Her er efterårets politiske bøger

LISTE: Mandag udkommer en biografi om DF-formand Kristian Thulesen Dahl, og resten af efteråret byder på en række politiske bøger om blandt andre Manu Sareen, Ritt Bjerregaard, og Thorning-regeringen set gennem Henrik Qvortrup. Se bøgerne her.

Cecilie GormsenFranka Lykke Vedel KessingKatrine Falk Lønstrup

1. Hjemstavnsmanden - Et portræt af Kristian Thulesen Dahl af Peter Nedergaard
Som formand for Dansk Folkeparti er Kristian Thulesen Dahl i dag en af de mest magtfulde mænd i Danmark, og han er desuden flere gange i de senere år blevet kåret som den mest troværdige politiker af befolkningen.

Oven på valget i juni 2015, som var Dansk Folkepartis mest succesfulde nogensinde og partiets 20 års jubilæum, tegner forfatter og professor i statskundskab ved Københavns Universitet Peter Nedergaard et skarpt og personligt tolket portræt af et politisk menneske, som i den grad er rundet af den landegn og den by, han er vokset op i og ud af. For at forstå Kristian Thulesen Dahl er det nemlig nødvendigt at forstå hans hjemstavn i det jyske.

Udkommer på Gyldendal 5. oktober 2015.

2. Min barndom i 50’erne af diverse forfattere
En række danskere født i årene 1940-1950 - heriblandt flere politikere - fortæller om deres opvækst i halvtredserne. De forskellige bidrag giver tilsammen indblik i en tidsånd fra verden af i går – og i vidt forskellige miljøer. Både Uffe Ellemann-Jensen, Margrete Auken og Bertel Haarder er blandt bidragsyderne, som blandt andre også tæller Bjarne Reuter, Birthe Kjær og Leif Davidsen.

Udkommer 12. oktober 2015 på Lindhardt og Ringhof

3. Kommissærens første 100 dage af Jens Thomsen
Margrethe Vestager er i dag en af Europas meget magtfulde politikere, og hun lægger arm med nogle af verdens største industrikoncerner – og er hverken bange for Google eller Gazprom. I efteråret 2014 trak hun det længste strå i den politiske kabale om posten som Danmarks EU-kommissær, og hun har fået en flyvende start som kommissær for EU’s konkurrencepolitik – en stilling med en helt særlig status i Europa-Kommissionen. I bogen ”Kommissærens første 100 dage” kommer man tæt på kommissæren og det arbejde, der foregår fra hendes kabinet i Bruxelles.

Udkommer 26. oktober 2015 på Gyldendal

4. Ambassadøren fra Amerika - En fortælling om magt, drømme og storpolitik af Stéphanie Surrugue
I en række åbenhjertige interviews med forfatter og tv-vært Stéphanie Surrugue beretter den karismatiske amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, om sit usædvanlige liv. Om opvæksten i en familie med tætte forbindelser til bankverdenen og de politiske inderkredse. Om rejsen gennem Hollywoods flimrende filmindustri og Washington D.C.s mest magtfulde korridorer til ambassadørboligen nord for København.

Med både humor og skarphed fortæller Rufus Gifford om sit møde med Danmark og danskerne, om vigtigheden af at udøve moderne diplomati og om supermagten Amerikas nye rolle i verden. Rufus Gifford fortæller også om at finde ud af, hvilket slags menneske man er, og hvordan man vil bruge sit liv.

Udkommer 29. oktober 2015 på Gyldendal

5. En plads i verden - Det moderne medborgerskab af Per Mouritsen
Grundig forskningsbaseret diskussion af medborgerskab på dansk. Per Mouritsens bog handler om velfærdsstaten og det sociale medborgerskabs krise, om ytringsfrihed og tolerance, om det republikanske deltagelsesideal som forudsætning for borgernes fælles frihed, om medborgerskabets fortsatte nationale forankring, om frivillighed, borgerdyd og sammenhængskraft, og om integration og adgangen til statsborgerskab.

Udkommer 29. september 2015 på Gyldendal

6. Ritt Bjerregaard - de unge år af Ritt Bjerregaard
En af Danmarks mest markante politiske profiler, Ritt Bjerregaard, skriver nu sine erindringer. Det er et både underholdende og tankevækkende selvportræt, men også et billede af de seneste 70 års danmarkshistorie, som den store efterkrigsgeneration har oplevet den og set den gennem et socialdemokratisk temperament.

I dette første bind af Ritt Bjerregaards erindringer fortæller hun levende og konkret om sin vej ind i politik, som den tager sig ud for hende, når hun i tilbageblik betragter sin opvækst og sine personlige forudsætninger ud fra et køns- og klassemæssigt tidsperspektiv med portrætter af sine forældre, sin ægtefælle, sine kærester, venner og fjender.

Bogen er rigt illustreret, og Ritt Bjerregaards refleksioner over selvoplevede kønsroller og klasseforskelle vil ikke mindst kvinder af hendes generation kunne genkende som deres egne.

Udkommer 3. november 2015 på Politikens Forlag

7. Tre år, ni måneder, tre dage - Den helt utrolige historie bag kulisserne i regeringen Thorning-Schmidt af Henrik Qvortrup
Helle Thorning-Schmidt-epoken er slut – ved valget den 18. juni smed vælgerne hende og hendes regering ud. Men hvad skete der egentlig bag kulisserne i de fire høj-dramatiske år med Thorning som Danmarks første kvindelige statsminister? Det svar giver en af landets mest erfarne politiske journalister, Henrik Qvortrup, i en ny bog, der går tættere på magtkampene, intrigerne, sejrene og nederlagene end nogensinde før.

På baggrund af samtaler med alle nøglepersonerne bringer Qvortrup læseren med helt ind bag de lukkede døre i regeringens allerinderste. Vi er med til forhandlinger i Det Sorte Tårn, deltager som fluen på væggen ved de mange krisemøder og får at vide, hvad der i virkeligheden skete i den uforsonlige valgkamp i juni 2015.

Udkommer 4. november 2015 på People's Press.

8. 1915 – Da kvinder og tyende blev borgere - En fortælling om, hvordan det danske folkestyre blev demokratisk af Pia Fris Laneth
For forholdsvis få år siden var kvinder underlagt mænd hele livet. Først deres far, derefter deres ægtemand. De havde ingen råderet over egne penge og ingen personlig myndighed eller forældremyndighed over deres børn. Tyende var ved lov underlagt deres husbond og kunne blive straffet for at rende af pladsen, ligesom det var tilladt for husbond at prygle dem.

Den tid og kampen for at få ændret vilkårene og lovene samt få valgret fortæller Pia Fris Laneth om i 1915 – Da kvinder og tyende blev borgere. Historien belyses igennem fortællingen om flere skæbner – som lærerinder, stuepiger, malkepiger, kvinder fra overklassen. Pia Fris Laneth er især kendt for sin familiekrønike Lillys Danmarkshistorie.
Udkommer 4. november 2015 på Gyldendal

9. Manu af Manu Sareen
Danmarks første minister fra et tredjeverdensland, den første mandlige ligestillingsminister, ham med de sjove børnebøger, ham med homo-vielserne – og ham der altid smiler i sit moderigtige tøj. Sådan er der nok mange, som kender Manu Sareen.

Men i Manu viser han også en anden side af sig selv. Han fortæller hudløst ærligt om den ensomme indvandrerdreng fra Bryggen, der hutler sig gennem skoletiden og bliver smidt ud af gymnasiet, på kanten til at blive kriminel, rammes af depression og bliver skilt på forsiden af formiddagsaviserne.

Han fortæller om skelsættende begivenheder og forbilleder og om op - og nedturene i politik. Om ikke at føle sig hjemme blandt de privilegerede, om intriger og om hvordan magten opleves set indefra. Om prisen ved at være i mediernes søgelys. Og om at være et menneske med både dæmoner og håb – og om glæden ved at leve her og nu.

Udkommer 12. november 2015 på Politikens Forlag 

10. Hymne til friheden af Flemming Rose
I 10-året for offentliggørelsen af Muhammed-tegningerne gør Flemming Rose status over den debat, som han verden over har haft en central rolle i. Denne lille bog er en engageret hyldest til frihedsrettighederne.

For 10 år siden inviterede Flemming Rose danske bladtegnere til at tegne muslimernes profet Muhammed. 12 tegninger blev bragt i Jyllands-Posten. Det satte gang i en debat og nogle begivenheder, som efter terrorangreb i begyndelsen af 2015 på Charlie Hebdo og et jødisk supermarked i Paris og på et debatmøde og synagogen i København har fået fornyet aktualitet.

I centrum for debatten står spørgsmål som: Hvad er ytringsfrihedens grænse i et multikulturelt demokrati? Hvordan skal et frit samfund reagere på terror? Er islam forenelig med en liberal orden? Hvorfor er Europas multikulturelle drøm bristet? Hvorfra kommer de største trusler mod demokrati og frihed? Er ytringsfriheden truet, og er situationen blevet værre eller bedre i de forgangne 10 år? Hvorfor vinder den radikale højrefløj frem i flere europæiske lande, og er det en trussel mod det liberale demokrati?

I ugerne efter angrebet på Charlie Hebdo tog Flemming Rose til Paris for at drøfte disse spørgsmål med venner og kolleger fra det satiriske blad, som overlevede attentatet. Denne bog er resultatet.

Udkom 28. september 2015

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00