Debat

Forening: Beregninger af landbrugets drivhusgasudledning trænger til revision

DEBAT: Klimaindsatsen forudsætter retvisende beregninger af landbrugets drivhusgasudledning. Men en analyse, som Landbrug & Fødevarer har promoveret, viser, at beregningerne bør revideres, mener landbrugsforening.

Ny rapport om svinesektorens udledning af drivhusgasser medregner ikke, at transport, bearbejdning og distribution påvirker udledningen, skriver Frie Bønder Levende Land.
Ny rapport om svinesektorens udledning af drivhusgasser medregner ikke, at transport, bearbejdning og distribution påvirker udledningen, skriver Frie Bønder Levende Land.Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ole Færgeman, Tonny Hansen og Henrik Kuske Schou
Bestyrelsesmedlem, formand og næstformand, Frie Bønder Levende Land

For knap et år siden hyrede Landbrug & Fødevarer den anerkendte tænketank, World Resources Institute i Washington, til at gennemføre en analyse, hvori dansk landbrugs klimaeffektivitet "benchmarkes mod andre regioner og specifikke lande". Det skrev Landbrugsavisen.

Rapporten foreligger nu, og den indeholder både gode og dårlige nyheder for kvæg- og svinesektoren. Her nøjes vi med omtale af svinesektoren.

Den gode nyhed er, at den placerer dansk svineproduktion vældig pænt, når det kommer til udledning af drivhusgasser per kilo svinekød. Dansk svineproduktion udleder nemlig 10,8 kilogram kuldioxidækvivalenter (CO2e) per kilogram kød. Danmark er dermed i samme pæne topklasse som Holland, Tyskland og  USA.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Den dårlige er, at tallet 10,8 for drivhusgasser per kilogram svinekød er en hel del højere end tidligere anvendte tal. Det skyldes metoden til beregning af drivhusgas fra ændret arealanvendelse. Beregningen ("carbon opportunity costing") er for så vidt ligetil, idet man blot tager hensyn til det kulstof, som kunne være bundet i jorden, hvis arealet var forblevet natur (for eksempel skov eller savanne) fremfor at blive omlagt til produktion som eksempelvis af soja til foder.

Det hensyn har man ikke taget i de fleste tidligere studier, og det betyder, at udslip af drivhusgasser fra produktion af et kilogram dansk svinekød stiger fra tidligere anvendte tal – 3,6 eller 7,2 – til 10,8 kilogram CO2e.

En analyse, som er bestilt, delvist betalt og nu promoveret af Landbrug & Fødevarer, viser, at disse beregninger trænger til revision.

Ole Færgeman, Tonny Hansen og Henrik Kuske Schou
Bestyrelsesmedlem, formand og næstformand, Frie Bønder Levende Land

Tænker ikke transport og distribution ind
Den endnu dårligere nyhed er, at forfatterne til rapporten også skriver, at hvis man medtager eksporten af smågrise, som man faktisk gør det i Landbrug & Fødevarers årlige statistik over den danske svineproduktion, er udledningen mere end 13,5 kilogram CO2e per kilogram svinekød.

I 2018 producerede Danmark 1,97 millioner tons svinekød. Det tal omfatter netop det store antal smågrise, som eksporteres. Tager man udgangspunkt i det markant højere tal for udledningen per kilogram svinekød (13,5 kilogram CO2e) og mængden af produceret svinekød i 2018 (1,97 millioner tons), betyder det, at produktionen har været årsag til udledning af mindst 26,5 millioner tons CO2e.

World Resources Institutes beregninger slutter ved "farm gate". Det vil sige, at blandt andet transport, bearbejdning og distribution ikke er taget med i beregningen af drivhusgasser per kilogram svinekød, som det ligger i forretningerne. Gjorde man det, ville udledningen af drivhusgasser per kilogram svinekød være endnu større.

Hertil skal så lægges udledningen af drivhusgasser fra hele det øvrige landbrug. I Danmark har myndighederne regnet med, at hele landbruget tegner sig for 10,5 millioner tons CO2e eller 21 procent af landets samlede årlige udledning af drivhusgasser på cirka 50 millioner tons CO2e.

World Resources Institute-rapporten og Landbrug & Fødevarers egne rapporter viser imidlertid, at alene svinesektoren tegner sig for mere end 26,5 millioner tons drivhusgasser om året.

Regeringens indsats for klimaet forudsætter selvsagt retvisende beregninger af landbrugets bidrag til udledning af drivhusgasser. En analyse, som er bestilt, delvist betalt og nu promoveret af Landbrug & Fødevarer, viser, at disse beregninger trænger til revision.

For nu at sige det mildt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Færgeman

Professor emeritus, præventiv kardiologi, Aarhus Universitet, næstformand, Frie Bønder Levende Land
professor (Aarhus Uni. 1994), cand.med. (Aarhus Uni. 1968)

0:000:00