Hjertelæger: Udrednings-ret kræver lang indkøring

INTERVIEW: Formanden for hjertelægernes lægefaglige selskab vurderer, at udredningsretten på hjerteområdet først vil være fuldt dækkende halvandet år efter dens ikrafttræden.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Formanden for hjertelægernes faglige selskab, Mogens Lytken, anser det for urealistisk, at den nye udredningsret vil kunne blive overholdt inden for en overskuelig tid, efter den træder i kraft 1. september i år. 

"Det tog halvandet år, fra hjertepakkerne blev indført, til de blev overholdt," siger Mogens Lytken, der er ledende overlæge på OUH.

De fire hjertepakker har sikret ret til hurtig behandling og udredning til de patienter, som man tror eller ved har en akut alvorlig hjertesygdom. I forhold til den nye udredningsret vil hospitalerne fremover skulle udrede alle patienter inden for en måned, uanset hvad baggrunden er for henvisningen.

"Nu kommer udredningsretten på en måned jo også til at gælde den unge mand, som har ønsket at få sit hjerte undersøgt, fordi der har været hjertesygdom i familien. Om den nye udredningsret vil få læger til at henvise mange flere patienter til sygehusene, ved vi af gode grunde ikke. Så samlet set ved vi ikke, hvad vi skal forberede os på. Der kommer flere patienter, men vi ved ikke hvor mange," siger Mogens Lytken.

Og her kan udrednings-retten få rettidigheden til at vælte som et korthus.

Mogens Lytken
Formand, Dansk Cardiologisk Selskab

Der er dog mere end et halvt år til, udredningsretten træder i kraft. Men ifølge Mogens Lytken er det at øge udredningskapaciteten en så tung proces, at man ikke vil kunne nå at øge kapaciteten til et niveau, som man i øvrigt ikke ved, hvad præcist er.

Penge er ikke alt
Han peger på, at regionerne ikke bare kan løse problemet med en pose penge på de hospitaler, hvor man har lange ventelister.

"Nogle steder i landet mangler man læger og støttepersonale. Hvis de allerede arbejder over, så kan du jo ikke lokke med mere i løn, fordi de skal også sove på et tidspunkt. Andre steder kan personalet måske arbejde mere. Men her er flaskehalsen måske, at man mangler udredningsudstyr, kapacitet til at analysere blodprøver eller helt praktisk, at man ikke har lokaler," siger Mogens Lytken.

Som eksempel peger han på, at det kan være tidskrævende at sikre mere kapacitet til CT-scannere. Ud over at de koster omkring 20 millioner, tager indkøbet, installeringen og efteruddannelsen lang tid.

"Er flaskehalsen pladsproblemer, er det ofte ikke let at skaffe flere lokaler eller bygge om på et hospital. Skal man have uddannet specialister, så måles tiden jo i år og ikke måneder, når vi taler læger," siger Mogens Lytken.

0:000:00