Fra kronprinsesse til borgmesterkandidat

INTERVIEW: Benedikte Kiær har fravalgt en lovende politisk karriere hos Konservative på Christiansborg for at gå efter borgmesterposten i Helsingør. Men hun har stadig landspolitiske ambitioner.
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Jørgen Skadhede
Den tidligere socialminister Benedikte Kiær overraskede de fleste med sit borgmesterkandidatur i Helsingør Kommune.

Hun havde gjort lynkarriere på Christiansborg. På under tre år var hun gået fra at være en ukendt lokalpolitiker til at være udskreget som konservativ kronprinsesse.

Men lige før sommerferien kom den opsigtsvækkende melding. Benedikte Kiær stoppede som partiets politiske ordfører på Christiansborg for i stedet at gå efter borgmesterposten i Helsingør ved næste kommunalvalg i efteråret 2013.

Det er sjældent set, at en yngre folketingspolitiker laver det karrierevalg. Særligt når den unge politiker har både ministerfaring og en stigende stjerne både internt i sit parti og hos vælgerne.

Forstår ikke folks undren
Men Benedikte Kiær forstår ikke, at folk undrer sig. Hun ser det som en spændende mulighed. Og hun fastslår samtidig, at hun fortsat har landspolitiske ambitioner.

Fakta
Benedikte Kiær (K)

42 år bor i Helsingør med sin mand og en stedsøn på 11 år.
Folketingsmedlem siden 2011
Byrådsmedlem i Helsingør siden 2010
Medlem af hovedbestyrelsen i Det Konservative Folkeparti siden 2007
Politisk ordfører 2011-2012
Socialminister 2010-2011
Regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden 2006-2010
Kommunikationsrådgiver Prime Time Kommunkation og BioGasol 2001-2010
Cand.scient.pol. fra Københavns Universitet 2001

"Jeg kan ikke forstå, når folk siger: Vil du bare være borgmester. Det er faktisk en ret fed tjans at være borgmester. Det kan jeg også høre fra andre politikere, der er eller har været borgmestre. De er vilde med det," siger Benedikte Kiær til Altinget.dk og uddyber:

"Det har virkelig en stor værdi at være nær de beslutninger, man tager. Man kan hurtigt se effekten og resultatet af beslutningerne. Og så er det sundt at have noget kommunal erfaring, når man også arbejder med det landspolitiske. Det giver en større forståelse for, hvordan tingene er skruet sammen lokalt ude i kommunerne," siger Benedikte Kiær.

Jeg vil stadigvæk blande mig i landspolitik. Og jeg har 30 gode år tilbage i mig endnu. Så man kan sagtens forestille sig, at jeg vender tilbage til Christiansborg en dag. Hvem ved, hvad der sker om 12 år.

Benedikte Kiær (K)
Folketingsmedlem

Foreløbigt bliver hun siddende som menigt folketingsmedlem frem til kommunalvalget. Bliver hun borgmester, så stopper hun i Folketinget. Hvis ikke, så fortsætter hun som nu, hvor hun er medlem af både Folketinget og byrådet.

Kan stadig se sig selv på Christiansborg
Uanset hvad, så har hun fortsat landspolitiske ambitioner. Hun er medlem af partiets hovedbestyrelse. Og selv hvis hun skulle blive borgmester, så kan hun sagtens forestille sig at vende tilbage til Christiansborg en dag.

"Jeg vil stadigvæk blande mig i landspolitik. Og jeg har 30 gode år tilbage i mig endnu. Så man kan sagtens forestille sig, at jeg vender tilbage til Christiansborg en dag. Hvem ved, hvad der sker om 12 år," siger Benedikte Kiær.

Hun understreger, at det er hendes eget valg at forlade den ellers meget attraktive post som politisk ordfører. Og hun afviser, at der har været nogen magtkamp i toppen af partiet.

"Jeg vil gerne vise, at det her er noget, jeg virkeligt gerne vil. At være borgmesterkandidat er ikke foreneligt med at sidde som politisk ordfører, som er en virkelig hård og krævende post," siger Benedikte Kiær.

Ikke nervøs for konsekvenserne af at tabe
Risikerer du ikke at blive marginaliseret og miste indflydelse i folketingsgruppen, hvis du ikke erobrer den borgmesterpost og må fortsætte som en slagen kvinde på Christiansborg?

"Der er nok at lave for os otte medlemmer af den konservative folketingsgruppe, så det er jeg ikke nervøs for. Der er arbejde nok til os alle sammen."

Var det et antiklimaks at gå fra en væsentlig ministerpost med magt og indflydelse til at blive menigt folketingsmedlem?

"Sådan har jeg det ikke. Som minister i en flerpartiregering er du jo også en del af en koalition tilmed i en mindretalsregering. Du er hele tiden afhængig af, at du skal kunne skabe flertal. Når du sidder i en folketingsgruppe, kan du få lov til bare at markedsføre konservativ politik. Det er også fantastisk at være med til at udvikle den rene politiske vare," siger Benedikte Kiær og tilføjer:

"Efter at vi har siddet så mange år i et regeringssamarbejde, er det i den grad nødvendigt, at vi nu kommer med nogle rene konservative udspil."

Ekstremt vigtigt kommunalvalg for K
Hun påpeger, at det kommende kommunalvalg er aldeles afgørende for de Konservative, som står i en vælgerkrise af historiske dimensioner med opbakning fra under 5 procent af danskerne.

"Det er ekstremt vigtigt, at vi får et godt kommunalvalg. Det vil være med til at give gejst til det kommende folketingsvalg. Vi skal gøre de dystre forventninger til skamme, sådan som det skete ved sidste kommunalvalg. Dengang forventede alle, at vi Konservative ville blive banket langt ned under gulvbrædderne, men det skete ikke," siger Benedikte Kiær.

Efter at være gået tilbage i procent ved hvert eneste kommunalvalg siden 1985 vendte Konservative den kommunalpolitiske tilslutning ved sidste valg i 2009, hvor partiet fik et pænt valg og 12 borgmesterposter.

Ser stort potentiale i Helsingør
I den gamle konservative højborg Helsingør mistede partiet dog borgmesterposten. Det skete, da bykongen Per Tærsbøl efter 16 år ved magten blev kuppet af Venstre, der tog borgmesterposten med opbakning fra de røde partier i byrådet.

Nu skal Benedikte Kiær erobre borgemesterkæden tilbage til sit parti. Og hun ser et stort potentiale i Helsingør. Både når det gælder om at tiltrække nye virksomheder, turister og borgere til kommunen.

"Folk taler mest om Helsingør som en gammel værftsby, hvor værftet er lukket, og så er det gået ned ad bakke. Men der er et kæmpe potentiale i Helsingør. Der er smuk natur og vand 180 grader rundt om kommunen. Og den ligger lige midt i Øresundsregionen, hvor der er et stort vækstpotentiale. Jeg ved godt, der er mange, som siger: Flytte til Helsingør, puha, der er langt. Men det er der faktisk ikke. Hvis man ser rundt omkring på verdens storbyer, så er 45 kilometer jo ingenting," siger Benedikte Kiær.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benedikte Kiær

Borgmester (K), Helsingør Kommune, regionsrådsmedlem (K), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2001)









0:000:00