Analyse af 
Chris Lehmann

Finte fra regeringen giver utilfredshed i forhandlinger om kandidatreform

Regeringen er begyndt at bløde sit eget forslag om store omlægninger på kandidatuddannelserne op, viser et læk fra forhandlingerne. Men en afgørende formulering i regeringens model er en torn i øjet på centrale partier.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Det spidser til.

Det er i disse dage, uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) mødes med de centrale partier i forhandlingerne om den allerede omstridte reform af kandidatuddannelserne, og en aftale forventes inden for de næste par uger.

Men nu har, hvad der opfattes som en finte fra ministerens side, skabt sure miner blandt forhandlere.

Egelund har fremlagt et forslag, som på overfladen ser ud til at være en markant opblødning af regeringens oprindelige forslag om at forkorte op mod halvdelen af alle kandidatuddannelser.

Helt præcist foreslår regeringen nu, at 16 procent af de kandidatstuderende skal tage en ny kort étårig kandidat, og at 20 procent skal tage en såkaldt erhvervskandidat.

Det viser et notat fra forhandlingerne, Altinget har set.

{{toplink}}
Læs også

Finten er dog, at hvis der ikke oprettes nok erhvervskandidater, skal der i stedet oprettes flere étårige kandidater. Således kan andelen af étårige kandidater vokse op til 36 procent. Og det er den finte, der vækker utilfredshed hos partierne.

Regeringen ønsker en bred aftale inden sommerferien, og målet er derfor at stå tilbage med ét eller helst flere af partierne blandt Konservative, Liberal Alliance, SF og Danmarksdemokraterne.

0:000:00