Om  
Tove Anderberg

Dødsfald: Keramiker Tove Anderberg (79)

Den fremtrædende danske keramiker Tove Anderberg, Hammer Bakker ved Vodskov i Vendsyssel, er død, 79 år gammel. Bisættelse 21. december.

Tove Anderberg sov stille ind efter kort tids sygdom.

Vendsyssel Kunstmusem skriver i et mindeord bl.a.:

"Tove Anderberg var med sine unikke, keramiske skulpturer en af Danmarks fremmeste keramikere. Naturens farver, mønstre og strukturer dannede hos Tove Anderberg afsæt for et omfattende og mangfoldigt abstrakt formsprog - en abstraktion, der kom til udtryk i såvel lukkede, skulpturelle former som åbne skålformer, der fik liv gennem vibrerende overfladestrukturer og lysende glasurer."

Landmandsdatteren, der var født i Aalborg og uddannede sig som korrespondent i engelsk og tysk, var som keramiker selvlært men tog studier i glasurkemi på Aarhus Kunstakademi.

Hun fik eget værksted i 1974 og var medlem af den nordjyske kunstnersammenslutning Vrå-Udstilingen fra 1985.

Tove Anderberg var på studieophold over det meste af verden: England, Sovjetunionen, USA, Mexico, Kina, Vietnam, Færøerne, Frankrig og Spanien.

Hun, der udstillede hyppigt, modtog bl.a. legat fra Ole Haslunds Kunstnerfond og arbejdslegater fra Statens Kunstfond.

Tove Anderberg er bl.a. repræsenteret på Vendsyssel Kunstmuseum, Trapholt, Holstebro Kunstmuseum, Kunsten i Aalborg, Keramikmuseet Clay, Danmarks Designmuseum, Statens Kunstfond, Ny Carlsbergfondet, AROS og Statens Museum for Kunst.

I 2012 holdt hun en retrospektiv udstilling på netop Vendsyssel Kunstmuseum i Hjørring i anledning af sin 70 års dag, som var inddelt i temaer: Værker med inspiration fra hav og strand i ét rum, værker med inspiration fra landskaber i et andet, værker med inspiration fra blomster og frugter i et tredje og endelig inspiration fra mennesker og et rum til store formater, hvor blandt andet store keramikrelieffer og store krukkeskulpturer befandt sig.

Til Nordjyske sagde hun i den forbindelse:

"Jo ældre jeg bliver, jo mere går det op for mig, hvor svært det er, det jeg har gjort. Jeg har jo levet af mit arbejde og forsørget to børn. Det betød, at jeg ikke har haft tid til et socialt liv ved siden af. Jeg skulle jo koncentrere mig om at få en indtægt. Var det så det? Nej overhovedet ikke. Livet er great."

Bisættelse: Tirsdag 21. december 2021 kl. 13 fra Sulsted Kirke.

Omtalte personer

Tove Anderberg

Keramiker, billedkunstner
korrespondent i engelsk og tysk, selvlært keramiker, kemistudie (Århus Kunstakademi)

    Politik har aldrig været vigtigere

    Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion