Lægeforeningen frygter længere ventelister

REFORM: Regeringens 2020-plan vil medføre længere ventelister og større ulighed i sundhed, mener Lægeforeningen, der opfordrer regeringen til at afskaffe behandlingsgarantien i sin nuværende form.
Længere ventelister og større ulighed i sundhed risikerer at blive en realitet, hvis regeringen nye 2020-plan bliver vedtaget. Det skriver Lægeforeningen i en pressemeddelelse som reaktion på regeringens netop offentliggjorte reformpakke (læs mere i dagens anden artikel - se linkboks).

Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen, mener, at regeringen bør være ærlig omkring reformens konsekvenser.

"Allerede i dag er der et stort pres fra patienter om at få nye og avancerede behandlinger. Nu melder regeringen så ud med benhård rammestyring og færre penge. Resultatet vil blive længere ventelister. Det bør regeringen melde klart ud", siger han i en pressemeddelelse.

Mads Koch Hansen mener, at der opstår en modsætning, når regeringen fastholder måneds-behandlingsgarantien, men samtidig bevilliger færre midler.

"Det harmonerer ikke, at man på den ene side strammer tøjlerne og samtidig opretholder en garanti, som ikke er fagligt begrundet, og som ikke nødvendigvis fører til, at det er de patienter, der har størst behov, der bliver behandlet først. Tværtimod understreger det nødvendigheden af, at vi får en ny behandlingsgaranti, der tager hensyn til sygdommens alvor", siger han i en pressemeddelelse.

Derfor forudser Lægeforeningen også, at færre penge til det offentlige sundhedsvæsen medfører større ulighed i sundhed.

"Hvis tilbuddene i det offentlige sundhedsvæsen ikke kan følge med befolkningens behov og forventninger, så vil de bedst stillede forsøge at forsikre sig til de tilbud, som de ønsker. Det strider mod princippet i sundhedsloven om let og lige adgang til sundhedsvæsnet", siger Mads Koch Hansen i en pressemeddelelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Koch Hansen

Bestyrelsesformand Det Nationale Sorgcenter, seniorrådgiver, Rud Pedersen,
speciallæge i anæstesiologi

0:000:00