DI-analyse: Danmark halter efter på digital forskning

MIDLER: Der er brug for midler til teknisk og digital forskning, hvis Danmark skal følge med andre lande, mener DI. Meldingen får opbakning fra ITU-rektor og Socialdemokratiet.

DI oplever stor efterspørgsel blandt virksomhederne i forskning på de digitale og tekniske felter.<br>
DI oplever stor efterspørgsel blandt virksomhederne i forskning på de digitale og tekniske felter.
Foto: Michal Krumphanzl/Ritzau Scanpix (Arkivfoto)
Kasper Kaasgaard

De 4,5 procent, Danmark i 2017 brugte på offentlig forskning inden for det digitale og tekniske område, er ikke nok.

Det er hovedkonklusionen i en ny analyse fra Dansk Industri. Selve tallet kommer fra Danmarks Statistik og dækker over investeringer i elektronik, elektroteknik og kommunikation (samlet betegnet IKT) samt datalogi.

DI's forskningschef, Mette Fjord Sørensen, håber at kunne overbevise de folkevalgte om, at de tekniske områder skal prioriteres.

"Det handler om at hejse flaget over for Christiansborg og sige, at midlerne på forskningsreserven var gode, men at der er brug for flere penge," siger hun og nævner en konkret målsætning fra DI om at få afsat en milliard kroner til tekniske og naturvidenskabelige fag i 2020.

Det særlige ved it-verdenen er, at der er mange små og mellemstore virksomheder, som måske ikke helt har ressourcerne til at bedrive forskning.

Martin Zachariasen
Rektor, IT-Universitetet

Netop forskningsreservens udmøntning i 2018 er anledning til analysen. Her blev der nemlig sat 300 millioner kroner af til nye teknologiske muligheder og digitale teknologier, og hos DI opstod lysten til at lave en kortlægning af området.

Efterspørgsel fra virksomheder
For Martin Zachariasen, rektor for IT-Universitetet, bekræfter analysen hans fornemmelse af, at der er for få penge til it-forskning. Det til trods for, at andelen er steget de sidste to år, hvor den begge år har sneget sig over fire procent.

"Det er svært at sige, hvad niveauet skal være, men vi kunne godt tænke os, at væksten kom hurtigere. Det er interessant at se, at der er stor efterspørgsel blandt virksomheder på forskning inden for IKT og datalogi," siger Martin Zachariasen.

Her henviser han til, at den nye analyse blandt andet bygger på en anden DI-analyse fra sidste år, hvor de 300 mest forskningsintensive virksomheder i Danmark blev spurgt, hvilke emner de vægtede højst. IKT og datalogi indtog topplaceringerne:

"Vi har spurgt de forskningsaktive virksomheder i Danmark, og de har digital forskning som topprioritet – vi skal simpelthen investere mere i området," siger Mette Fjord Sørensen.

Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00