Flertal indgår aftale om ny voldtægtslov: Nu kræver sex samtykke

NY AFTALE: Fremover skal det være strafbart at have samleje med person, som ikke har givet samtykke. Sådan lyder en ny aftale mellem regeringen og dens støttepartier.

Voldtægtsloven skal ændres til at være baseret på samtykke.

Sådan lyder det fra et politisk flertal bestående af regeringen, Radikale, SF og Enhedslisten, som tirsdag har indgået en ny aftale.

”Voldtægtsofre skal have en langt bedre retsbeskyttelse, end de har i dag. Nu sikrer vi, at hvis ikke begge parter samtykker til sex, så er det voldtægt,” udtaler justitsminister Nick Hækkerup (S) i en pressemeddelelse.

Med den nuværende voldtægtslovgivning bliver der dømt ud fra, om den anklagede har benyttet tvang, eller om den forurettede har været i stand til at sige fra. Men fremover vil det også være strafbart, hvis der ikke har været samtykke fra begge parter.

Det vil dog fortsat være anklageren, der skal bevise, at der har manglet et samtykke.

Aftalen vil blive omsat til et lovforslag, som Nick Hækkerup vil fremsætte i oktober.

”Vi skriver i dag dansk retshistorie”
Aftalen kommer efter flere års debat om behovet for at gøre lovgivningen samtykkebaseret. Ønsket er især blevet fremført af regeringens støttepartier, som alle kaldte aftalen for historisk under præsentationen.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, og partiets retsordfører, Rosa Lund, lod begejstringen skinne igennem, da de allerede inden præsentationen af aftale delte nyheden på Twitter.

Samme glæde kunne spores hos SF og Radikale.

”Jeg har kæmpet for voldtægtsofrenes retsstilling siden 2008, og SF har kæmpet endnu længere end det. Nu kan vi endelig levere den juridiske beskyttelse, kvinderne har krav på. Det er ganske enkelt historisk,” udtaler SF’s retsordfører, Karina Lorentzen, i en pressemeddelelse.

Radikales retsordfører, Kristian Hegaard, sammenligner dagens aftale med afskaffelsen af revselsesretten:

”Vi skriver i dag dansk retshistorie. Nu slår vi fast, at et samleje kun er et samleje, hvis begge parter er med på den,” udtaler han.

Forrige artikel Lærerne stemmer ja til arbejdstidsaftale Lærerne stemmer ja til arbejdstidsaftale Næste artikel To år efter Britta-sagen: Ministerier har stadig ikke styr på interne kontroller To år efter Britta-sagen: Ministerier har stadig ikke styr på interne kontroller