Ekspert: Mette Frederiksen kan stoppe krisen mellem USA og Danmark

DIPLOMATI: Donald Trump har med sin relativt afdæmpede Twitter-retorik givet Mette Frederiksen mulighed for at afblæse den diplomatiske krise mellem USA og Danmark, mener sikkerhedspolitisk ekspert. 

Donald Trump har aflyst sit forestående statsbesøg i Danmark, fordi Mette Frederiksen ikke vil sælge Grønland. 
Donald Trump har aflyst sit forestående statsbesøg i Danmark, fordi Mette Frederiksen ikke vil sælge Grønland. Foto: Kevin Lamarque/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

USA's præsident, Donald Trump, var usædvanligt respektfuld i sit ordvalg, da han natten til onsdag aflyste sit forestående besøg i Danmark i et tweet. 

Og det åbner op for, at statsminister Mette Frederiksen kan afbryde den diplomatiske krise, USA og Danmark står i.

Det mener seniorforsker ved Institut for Statskundskab med speciale i transatlantisk og arktisk sikkerhedspolitik Kristian Søby Kristensen.

”Hvis man læser Donald Trumps aflysningstweets og sammenligner dem med, hvordan han ellers kan finde på at omtale andre landes i særdeleshed kvindelige statsledere, så er de faktisk relativt sobre. Han siger ikke grimme ting om Mette Frederiksen. Han kan endda stave hendes navn," siger han. 

Diplomatisk comme il faut
Donald Trump skulle efter planen have besøgt Danmark d. 2. og 3. september, hvor han skulle møde statsminister Mette Frederiksen for at diskutere Arktis- og sikkerhedspolitik. 

Præsidenten ønskede også at indlede forhandlinger om et køb af Grønland, men det har Mette Frederiksen pure afvist.

Da det kom præsidenten for øre, at Grønland ikke er til salg, valgte han at aflyse besøget i et tweet. 

"Ud fra statsminister Mette Frederiksens udtalelser om, at hun ikke ønsker at diskutere købet af Grønland, vil jeg udskyde vores møde om to uger til et andet tidspunkt," skrev han på Twitter. 

Selv om det hører til de diplomatiske sjældenheder, at statsbesøg bliver aflyst, er det ikke noget, der behøver få negativ betydning for relationen mellem Danmark og USA, vurderer Kristian Søby Kristensen.

”Det er total diplomatisk og symbolpolitisk uhørt, at han aflyser. Men de tweets er nok det tætteste, Donald Trump kommer på at sige, at han er ked af, at det ikke kommer til at du med besøget,” siger han.

Donald Trump har formuleret sig så afdæmpet, at Mette Frederiksen ikke behøver at gå til modangreb, mener Søby Kristensen. 

”Han kalder ikke Mette Frederiksen weak, eller hvad han ellers normalt kalder andre landes statsledere. Det åbner en mulighed for, at den danske regering kan lade være med at eskalere krisen."

Hvor alvorlig er krisen mellem landene? 

"Den kan enten fade ud eller eskalere, helt afhængigt af hvad Mette Frederiksen og Donald Trump gør nu. Nu ligger bolden hos Mette Frederiksen, og hun kan lægge den død, hvis hun vil. Jeg kan ikke se, at der er nogen afgørende grund til, at hun skulle have lyst til at eskalere den her krise, som i bund og grund handler om international diplomatisk etikette."  

Statsminister Mette Frederiksen udtaler sig om aflysningen af statsbesøget på et pressemøde klokken 15 onsdag eftermiddag. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Søby Kristensen

Centerleder og seniorforsker, Center for Miltære Studier, Københavns Universitet
MSc Political Science and Government (Københavns Uni. 2003)

0:000:00