DR2-programmer om danske MEPere

EUROPA-PARLAMENTET: DR får hjælp af fire kendte danskere, når seerne i denne uge kan blive klogere på, hvordan EU og Europa-Parlamentet arbejder.
EU-veteranen Anne E. Jensen (V) er med til at forklare seerne, hvad Europa-Parlamentet betyder politisk for danskerne.
EU-veteranen Anne E. Jensen (V) er med til at forklare seerne, hvad Europa-Parlamentet betyder politisk for danskerne.Foto: TV2
Rasmus Nielsen

Programserien 'Kendt i Parlamentet', der bliver sendt på DR2 fra tirsdag til fredag klokken 19.30 og genudsendt efter midnat samme dag. Første gang bliver tirsdag den 14. december, oplyser DR.

De fire kendte danskere, der bliver sendt i praktik i Europa-Parlamentet med et tv-kamera i hælene, er modeskribenten Jim Lyngvild, livsstileksperten Christine Feldthaus, musikeren Master Fatman og kanalredaktør for DR Ramasjang og tv-vært Signe Lindkvist. De er i praktik hos henholdsvis parlamentsmedlemmerne Anne E. Jensen (V), Jens Rohde (V), Emilie Turunen (SF) og Christel Schaldemose (S), men også flere af de andre danske parlamentsmedlemmer medvirker.

Programmerne produceres af DR med økonomisk støtte fra Europa-Parlamentet selv.


Fire forskellige temaer
"Hele formålet med serien er at give danskerne en bedre mulighed for at se, hvordan Europa-Parlamentet arbejder, og for at komme bedst rundt om emnerne tager hver af de fire udsendelser udgangspunkt i fire forskellige temaer," forklarer Christian Andersen fra DR Undervisning, der er redaktionsleder på programmerne.

I udsendelserne vil DR prøve at være så konkret som mulig, da EU kan være en lidt uhåndgribelig størrelse for mange. Blandt de emner, der bliver taget op i programmerne, er alt fra forbrugerbeskyttelse over trafficking, miljø og CO2-udslip til EU-tilskud og kødklister.

"Mange af beslutningerne, som EU træffer, har stor betydning for danskernes hverdag, men i mange tilfælde ved de måske bare ikke, at det er europa-politikerne, der har truffet dem. De fire praktikanter i udsendelserne prøver også på hver deres måde at påvirke beslutningerne," siger Christian Andersen i en pressemeddelelse fra DR.

Også netsted på dr.dk
Samtidig med at DR2 viser programmerne, åbner DR også netstedet dr.dk/parlamentet. Her kan man for eksempel blive klogere på EU's institutioner og læse mere om Europa-Parlamentets historie og medlemmer. På sitet ligger der også en række forelæsninger om EU fra 'Danskernes Akademi' på DR2 den seneste tid.

Fatman: Cool karma
"Karmaen er cool nok. Nogle er rimelig uptight og ligner præsidenter af Uganda. (Slap lige lidt af!). Men den er bemærkelsesværdigt federe, end jeg havde regnet med. Der er masser af respekt hinanden imellem."

Sådan beskriver karmakongen Master Fatman stemningen i Europa-Parlamentet. Han har været i Bruxelles som 'praktikant' til programmet 'Kendt i parlamentet'. Og det har været en tur fyldt med positive overraskelser.

"Jeg er vegetar og mødte for eksempel nogle jægere, der var dernede for at lobbye. De var enormt søde. Der var mange gode situationer på den måde," fortæller Master Fatman, som også går under det borgerlige navn Morten Lindberg.

Iklædt gult fra top til tå gik Master Fatman ind i parlamentet med åbent sind. Alligevel måtte han sande, at det ikke var helt, hvad han havde regnet med.

"Jeg havde tænkt, at EU var mere tjekket og teknokratisk. I stedet mindede det om et kontor i en lille fransk bank ude på landet, hvor det nærmest er ligesom at komme ind i stuen hos nogen. Utjekket med reoler der ikke lige var blevet hængt op, og gulvtæpper der ikke passede helt.

Det var meget fedt. Det var menneskeligt i stedet for stort. For mig blev EU lille og kom 100 gange tættere på. Jeg vil anbefale folk at skrive til en politiker og blive praktikant," siger Master Fatman til dr.dk/parlamentet.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne E. Jensen

Formand, Danske Sømands- og Udlandskirker, EU-koordinator, TEN-T korridoren fra Østersøen til Adriaterhavet
cand.polit. (Københavns Uni. 1978)

Jens Rohde

Fhv. MF, formand, Danske fodbolddommere
student (Viborg Katedralskole 1989)

Emilie Turunen

Direktør, Nykredit Leasing, bestyrelsesmedlem, EKF Danmarks Eksportkredit
BA i socialvidenskab og arbejdslivsstudier (RUC 2009), Master of Science i europæisk politisk økonomi (LSE, London 2015), Executive education (INSEAD), Bestyrelsesarbejde i finansielle virksomheder, bank og realkredit (CBS Bestyrelsesuddannelse)

0:000:00