Kluntet EU-indsats irriterer i FN

EU: FN afviste i sidste uge EU's anmodning om medlemskab i FN efter en halvhjertet indsats fra EU-diplomatiet. En nødredning skal forsøge at få EU ligestillet inden FN's generalforsamling i denne uge.
Meget tyder på, at det først bliver i 2011, at FN igen skal forholde sig til, om EU bør kunne indgå på lige fod med medlemsstaterne i organisationen.
Meget tyder på, at det først bliver i 2011, at FN igen skal forholde sig til, om EU bør kunne indgå på lige fod med medlemsstaterne i organisationen.Foto: unmultimedia.org
Morten Øyen
EU-diplomatiet led et nederlag i FN i sidste uge, da det ikke lykkedes at opnå opbakning til anmodningen om en plads til EU på lige fod med medlemsstaterne. Forslaget blev nemlig udsat med en lille margin ved en natlig aftemning i FN sidste tirsdag.

Flere medier har siden beskrevet, at det var EU-diplomatiets dårlige forberedelse, der nu kan være skyld i, at EU tidligst kan få taleret i FN i 2011.

Tæt afstemning
Ansøgningen om optagelse i FN blev indleveret aftenen inden afstemningen ved generalforsamlingen, hvilket betød, at medlemslandene ikke havde mulighed eller tid til at rådføre sig med deres hjemlige regeringer.

EU-positive lande som Canada, New Zealand og Australien ville derfor ikke stemme for. Og da en større samling af stater, hovedsageligt fra Caribien, Afrika og Sydamerika ikke lod sig overtale til, at EU skulle optages, blev det ved en afstemning besluttet at udsætte spørgsmålet.

76 stemte for at udsætte beslutningen og 71 imod, mens 26 stater afstod fra at stemme.

Dårlig forberedt
Afstemningen er noget af et nederlag for EU, som dermed stadig må beholde en "observatør"-rolle i FN. Flere medier har beskrevet, at EU-diplomaterne simpelthen ikke havde gjort deres arbejde hjemmefra godt nok, hvilket resulterede i det noget mislykkede forsøg fra EU.

En diplomat fra et land udenfor EU er citeret i EUObserver for at have sagt, at EU's ageren formåde at skabe "total forvirring" ved mødet. Og de tre lande Canada, New Zealand og Australien har siden beklaget sig over processen:

"Hvis optagelsesprocessen forløber, som den skal, vil vi naturligvis stemme for," som en diplomat er citeret.

Stadig observatør
Udsættelsen betyder, at EU forsat ikke har taleret i FN. I øvrigt på lige fod med Vatikanet, Røde Kors og Den Arabiske Liga. EU-udenrigsminister Catherine Ashton og hendes delegation var ellers taget til FN med det formål at sikre en plads og taleret til præsidenten for EU's ministerråd Herman van Rompuy, ved FN's generalforsamling i New York allerede i denne uge.

Det skulle have været en første sejr for EU-diplomatiet, der er ved for alvor at blive udbygget. Men den sejr er stadig til gode.

Havde EU fået sin anmodning igennem, havde EU stort set fået samme status i FN som en suveræn medlemdsstat. Dette havde betydet, at EU's "præsident", Herman van Rompuy, måtte adressere FN's generalforsamling - ligesom den amerikanske præsident Barack Obama - og EU's "udenrigsminsiter", Catherine Ashton, skulle være EU's faste repræsentant i FN.

EU-formandskab må tale
Det forventes nu, at EU's optagelse vil blive diskuteret nærmere i løbet af de nærmeste dage. Sker der dog ingen afklaring inden FN's generalforsamling for statslederne på torsdag, skal man nok først forvente en afklaring i løbet af 2011.

Indtil da er det kun EU-formandskabslandet, der må tale på vegne af EU i FN. Det er i øjeblikket Belgien, der dog regnes for en ret svag formand, da landet endnu ikke har fået dannet en regering efter parlamentsvalget tidligere på året.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00