent af stemmerne.

Det er en succeshistorie uden lige for det liberale parti. Det er ikke mange år siden, Anders Samuelsens parti lå på 0,0 procent i meningsmålingerne. I år kan de kalde sig en af valgets allerstørste sejrherrer.

SF dykker
Pia Olsen Dyhr og hendes partitropper får 4,2 procent af stemmerne, hvilket bliver vekslet til syv mandater. Det er mere end en halvering af valgresultatet i 2011.

Partiet er dog gået frem i forhold til meningsmålinger i løbet af valgperioden, hvor partiet efter sit regerings-exit var nede og snuse til spærregrænsen.

Enhedslisten er rekordstore
Helt ude på venstrefløjen får Enhedslisten sit allerbedste resultat nogensinde. De får 7,8 procent af landets stemmer og går dermed to mandater frem. Det betyder, at Enhedslisten nu sidder på Christiansborg med 14 folketingsmedlemmer.

Kristendemokraterne får ikke folketings-comeback
Med 0,8 procent af stemmerne kommer Kristendemokraterne ikke over spærregrænsen og må derfor endnu engang gå glip af Christiansborg. Stemmespildet har dog ikke kostet blå blok sejren, som nogle ellers gættede på.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00