Forfatter: Jeg kan ikke forestille mig noget mere privilegeret, end at sidde i Vesten og sige, at vi lever i en forfærdelig tid

Trods et udbredt narrativ om, at jordens undergang truer i horisonten, så er mennesker og kloden i konstant fremgang. Vi har bare glemt at snakke om det, mener forfatter Kristian Leth, som i ny bog efterlyser håb for fremtiden.

"Det er meget vigtigt at forstå, at&nbsp;hvis ikke vi kan se, hvor vores tanker kommer fra, og at&nbsp;de er et udtryk for et samfund,&nbsp;en kultur og det sted, vi står historisk, så mister vi blikket for, at udfordringer som klima, krig og fattigdom er konkrete udfordringer, vi skal løse, og ikke bare er de her angstinducerende, eksistentielle begivenheder."<br>
"Det er meget vigtigt at forstå, at hvis ikke vi kan se, hvor vores tanker kommer fra, og at de er et udtryk for et samfund, en kultur og det sted, vi står historisk, så mister vi blikket for, at udfordringer som klima, krig og fattigdom er konkrete udfordringer, vi skal løse, og ikke bare er de her angstinducerende, eksistentielle begivenheder."
Foto: Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix
Caroline Boas

Håbet et ikke lysegrønt. Snarere kulsort. Det er i hvert fald det indtryk, man får, når man åbner avisen, tænder for nyhederne eller lytter med i den offentlige debat. Global opvarmning, biodiversitetskrise, krig i Europa og voksende mistillid til de folkevalgte leder en til at tro, at det kun går én vej med verden - og det er nedad.

Fraværet af håb for fremtiden er blevet en indgroet del af den vestlige kultur. Følelsen af at vi lever i de sidste tider dominerer vores tanker. Så hvorfor overhovedet tænke eller drømme om en fremtid, der formentlig ikke kommer?

Ideen om, at de voksne skal være en eller anden form for pejlemærke for de unge, er meget upopulært - særligt blandt de voksne

Kristian Leth
Forfatter

Det er dog langt fra sandt, hvis man spørger forfatter Kristian Leth. For tendensen med at tro, at verden er ved at gå under, er ikke ny – tværtimod. Mennesket har mødt store udfordringer før, som blev løst med hjælp fra ungdommens drivkraft og nysgerrighed.

Men derfor er det et kæmpe problem, at man i dag ikke snakker med børn og unge om fremtiden. Uvisheden avler ikke håb og forandring, men derimod en lammende frygt og angst. Det prøver Leth at gøre op med i hans nye bog ’Fremtiden findes også i morgen’, der netop er henvendt til nutidens ungdom.

Bogen har Leth skrevet ud fra et nødvendighedsprincip om, at den ældre generation har et ansvar for at tale til den næste generation om fremtidens mange muligheder. Et ansvar, som den voksne generation i dag har fralagt sig.

Hvis fremtiden skal komme i morgen, så skal troen på den tilbage – særligt hos de unge. Hvordan det lykkes, det har Altinget taget en snak med den danske forfatter om.

Et generationelt svigt

Hvem har ansvaret for, at håbet er blevet glemt, når vi snakker om fremtiden?

"I dag virker det lidt beskidt at tale om fremtiden, fordi vi er så pessimistiske, og der er så mange dommedagsscenarier. Ideen om, at de voksne skal være en eller anden form for pejlemærke for de unge, er meget upopulært - særligt blandt de voksne.

De voksne frasiger sig derfor det ansvar, det er at være voksen. I stedet siger de til de unge: ”Kan vi ikke bare tage jeres ideer nu, for vi kan ikke rigtig kan finde ud af det selv”. Men medvirker ikke til, at den yngre generation tænker: ”Gud hvor spændende, vi kan bestemme det hele.” Nej, de tænker: ”Holy shit, det her er så usikkert. Hvad fanden gør vi?”

For det er nu engang sådan, at mennesker i de første 15-20 år af livet har brug for nogen, der udstikker en retning, som man så kan stikke af fra. Hvis der ikke er nogen retning, så er de unge mennesker jo prisgivet."

Har den voksne generation i dag for travlt med deres egen identitetskonflikt til at bane en sti for de unge?

"Jeg tror, det er en del af forklaringen. Lige nu er vi i sådan en kultur, hvor ungdom er værdsat over alle andre værdier. På udseende, på vaner, på alt muligt. Derfor kan det være svært for min egen generation at påtage sig rollen som de voksne, for det lyder sgu så kedeligt.

Læs også

Men vores børn har brug for voksne. Derfor er det problematisk, at de voksne selv har travlt med at gå rundt og finde vejen i livet. At vi heller ikke kan overskue det hele.

Men der kommer et tidspunkt, hvor man bliver nødt til at tage ansvar. En ting er, hvad man selv har lyst til. Noget andet er, hvad ens ansvar er overfor den næste generation og den verden, man er en del af."

Privilegieblindhed udfordrer fremtidsudsigten

En statistik viser, at et flertal af folk i den vestlige verden tror, at det står meget værre til med verden, end det i virkeligheden gør. Hvorfor tror du, at det er sådan?

"En helt konkret ting i Vesten er, at vi ikke kan huske forbedringerne generationelt. Vi skal tre eller fire generationer tilbage for at se fremgangen.

Ser man derimod på flere lande i Afrika eller i Sydøstasien, så er forbedringerne sket inden for de sidste to generationer. Det er derfor meget svært at sælge narrativet om, at verden er værre end nogensinde før i disse lande."

Så Vesten glemmer ikke bare at tale om fremtiden, men også at anerkende nutiden?

Ny bog af Kristian Leth

Forfatter Kristian Leth (født 1980) udkommer den 20. april med bogen ’Fremtiden er der også i morgen’.

Bogen er henvendt til børn og unge med budskabet om, at fremtiden slet ikke er så dyster, som det bliver fortalt.

Kristian Leth er uddannet fra Forfatterskolen i 2002 og har udgivet flere bøger, blandt andet ’Håb – Et forsvar for fremtiden’ og ’Historien om det hele’ sammen med Eske Willerslev.

Til dagligt bor han i New York med sin kone og deres tre børn.

"Man taler meget om privilegier i dag. Jeg kan ikke forestille mig noget mere privilegeret, end at sidde i Vesten og sige, at vi lever i en forfærdelig tid. Vi sidder og nyder frugten af en velstand, som heldigvis ser ud til at sprede sig – ikke hurtigt nok – men i en helt utrolig grad til resten af verden.

Og så sidder vi og snakker om, at det var bedre i gamle dage. Jeg kan ikke forestille mig noget mere privilegieblindt.

Dét at vores unge - og det er ikke deres skyld - har en grundindstilling, at det var bedre før i tiden. At de konstant får at vide, at den tid, de lever i, er et eller andet horribelt scenarie. Det, synes jeg, er så tragisk."

En falsk fornuftstilstand 

Du skriver i bogens intro ”det betyder noget, hvordan vi tænker”. Hvad mener du med det?

"Jeg mangler tit spørgsmålet i den offentlige debat: Hvorfor er det, at vi er her lige nu? Og det synes jeg er essentielt, når vi står overfor nogle store etiske og eksistentielle udfordringer som vi gør i dag – og som vi altid har gjort.

I forhold til unge menneske, tror jeg, det er virkelig vigtigt at gøre dem opmærksom på netop det. At det vi tit tror er givet os "sådan her ser virkeligheden ud", er til enhver tid en eller anden formulering, som vi gør som samfund, som fælles bevidsthed.

Det er meget vigtigt at forstå, at hvis ikke vi kan se, hvor vores tanker kommer fra, og at de er et udtryk for et samfund, en kultur og det sted, vi står historisk, så mister vi blikket for, at udfordringer som klima, krig og fattigdom er konkrete udfordringer, vi skal løse, og ikke bare er de her angstinducerende, eksistentielle begivenheder.

Når vi møder noget, der er fuldstændig overvældende, som eksempelvis krigen i Ukraine eller klimaudfordringerne, så bliver vi overvældet. For vi har glemt at stoppe op og reflektere over, at der faktisk er rigtig mange måder at tænke på og om verden

Kristian Leth
Forfatter

Desværre, tror jeg, at vi i Vesten er nået til en eller anden form for falsk fornuftstilstand, hvor vi tror, at vi tænker rationelt omkring alt. 

Så når vi så møder noget, der er fuldstændig overvældende, som eksempelvis krigen i Ukraine eller klimaudfordringerne, så bliver vi overvældet. For vi har glemt at stoppe op og reflektere over, at der faktisk er rigtig mange måder at tænke på og om verden."

Hvordan får vi håbet tilbage til at tro på fremtiden?

"Hvis du sætter dig ned med et barn eller teenager og siger: ”Bare rolig, verden er ikke ved at gå under”, så hører et barn: ”VERDEN ER VED AT GÅ UNDER!” Det er ikke sådan, man kommer til at tale om fremtiden.

Det var vigtigt for mig med denne bog, at den også bare er fyldt med drømme. At vi hopper det teoretiske over og går i gang med at forestille os fremtiden.

For hvis vi ikke prøver at forestille os fremtiden, så får den ikke en plads inde i vores hoveder, hvor muligheder, drømme og endda glæde kan udspringe."

Lad ikke frygten låse os

Hvor stor en barriere er frygt for håb?

"Vi skal ikke eliminere frygten, for så er vi bare nogle fjolser, der går rundt og tror, at alt går af sig selv. Men vi skal undgå, at vores frygt for det ukendte bliver til angst. For angsten har en destruktiv kraft, som låser os, mere end den får os til at handle. Angst er en fast bestanddel af den menneskelige natur, den har bare virkelig lidt at lave, når vi står overfor reelle ting, vi skal have løst.

Jeg tror, at den glæde, som der findes i fremtidens mange muligheder, når vi tillader os at forestille og drømme om dem, modvirker, at frygten bliver til angst."

Findes fremtiden så også i morgen?

"Det eneste, der kendetegner i morgen, er, at den bliver forskellig fra i dag. Det bliver vi nødt til at internalisere. Det bliver vi nødt til at elske. Hvis vi kan have det inde i hovedet, så tror jeg faktisk, vi bliver bedre til at møde de udfordringer, vi står overfor. Hvis ikke, så frygter jeg, at man bliver bange for fremtiden og tænker: Vi skal ikke ændre på noget og bare blive stående her.

Det vigtige er ikke, at vi alle er enige om, det går ad helvede til. Det vigtige er, at ligegyldigt hvad vi mener om verden, så kan vi fantasere om fremtiden og anerkende, at den bliver anderledes fra nutiden, vi møder i dag.

Tænk bare, hvor meget verden har udviklet sig de sidste 30 år, og tænk så, hvor meget der kan ske de næste 30 år - hvis vi tør forestille os og snakke om det."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Leth

Forfatter, musiker
Forfatterskolen, 2002 og DR's Talenthold

0:000:00