Hos Bæredygtigt Landbrug var Ellemann skurken, Berlingske fake news – og Vermund heltinden

FORSAMLING: Bæredygtigt Landbrug er blevet klassens frække dreng i landbrugsdebatten. På årets generalforsamling langede man ud efter Jakob Ellemann-Jensen (V) og kaldte Berlingske for fake news, men havde ros til Pernille Vermund.

Der bliver ført "en ekstrem hetz" mod det konventionelle landbrug, mener Flemming Fuglede fra Bæredygtigt Landbrug. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
Der bliver ført "en ekstrem hetz" mod det konventionelle landbrug, mener Flemming Fuglede fra Bæredygtigt Landbrug. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
Anders Redder

De har før prøvet at servere den i en mere moderne version. Med lidt flere grøntsager.

”Men det blev ikke godt modtaget, så i år går vi tilbage til en frokost med masser af kød,” noterer kommunikationsmedarbejderen i Bæredygtigt Landbrug.

Det er sådan, de kan lide det, landmændene, der er medlemmer af Bæredygtigt Landbrug. At tingene bliver serveret på den gode, gammeldags facon. Ligetil og uden at være pakket ind i moderne klæder.

Det gælder frokosten – pølser med en klassisk kartoffelsalat og en grov, stærk sennep – og det gælder landbrugsorganisationens retorik og virke i bredere forstand.

Venstre ikke vil have en faktuel diskussion af landbrugspolitikken for tiden. Derfor skal landmændene tænke sig rigtig godt om, inden de stemmer til næste folketingsvalg.

Flemming Fuglede Jørgensen, formand, Bæredygtigt Landbrug

”Bæredygtigt Landbrug tager slagsmålene og råber op, når der skal råbes op. Her får jeg noget for mit kontingent. I modsætning til Landbrug & Fødevarer, der bukker sig og siger det, som pressen og politikerne vil høre,” siger Gert Christensen, landmand fra Mors og medlem af Bæredygtigt Landbrug.

Han er denne onsdag kørt over 160 kilometer sydøst over Jylland for at deltage i organisationens årlige generalforsamling på Bygholm Landbrugsskole lidt uden for Horsens.

Godt 400 medlemmer er samlet til frokosten. De er ivrige – især efter at kritisere, at landbruget ifølge dem er blevet offentlighedens syndebuk nummer ét.

”Vi er udsat for en ekstrem hetz. Det er oppe i tiden at rose økologi og kalde os konventionelle landmænd nogle grisebasser, der sviner miljøet og naturen. Det er ikke til at holde ud at høre på,” siger Flemming Fuglede Jørgensen.

Til kamp mod følelserne
Han er formand for en organisation, der siden grundlæggelsen for snart ni år siden har været på en mission.

Med Flemming Fugledes egne ord går den ud på at overbevise politikerne om at ”regulere os ud fra fakta og fornuft, så vi kan få lov til at have et intensivt og bæredygtigt landbrug”.

Det bliver sværere og sværere, mener han.

For fornuften stopper oftest ved Valby Bakke, og jo tættere man derfra kommer på Christiansborg og de store medier – især Berlingske – jo mere tager følelserne ifølge BL-formanden over og truer med at kvæle ”verdens bedste landbrug”, som han kalder det danske af slagsen.

’Til kamp mod følelseslovgivning’ er årets tema, og forsamlingen lader til at købe ind på dagsordenen.

Mikrofonen skifter hænder blandt de menige medlemmer i løbet af dagen, men budskabet er det samme. Landmændene er trætte af at blive talt ned til. Af at blive fortalt, at de ikke leverer på landbrugspakkens frivillige virkemidler, der skal nedbringe kvælstoftallene. 

På bordene, foran hver eneste stol, ligger et A4-ark med Bæredygtigt Landbrugs gule, grønne og blå cirkellogo påtrykt i højre hjørne.

”Landbrugspakken lever – og miljøet har det godt,” står der med stor, fed tekst.

Upopulær Ellemann
Det aktuelle ansigt på den følelsespolitik, som Bæredygtigt Landbrug føler sig udsat for, er Jakob Ellemann-Jensen (V).

Siden tiltrædelsen i maj 2018 har han brandet sig på at være miljøminister først, fødevareminister dernæst.

Pesticidreglerne er blevet strammet, tonen over for landmændene skærpet. For få uger siden skældte han ud på landbruget for ikke at levere på de kompenserende tiltag fra landbrugspakken.

Derfor er han dagens skurk i Horsens.

”Jakob Ellemann-Jensen taler ikke om landbruget. Han taler imod landbruget. Han trykker os ned for at fiske stemmer i byerne. Det er usmageligt,” siger Henrik Mortensen, tidligere formand for Danske Svineproducenter og mangeårigt medlem af Bæredygtigt Landbrug.

Flemming Fuglede stemmer i. 

Engang var en landmandsstemme ensbetydende med en Venstre-stemme. Men med Jakob Ellemann-Jensen som grøn frontfigur skal partiet ikke tage landmændenes opbakning for givet i stemmeboksen.

”Venstre vil ikke have en faktuel diskussion af landbrugspolitikken for tiden. Derfor skal landmændene tænke sig rigtig godt om, inden de stemmer til næste folketingsvalg,” siger formanden for Bæredygtigt Landbrug, der sidst snakkede med ministeren i december.

”Jeg tror ikke, at vi skal have flere møder. Jeg vil ikke referere direkte fra samtalen, men lad mig sige det sådan her: Vores enighed lå på et meget lille sted,” konstaterer Flemming Fuglede.

Udfordret af fake news
Kort efter går formanden på talerstolen og leverer sin årlige beretning.

Det er dystre tider for landbruget, forstås. Ikke siden 1930’erne har en krise sat sig som den nuværende, og op mod hver tredje landmand er insolvent.

Ikke nok med, at Venstre – partiet, som landmændene opfattede som deres – har vendt dem ryggen. Ifølge formanden er også de store medier blevet landbrugsfjendtlige.

Især Berlingske, der for et par år siden gravede så dybt i landbrugspakken, at skovlen til sidst ramte Eva Kjer Hansen (V), står for skud.

”Det er simpelthen fake news, når Berlingske efterfulgt af TV 2 og de andre medier i vinterferien førte sig frem med at påstå, at landbruget ikke har etableret de kollektive virkemidler og leveret den krævede kvælstofreduktion,” siger Flemming Fuglede.

Otte højrøde bogstaver triller ind på hans powerpoint-slide, danser 360 grader om sig selv og sætter sig midt på skærmen.

Fake news” står der.

Ikke blevet en paria
Lidt efter tager Gustav Garth-Grüner over på talerstolen. Han søger genvalg til sin bestyrelsespost.

Retorikken er den samme, men fjendebilledet er trods alt mere velkendt denne gang. Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, toner frem på storskærmen.

”Den absolutte dronning af fake news” lyder det.

Fjender har de mange af i Bæredygtigt Landbrug. Omvendt lader det ikke til, at vennerne er i overflod i disse år.

Har organisationen bevæget sig over stregen og gjort sig mere upopulær, end hvad godt er?

”Nej. Vi siger bare sandheden, men det ender alligevel med at være os, der fremstår som den frække i debatten. Det er ikke formålet, men sådan er livet nu engang,” siger Flemming Fuglede.

Han ser ikke Bæredygtigt Landbrug som en paria.

”Jeg oplever helt klart, at der bliver lyttet til os. At vi er respekteret som faglig forening.”

En af dem, der lytter, er Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige.

”Vi har været med til at skrive hendes landbrugspolitik,” siger Flemming Fuglede.

I har været med til at skrive Nye Borgerliges landbrugspolitik?

”Ja. Vi er blevet spurgt, om det og har været med til at skrive den. Vi har et punkt, hvor vi er meget uenige med hende, og det er EU. Og ellers er vi meget enige,” siger han.

Vermund var med for at lytte
Ind træder hun så, Pernille Vermund, i salen på Bygholm Landbrugsskole. Smiler, trykker hænder, lytter.

Erhvervsmanden Lars Tvede, som Vermund er forlovet med, skal holde tale om selvstændighedskultur på generalforsamlingen. Derfor er hun i Horsens, forklarer hun. 

”Men også fordi der blandt landmænd er stor genklang for det, Nye Borgerlige siger,” lyder det fra Vermund.

Hun mener ligesom Flemming Fuglede, at landbruget er udsat for en hetz. 

”Den her kvælstofsag de sidste par uge vidner ret kraftigt om, at man kun ønsker at høre en side af sagen, men ikke hører på landmændene. Man taler kun om de ting, der ikke er blevet gjort (i forhold til de kompenserende tiltag i landbrugspakken, red.),” siger hun.

Hvem er ’man’?

”Det er dels medierne. Jeg synes, at Berlingske har været mangelfuld i sin dækning af den her sag. Men også flere politikere, der bruger kvælstoftallene som løftestang til at fremstå gode på bekostning af landbruget.”

Flemming Fuglede siger, at Bæredygtigt Landbrug har været med til at skrive jeres landbrugspolitik. Er det rigtigt?

”Vi havde dem med på råd, da vi skrev vores landbrugspolitik, ja. Dem, der sidder med vigtig viden, forhører vi os hos. Vi lytter selvfølgelig til landmændene – både Bæredygtigt Landbrug og Landbrug & Fødevarer,” siger Pernille Vermund.

Klar til valg
Inden Nye Borgerliges formand trisser videre, kan hun høre Flemming Fuglede gejle salen op til den kommende folketingsvalgkamp.

”Find jer en landbrugsvenlig blå politiker at stemme personligt på,” opfordrer formanden fra talerstolen.

Vermund bliver, trods de rosende ord tidligere på dagen, ikke nævnt i rækken af dem, som Bæredygtigt Landbrug vil takke for fire års godt samarbejde i indeværende valgperiode.

”Lise Bech, Carsten Bach, Jørn Dohrmann, Preben Bang Henriksen, Kristian Pihl Lorentzen, Hans Christian Schmidt og Erling Bonnesen med flere, I har altid været til at komme i en saglig dialog med. Tak for det,” siger Flemming Fuglede tørt fra talerstolen.

De sidste fire navne i rækken er alle Venstre-politikere.

Det var første og eneste gang, det gamle landmandsparti fik ros i Horsens.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Fuglede Jørgensen

Fhv. formand, Bæredygtigt Landbrug
landmand

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

0:000:00