Frederiksen advarer Orbán: Det er nu, man skal stille sig på den rigtige side af historien

Europa må ikke vakle nu, siger statsministeren ved begyndelsen af et EU-topmøde, hvor Ungarns leder truer med at blokere for at give Ukraine ny milliardstøtte og perspektiv for medlemskab.

Europa skal stå fast mod Putin, siger statsminister Mette Frederiksen (S).
Europa skal stå fast mod Putin, siger statsminister Mette Frederiksen (S).Foto: John Thys/AFP/Ritzau Scanpix
Thomas LauritzenRikke Albrechtsen

BRUXELLES: Hvis EU lader Viktor Orbán svække kontinentets støtte til det krigshærgede Ukraine, så er samarbejdet ikke meget værd mere i den danske regeringsleders øjne.

”Hvis Europa vakler i vores opbakning til Ukraine, hvad er Europa så efterhånden? Hvis ikke vi har evnen til at forsvare os selv som europæere, så er der ikke meget tilbage, hvis I spørger mig,” siger statsminister Mette Frederiksen (S), der netop har annonceret en ny dansk hjælpepakke til Kyiv.

”Det her er ikke kun et spørgsmål om Ukraine og Ukraines fremtid. Det her er et spørgsmål om Europa og Europas fremtid,” siger hun ved sin ankomst til et EU-topmøde, der efter planen skulle tage historiske beslutninger om at åbne udvidelsesforhandlinger og give ny milliardstøtte til Ukraine.

{{toplink}}
Læs også

I opløbet til topmødet har Ungarns leder truet med at blokere for det hele, selv om alle de 26 andre medlemslande er imod ham.

Det må Orbán under ingen omstændigheder få held med, advarer statsministeren.

”Vi står igen på et af de steder i vores historie, hvor man må vælge, om man vil være på den rigtige eller den forkerte side i historieskrivningen,” siger statsministeren.

Vi står igen på et af de steder i vores historie, hvor man må vælge, om man vil være på den rigtige eller den forkerte side i historie-skrivningen.

Mette Frederiksen (S)
Statsminister

”Nu har vi kæmpet i snart to år for at sikre, at det ikke er Putin, der vinder den her krig. Hvis vi giver op nu, så har det hele jo været forgæves. Europa bliver i mine øjne nødt til at stå fuldstændig fast, og det vil sige sikre støtten til Ukraine både finansielt, militært og politisk,” siger hun.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024