Om  
Catherine Poher
Andreas Brantelid
Tue Biering

Fire danske kunstnere får hver 200.000 kroner af Wilhelm Hansen Fonden

Fire danske kunstnere får tirsdag en stor anerkendelse, når de i Københavns gamle børsbygning modtager Wilhelm Hansen Fondens Hæderspriser. 

Redaktionen

Årets hæderspriser er hver på 200.000 kroner og dermed nogle af de betydeligste i dansk kulturliv.

De fire kunstnere er teaterinstruktøren og billedkunstneren Catherine Poher , cellisten Andreas Brantelid, dirigenten Thomas Søndergård og teaterinstruktøren Tue Biering, oplyser Politiken.

Om hædersprismodtagerne hedder det blandt andet, at "Catherine Pohers teater rekalibrerer vores forhold til virkeligheden. Hun giver stædigt de mest banale handlinger ny mening, så vi måber og villigt lader os forføre".

Om Tue Biering fremhæves det, at han "har et unikt talent for at lave skarpt analytisk politisk teater, der formår at få store målgrupper i tale. Han forsvarer samfundets svageste, han står altid på de udsattes side, men han gør det uden at blive skinger eller selvgod".

"Thomas Søndergård står på højden af sin karriere som international stjernedirigent. Fra Det Kongelige Kapel og Radiosymfoniorkestret til for eksempel Royal Concertgebouw Orchestra, London Symphony Orchestra og Royal Scottish National Orchestra (hvor han er chefdirigent) inspirerer han musikerne i karismatiske prøveforløb og begejstrer publikum med magiske koncerter".

Andreas Brantelid kaldes "en usædvanlig begavelse – et usædvanligt naturtalent og en digter på sin cello".

Fonden etablerer desuden et toårigt samarbejde med ensemblet Nightingale String Quartet, der som det første WH-ensemble får særligt gode økonomiske vilkår. Kvartetten består af musikerne Gunvor Sihm (violin), Josefine Dalsgaard (violin), Marie Louise Broholt Jensen (bratsch) og Louisa Schwab (cello). Fonden opfordrer ensemblet til at række ud mod nye publikummer for den klassiske musik, gerne børn og unge, og gerne nye danskere. WH-ensemblet har i øvrigt fri rådighed over det tildelte beløb, som for eksempel kan anvendes til fordybelse, frikøb, rejser eller pr.

Fonden opretter derudover en husdramatikerordning, som tilbydes skiftende teatre. Første husdramatiker bliver Line Knutzon, der er tilknyttet Betty Nansen Teatret. Teatrene udpeger selv den dramatiker, de ønsker at ansætte. Det eneste krav fra fonden er, at der skrives nye værker og ikke versioneringer af film, romaner eller andre forlæg.

Samtidig uddeler fonden støtte og legater til en lang række produktioner og enkeltpersoner inden for musik, teater, dans og møbelkunst.

FAKTA:
I alt støtter Wilhelm Hansen Fonden i år dansk scenekunst, musik og dans med otte millioner kroner.

Fonden har siden oprettelsen i 1995 uddelt 100 millioner kroner. 

Fondens stifter, Hanne Wilhelm Hansen, testamenterede sin formue til WH-fonden. Hun havde primært tjent sine penge ved forlagsvirksomhed inden for musik, teater og dans, og hun betragtede disse kunstarter som aktive dele af dansk erhvervsliv. Hun så ikke fondens virksomhed som mæcenat, men som, at »pengene skal tilbage til dem, der har tjent dem«.

Hanne Wilhelm Hansen levede i partnerskab med arkitekten og møbelkunstneren Finn Juhl. De internationale rettigheder til Finn Juhls møbler ligger i dag i fonden og er et betydeligt aktiv. Fondens formue består i øvrigt af to ejendomme i Gothersgade i København, 25 procent af Norsk Musikforlag i Oslo samt en aktie- og obligationsportefølje.

Fondens bestyrelse består af pianisten Katrine Gislinge, dramaturg Karen-Maria Bille, scenograf Steffen Aarfing, advokat Bente Lund Poulsen og højskoleforstander Bjørn Bredal, som er formand.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Catherine Poher

Teaterinstruktør og billedkunstner
Arkitektdiplom, École Centrale des Arts Décoratifs, Paris

Andreas Brantelid

Cellist
Musikhögskolan i Malmö og Edsberg Musikinstitut

Tue Biering

Teaterinstruktør
Statens Teaterskole

0:000:00