EU-justitschef mistænker Finanstilsynet for at være "blind" i sag om Danske Bank

HVIDVASK: Justitskommissær Vera Jourová forstår ikke, hvordan Finanstilsynet i årevis kunne overse problemerne i Danske Banks estiske filial. Kommissæren "kan ikke forestille sig", at en sag af så "chokerende omfang" ville være mulig, hvis danske tilsynsmyndigheder havde gjort deres arbejde ordentligt, siger hun til Altinget.

BRUXELLES: Den europæiske kommissær med ansvar for bekæmpelse af hvidvaskning af penge er personlig "rystet" over omfanget af de potentielle forseelser i Danske Banks estiske filial. Det siger hun dagen efter et møde om sagen med erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).

"Omfanget er chokerende. Vi taler om 200 milliarder euro (cirka 1.500 milliarder kroner, red.) Det overgår min fantasi," siger justitskommissær Vera Jourová, der har bedt Den Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA) om at undersøge sagen sideløbende med de nationale efterforskninger i Danmark og Estland.

Det har den tjekkiske kommissær gjort, fordi hun ikke fatter, hvorfor Finanstilsynet i Danmark ikke greb ind.

"Var der virkelig ingen, der bemærkede, at noget var mærkeligt og forkert? At noget krævede, at man så nærmere på det? Dette er spørgsmålene. Dem drøftede jeg med jeres minister i går. Vi har behov for svar så hurtigt som muligt," siger Jourová i et interview med Altinget:

"Vi er nødt til at forstå på en fuldstændig klar og præcis måde, hvor fejlene var, hvem der gjorde hvad forkert, og hvordan der kan rettes op på det. Det her er en lærestreg, vi alle er nødt til at tage meget alvorligt."

Tror du, at noget af dette omfang – som foregik i årevis – kunne være sket, hvis de danske tilsynsmyndigheder havde gjort deres arbejde ordentligt?

"For at være ærlig: Nej. Det kan jeg ikke forestille mig. Fordi omfanget er så stort. Jeg tror ikke, det var meningen, at den estiske filial skulle foretage så store transaktioner. Og så er varigheden af de sandsynlige forseelser chokerende, hvis det her foregik over syv til otte år," siger Vera Jourová.

Har bankmyndigheder glemt sund fornuft?
Justitskommissæren ønsker ikke blot at få opklaret, hvorfor Danske Banks egen ledelse ikke forhindrede hvidvaskeriet. Hun vil finde ud af, hvorvidt der er tale om "systemiske fejl" i det danske tilsyn med bankerne.

"Min frygt er, at vi nogle gange koncentrerer os så meget om procedurer og regler, at vi glemmer at se på det samlede billede og anvende sund fornuft og instinkter. Jeg tror, det er det, der er sket," siger Jourová:

"Måske lukkede folk ikke øjnene med vilje. Men de var blinde."

Sagen om Danske Bank betragtes af EU som en af de potentielt største skandaler om hvidvask af penge nogensinde. Sagen har medvirket til at antænde en ny europæisk debat om kontrol med bankerne.

Europa-Parlamentet har netop besluttet som hastesag at sætte bankers hvidvask på dagsordenen for næste uges parlamentssamling i Strasbourg.

 

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Forrige artikel Danmark kobler sig på europæisk supercomputer-projekt Danmark kobler sig på europæisk supercomputer-projekt Næste artikel Ny direktør i Det Økologiske Råd: ”Jeg er grøn indeni. Det gjorde det vanskeligt at sidde i Energiministeriet” Ny direktør i Det Økologiske Råd: ”Jeg er grøn indeni. Det gjorde det vanskeligt at sidde i Energiministeriet”