K: Foreningsdanmark skal ikke ind på skolen

REFORM: Foreninger og frivillige hænder passer ikke ind i skolen, mener Konservative, som er imod regeringens ønske om at give dem en mere central rolle i skoledagen.
Frivillige og foreninger passer ikke ind i en almindelig skoledag, mener Konservatives Vivi Kier.
Frivillige og foreninger passer ikke ind i en almindelig skoledag, mener Konservatives Vivi Kier.Foto: konservative.dk
Per Bang Thomsen
Står det til de tre regeringspartier, skal frivillige og foreninger deltage meget mere aktivt i folkeskolen fremover. Men det kan de godt glemme alt om, hvis det står til Konservative.

"Frivillige og foreninger passer ikke ind i en almindelig skoledag. Jeg laver selv en del frivilligt arbejde i min fritid, men jeg kan ikke se, hvordan det skal drages ind i undervisningen. Derudover bliver det svært at adskille det fra de fritidsaktiviteter, som ligger efter skoledagen, og jeg er grundlæggende bange for, at vi gør vores børn til institutionsbørn," siger børne- og undervisningsordfører Vivi Kier.

Antorini: Intet krav
Ifølge regeringens reformudspil skal foreningshænder bruges i de såkaldte aktivitetstimer - eller aktivitetstid - som ifølge regeringspartierne skal gøre skoledagen sjovere og mere afvekslende.

"Regeringen ser gerne et endnu tættere samarbejde mellem folkeskolen og forenings- og idrætslivet," står der.

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) har dog tidligere udtalt til Altinget.dk, at det ikke bliver et krav, at alle skoler skal bruge frivillige hænder. Det bliver derimod op til de enkelte skolebestyrelser at beslutte det.

Frivillige og foreninger passer ikke ind i en almindelig skoledag. Jeg laver selv en del frivilligt arbejde i min fritid, men jeg kan ikke se, hvordan det skal drages ind i undervisningen. Derudover bliver det svært at adskille det fra de fritidsaktiviteter, som ligger efter skoledagen.

Vivi Kier (K)
Børne- og undervisningsordfører

"Så de frivillige skal ikke til at erstatte lærere og pædagoger, og i forhold til undervisningen er det stadigvæk lærerne, som har ansvaret," sagde hun i marts.

Klar til veto
Men det er underordnet, siger Vivi Kier, som er "helt og aldeles imod aktivitetstimerne".

Ifølge Berlingske blev de borgerlige forligspartier onsdag præsenteret for et kompromisforslag fra regeringen, hvor der i stedet for aktivitetstimer skal afsættes timer til "faglig udvikling".

Vivi Kier siger, at hun af principielle grunde ikke vil udtale sig om, hvad der bliver diskuteret ved forhandlingsbordet. Men hun understreger, at aktivitetstimerne skal helt af bordet, før Konservative vil nikke ja til et forlig, og så langt er de ikke nået endnu.

"Som vores formand (Lars Barfoed, red.) har udtalt, så vil vi nedlægge veto omkring aktivitetstimerne. Skolen skal ikke gøres til et socialistisk eksperiment," siger Vivi Kier.

Alternativt kan partiet vælge at forlade forligskredsen omkring folkeskolen, og det er hun helt bevidst om.

"Jeg forventer dog, at ministeren vil imødekomme os på området. Vi er blevet indkaldt til forhandlingsmøde igen tirsdag, så det tolker jeg som et positivt tegn," siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Vivi Kier

Fhv. MF (K)
sygeplejerske (Odense Universitetshospital 1983)

0:000:00