En samlet opposition siger blankt nej til regeringens adgangsbillet til forsvarsforlig

SVM-regeringen skal droppe kravet om en afskaffelse af store bededag som adgangsbillet til de kommende forhandlinger om Forsvaret. Sådan lyder det fra alle partierne udenom regeringen kort inden Mette Frederiksen går på Folketingets talerstol.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Regeringen skal droppe kravet om en afskaffelse af store bededag som adgangsbillet til næste forsvarsforligskreds.

Sådan lyder det højst opsigtsvækkende i en pressemeddelelse fra alle de ni partier, der ikke er med i SVM-regeringen.

SF, Danmarksdemokraterne, Konservative, Liberal Alliance, Radikale, Enhedslisten, Alternativet, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige opfordrer til, at regeringen søger "anden finansiering til det kommende forsvarsforlig for at sikre bred opbakning til Forsvaret."

Meldingen kommer kort før, statsminister Mette Frederiksen (S) går på Folketingets talerstol og holder åbningstale.

"Bred opbakning i Folketinget har betydning for stabiliteten i de kommende års opbygning af Forsvaret, og det har betydning for hver eneste mission og soldat, vi udsender. Derfor mener de ni partier bag denne melding, at det er en uheldig situation, regeringen bringer Danmark i, når den gør afskaffelse af en helligdag til adgangsbillet til den næste forsvarsforligskreds – også selvom de ni partier hver især har forskellige holdninger til forsvarsforhandlingerne og selve afskaffelsen af en helligdag," lyder det i pressemeddelelsen.

Tidligere på formiddagen har den samlede fagbevægelse indkaldt til demonstrationer og opfordret til en folkeafstemning om regeringens forslag.

Læs også

Partierne er klar til forhandlinger

Regeringens forslag om at øge forsvarsbudgettet til to procent af landets samlede bruttonationalprodukt ved at afskaffe store bededag som en helligdag har været i strid modvind fra start.

Blæsten har taget til, siden forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) begge har slået fast, at man skal nikke ja til store bededags-modellen, hvis man vil være med i det kommende forsvarsforlig.

Men ifølge de ni oppositionspartier har regeringen gjort sig skyldig i et "brud på den danske tradition for bredt samarbejde omkring Forsvaret."

"Det er urimeligt at stille en samlet forligskreds overfor én eneste mulig finansiering, som de fleste af partierne er imod. Derfor afvises krydset mellem afskaffelse af en helligdag og adgang til forligskredsen," står der i pressemeddelelsen.

Alle ni partier bag melding opfordrer regeringen til sammen med resten Folketinget at søge anden finansiering til det kommende forsvarsforlig.

"Alle partier er parate til at møde op til forhandlingerne og påtage sig ansvaret for at finde anden finansiering," lyder det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00