Debat

Jon Stephensen: Forandringens vind blæser – luk Moldova, Georgien og Armenien ind i EU

For 20 år siden gik Danmark i front ved optagelsen af Baltikum i det europæiske fællesskab. Nu rykker geopolitikkens strukturer igen, og vi bør presse på for optagelsen af Moldova, Georgien og Armenien i EU, skriver folketingsmedlem Jon Stephensen.

Rusland har ikke tænkt sig at stoppe ved Ukraine. Tiden er inde til at indlemme de tre tidligere sovjetiske republikker i EU, skriver Jon Stephensen.
Rusland har ikke tænkt sig at stoppe ved Ukraine. Tiden er inde til at indlemme de tre tidligere sovjetiske republikker i EU, skriver Jon Stephensen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jon Stephensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi hører mest om dem, når de er med i Melodi Grand Prix. Men Moldova, Georgien og Armenien er en del af Europa.

Det mærkede jeg ved selvsyn, da jeg i marts besøgte Armenien og Georgien. Der er en fornemmelse af Europa overalt. Især en ny generation vil Europa 100 procent. Deres drøm er medlemskab af EU.

Lige nu er de frie. Frie folk og frie lande. Men de er bange. Bange for Rusland. Bange for, hvad der sker, hvis de vender sig for meget mod Europa, og vi ikke er der nok for dem. Bange for deres selvstændighed og det vakuum, det tomrum, der opstår fra ansøgning om medlemskab til optagelse. Det kan tage år. Og tomrum er farligt, når man er ubeskyttet og uden sikkerhed.

Selvfølgelig skal vi være forsigtige med, hvem vi tager med ind, hvis EU skal bevare sine værdier. Sporerne fra Ungarn skræmmer. Men vi kan også vente for længe.

Jon Stephensen
Folketingsmedlem, medlem af Udenrigsudvalget

Eller som statsminister Mette Frederiksen (S) sagde det på Christiansborg, da der blev afholdt konference om Ukraine:

”Der er intet i den russiske fremfærd, der siger, at de stopper med Ukraine. Rusland vil vokse.”

Den samme situation

Det er 20 år siden, at Estland, Letland og Litauen blev en del af Europa og EU. Var de klar, da de blev medlemmer? Næppe helt.

Men ved hjælp fra blandt andet Danmark blev de det. Vi hjalp dem i mål. Med uddannelse, udvikling og større udsyn. Vi lukkede dem ind for at beskytte dem mod Rusland. Vi gjorde det tidligt og sikkert også tidligere, end de var berettiget til, fordi det var nødvendigt.

Nu gentager situationen sig længere væk, længere væk fra os – men situationen er den samme. Lande helt tæt på Rusland og op af den russiske grænse. Engang en del af Sovjet. Små og nu truet, bange for at blive det næste mål og en del af Rusland igen, men samtidigt med et inderligt ønske om at forblive fri og en del af den europæiske familie.

Læs også

Georgien og Moldova har søgt om optagelse. Armeniens ansøgning kan lande på EU's bord sikkert senere på året. Ingen af dem kan opfylde samtlige krav til EU-optagelse lige nu. Der mangler reformer, og demokratiske rettigheder er ikke i mål endnu.

Selvfølgelig skal vi være forsigtige med, hvem vi tager med ind, hvis EU skal bevare sine værdier. Sporerne fra Ungarn skræmmer. Men vi kan også vente for længe.

Danmark og Norden skal gå forrest igen. Fordi det er nødvendigt. Det er vigtigt for dem, men det er også vigtigt for Danmark og resten af Europa.

Jon Stephensen
Folketingsmedlem, medlem, Udenrigsudvalget

Nødvendigt for Europa

Lige nu blæser der en forandringens vind gennem tre lande langt væk fra Danmark, lette at glemme, men som er en del af Europa. Geopolitisk vigtige og porten til Asien. Men også tæt på Kina, der allerede er der med store anlægsarbejder og projekter, nøjagtig som i Afrika. Det er også pointen. Det er nu, inden de mister håbet og måske endda vender sig mod andre.

Med Ruslands aggressive fremfærd i Ukraine er dette blot blevet forstærket. Forstærket, at vi må støtte, styrke og gøre deres vej ind i EU lettere og hurtigere. Også selvom de ikke er helt klar endnu.

Vi skal hjælpe dem på vej til at blive det. Det er deres største sikkerhed, at vi er der og holder fokus.

Nøjagtig som vi gjorde det for 20 år siden i Baltikum. Danmark og Norden skal gå forrest igen. Fordi det er nødvendigt. Det er vigtigt for dem, men det er også vigtigt for Danmark og resten af Europa. Lad os lukke dem ind i EU og give dem et større håb om hurtigere at blive det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jon Stephensen

MF (løsgænger)
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1990), arkitekt (Det Kgl. Danske Kunstakademi 1984)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)









0:000:00