Kirkeminister efter forsøg: Lovarbejde mod bøvlet bureaukrati starter i næste samling

Forsøgslov med enklere sagsgange har haft positiv effekt ude i menighedsrådene. Kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen sigter mod, at arbejdet med lovændringerne bliver sat i gang tidligst i efteråret.

Kirkeminister Ane-Halsboe Jørgensen (S) vil i næste samling indkalde ordførerkredsen til en drøftelse af ny lov for menighedsrådene, som kan gøre deres arbejde mindre bureaukratisk. 
Kirkeminister Ane-Halsboe Jørgensen (S) vil i næste samling indkalde ordførerkredsen til en drøftelse af ny lov for menighedsrådene, som kan gøre deres arbejde mindre bureaukratisk. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Paula Larrain

Efter fem års tilløb er der langt om længe udsigt til ny lovgivning, der skal mindske bureaukratisk bøvl ude i sognene.

Den sidste evaluering af en forsøgsordning er nu klar og netop landet i Kirkeministeriet. Men først til næste samling vil lovarbejdet blive sat i gang i Folketinget.

”Jeg sigter mod, at resultaterne af arbejdet kan munde ud i et lovforslag i næste folketingssamling, hvor også Kirkeudvalget naturligvis får mulighed for at forholde sig til mulige lovændringer,” sagde kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) på et samråd 6. april, hvor hun var kaldt ind for at forklare de lange svartider i sit ministerium.

Ministeren følte sig fortrøstningsfuld i forhold til at nedbringe sagspuklerne og lod forstå, at presset på embedsfolkene i regeringens mindste ministerium vil blive mindre, når menighedsrådene kan træffe flere beslutninger selv, uden at skulle forbi kirkeministeriet for at bede om lov. Det kan f.eks. være i forbindelse med nye samarbejder på tværs af sogneskel, som i dag kræver godkendelse i ministeriet.

Vi ønsker os så få restriktioner som muligt i forhold til tværgående samarbejder

Hans-Henrik Nielsen
Landsforeningen af Menighedsråd
Hovedårsagen til de lange svartider, som Kristeligt Dagblad har skrevet kritisk om, skyldes dog personalemangel og nye opgaver i forbindelse med coronanedlukningerne. Det slog ministeren fast fra begyndelsen.

Men en del af sagspuklerne skyldes også behandling af sager, der lige så godt kan ordnes lokalt, hvor der ifølge ministeren ikke er grund til, at ”ministeriet bliver et forsinkende led”.

”Smidigere veje i sagsbehandling skal findes hos os i lovgivningen. De her mennesker (menighedsrådene, red.) sidder jo og følger den lovgivning, vi har vedtaget, og derfor er lovændringer et vigtigt spor i forhold til at få løsnet op på det her,” sagde ministeren.

”Men det kræver, synes jeg, at folkekirkens parter selv kan bakke op om den slags ændringer i folkekirkens organisering, som kan få betydning for menighedsrådenes beføjelser og rammer.”

Landsforeningen af Menighedsråd er godt tilfreds med evalueringen af forsøgsordningerne og glæder sig til de kommende permanente ændringer.

Altinget logoEtik og Tro
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget etik og tro kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00