Folkekirkens struktur er udskældt for at skabe dårligt arbejdsmiljø. Nu forsvarer kirkeministeren den

Kirkeminister Louise Schack Elholm er tilfreds med folkekirkens tostrengede ledelsesstruktur, selvom den møder kritik fra mange parter, der anklager strukturen for at være skyld i dårligt arbejdsmiljø. Ministeren afviser dog ikke at lave små justeringer.

Folkekirkens tostrengede system sikrer både, at folkekirken er demokratisk forankret, og at præsterne har forkyndelsesfrihed, fastslår kirkeministeren.
Folkekirkens tostrengede system sikrer både, at folkekirken er demokratisk forankret, og at præsterne har forkyndelsesfrihed, fastslår kirkeministeren.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Peter Ingemann Nielsen

Strukturen er kompliceret. Det anerkender kirkeminister Louise Schack Elholm (V) gerne.

Men hun er samtidig også "rigtig glad" for den.

Det drejer sig om folkekirkens tostrengede ledelsesstruktur, der betyder, at der i samme kirke er flere arbejdsgivere, fordi præsterne er ansat af staten, mens kirkefunktionærerne er ansat af menighedsrådet.

Strukturen er af mange blevet gjort til syndebuk for folkekirkens problemer med dårligt arbejdsmiljø.

For eksempel har professor i offentlig ledelse ved Syddansk Universitet, Kurt Klaudi Klausen, i et interview med Altinget sagt, at "det skaber ballade", at arbejdsdelingen mellem de to strenge ikke er klart definerede.

Også to kvinder, der selv har oplevet mobning og chikane som ansatte i folkekirken, skyder med skarpt på det tostrengede system.

Kirkeministeren vil ikke på samme måde lægge skylden over på systemet.

"Det tostrengede system er på den ene side med til at sikre, at vi har en demokratisk lokalt forankret folkekirke. Og det er med til at sikre den store opbakning, vi har til folkekirken i Danmark sammenlignet med vores nabolande," siger Louise Schack Elholm og fortsætter:

"På den anden side sikrer systemet også præstens forkyndelsesfrihed – altså at præsten ikke kan blive fyret, fordi han forkynder noget, som menigheden er utilfreds med."

Læs også

"Så det er en balancegang. Men det er klart, at det er kompliceret på grund af ledelsesstrukturen, og det sætter krav til det samarbejde, vi har på tværs af folkekirken – og det er jeg meget opmærksom på," fastslår ministeren.

Svært at placere ansvar

Er du åben for, at man kan lave nogle små justeringer af systemet?

"Jeg lukker ingen døre på forhånd. Men grundlæggende er jeg tilfreds med, at vi har de her to balancer - både den demokratiske lokalt forankrede folkekirke og forkyndelsesfriheden," siger hun.

Det, der særligt får kritik, er, at menighedsrådene har arbejdsgiveransvar. Og at de er frivillige mennesker, som måske ikke altid er gode arbejdsgivere?

"Det er klart, det er er en udfordring, når vi har så decentral en kirke, hvor det er frivillige, som ikke har uddannelse inden for det, som arbejder med det. Men jeg oplever nu også, at man er meget optaget af at gøre det bedst muligt."

Men det er klart, at det er kompliceret på grund af ledelsesstrukturen, og det sætter krav til det samarbejde, vi har på tværs af folkekirken – og det er jeg meget opmærksom på.

Louise Schack Elholm
Kirkeminister

Hvem er ansvarlig for at sikre, at menighedsrådene er dygtige arbejdsgivere?

"Uha, det er altid svært at placere ansvaret entydigt inden for folkekirken. Man kan sige, at vi har et fælles ansvar for det. Jeg er optaget af, at vi får sikret, at menighedsrådene er klædt bedst muligt på, og det ved jeg også, at både Landsforeningen af Menighedsråd, biskopperne og provsterne er optagede af."

Kan det komme på tale at hive arbejdsgiveransvaret ud af menighedsrådene?

"Som sagt lægger jeg stor vægt på, at vi har en decentral folkekirke. Og der er jo også med den nye lov om menighedsrådenes økonomi mulighed for, at man kan samarbejde om nogle af de her opgaver. Jeg er åben over for at se på, om der skal være bedre samarbejdsmuligheder på tværs."

Dialog med kirken

Hvad betyder bedre samarbejdsmuligheder? Kan det komme på tale at hive arbejdsgiveransvaret ud af menighedsrådene?

"Jeg er sådan set glad for den struktur, vi har på nuværende tidspunkt i folkekirken. Men det er klart, at mange menighedsråd synes, at de har rigtig meget at se til, og det kan også være, at man godt vil have noget hjælp til nogle af de her ting, og der er jeg åben over for at se på, om der er de redskaber, der er brug for."

Hvilke redskaber, der er brug for, er endnu for tidligt at sige, understreger Louise Schack Elholm.

Hun vil afvente den store arbejdsmiljøundersøgelse, som Kirkeministeriet netop har igangsat. Resultaterne af den præsenteres i starten af 2024.

Og når resultaterne ligger klar, vil hun indgå i en dialog med kirken, lyder det.

"Jeg vil lytte til, hvad de forskellige dele af folkekirken siger til arbejdsmiljøundersøgelsen, og hvad de ser som løsningsmuligheder. Jeg oplever, at de byder sig til. Landsforeningen af Menighedsråd og biskopperne er meget interesserede i, hvad man kan gøre for at finde løsninger på det her," siger hun.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Louise Schack Elholm

MF (V), fhv. kirkeminister, minister for landdistrikter og for nordisk samarbejde
cand.polit. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00