Enhedslisten vil ikke længere afskaffe militæret

På pinsens årsmøde i Enhedslisten tog partiet en historisk beslutning om at skrotte modstanden mod militæret. Nu accepterer partiet et territorialforsvar

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Det er forsøgt før, men uden held. På Enhedslistens årsmøde i pinsen lykkedes det endelig for partiets hovedbestyrelse at få en vigtig ændring af principprogrammet igennem: Enhedslisten accepterer nu, at Danmark har et forsvar.

Hidtil stod der i Enhedslistens principprogram, at partiet "går ind for at det danske militær nedlægges og erstattes af en langt mindre organisation, der kan stå for eventuelle danske bidrag til fredsbevarende FN-indsatser." Den passus er nu strøget.

I stedet står der: "Enhedslisten arbejder for at omdanne det danske forsvar til et territorialforsvar.” Altså ikke længere en de facto nedlæggelse af det danske militær, men en omdannelse af militæret til et mere defensivt territorialforsvar.

Vedtagelsen går dog langtfra enstemmigt igennem: 158 stemte for ændringen, mens et stort mindretal på 125 stemte imod.

Opfølgning på strid om Ukraine
Ændringen kommer oven på sidste års hidsige debatter i Enhedslisten i kølvandet på Ukraine-krigen. Ved årsmødet sidste år blev kravet om udmeldelse af Nato skudt til hjørne, således at Enhedslisten indtil videre accepterer et dansk Nato-medlemskab, så længe der ikke eksisterer et troværdigt alternativ.

Dette års vedtagelse er en logisk opfølgning, men det er også en meget principiel beslutning. I modsætning til sidste års turbulens blev ændringen denne gang foretaget uden synderlig medieopmærksomhed.

Dermed har Enhedslisten lagt sin forsvarspolitik et sted, der er betydelig mere i sync med de vælgergrupper, man gerne vil nå.

Vedtagelsen vil ikke gøre nogen forskel i forhold til det kommende forsvarsforlig, hvor Enhedslisten under alle omstændigheder kommer til at stå uden for. Men det kan stille partiet stærkere, når det skal appellere til de vælgere, der ønsker et dansk forsvar, men ikke bakker op om drastisk stigende forsvarsudgifter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00