Landbruget omfavner Socialdemokraterne

LANDBRUG: Der lød rosende ord fra landbruget til Socialdemokraterne fra talerstolen på Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning. Arbejdspladser i følgeindustrien danner fælles fodslag.
Landbrug & Fødevarers førstemand, Martin Merrild, gav Socialdemokraterne varme ord med på vejen på organisationens årlige delegeretmøde.
Landbrug & Fødevarers førstemand, Martin Merrild, gav Socialdemokraterne varme ord med på vejen på organisationens årlige delegeretmøde.Foto: Landbrug & Fødevarer
Kim Rosenkilde
En stille tilnærmelse er ved at udvikle sig til en åbenlys flirt mellem landbruget og Socialdemokraterne. Det stod klart til Landbrug & Fødevarers delegertmøde, der løber af stablen i Herning onsdag og torsdag.

Her kvitterede førstemanden i landbrugets interesseorganisation, Martin Merrild, for den politiske dialog med regeringen ved at sende rosende ord til det største regeringsparti.

"Tidligere så jeg ikke Socialdemokraterne som en vækstdriver i samfundet. Det må jeg indrømme, at jeg ser anderledes på i dag," lød det fra Martin Merrild.

Han lagde ikke skjul på, at dele af landbruget har oplevet regeringen som arrogant og har været frustreret over, om man virkelig ønskede erhvervet det godt. Men nu er situationen forandret, og der er "slået hul i muren mellem landbruget og politikerne."

Verdens bedste landmænd
Med reference til en unavngiven ung, socialdemokratisk folketingskandidat lod Martin Merrild forstå, at dette skift i holdningerne går begge veje:

Der er ingen tvivl om, at der er sket en nyorientering på den røde side af bordet. Man har besluttet, at man lige så godt kan samarbejde med landbruget om de ting, man kan blive enige om.

Palle Smed
Kommunikationsrådgiver og tidligere chefredaktør for Fagbladet 3F

"Tidligere så vi jer som et erhverv, der var på vej ud. Nu ser vi jer som en vækstdriver i samfundet," skulle den unge politiker ifølge Merrild have sagt om landbruget.

Nu er det ikke overraskende, at en stor interesseorganisation arbejder på at have det bedst mulige forhold til den siddende regering. Lige som de fleste regeringer gerne vil have et fornuftigt samarbejde med landets større erhverv.

Fødevareminister Karen Hækkerup (S) kvitterede da også i sin tale for de smigrende ord fra landbruget:

"Jeg har glædet mig til at stå over for verdens bedste landmænd. Jer og jeres forgængere har med flid og nøjsomhed bygget det landbrug op, som vi lever af i dag. Et landbrug, som tjener milliarder hjem til os alle sammen og har skabt tusindvis af jobs," sagde Karen Hækkerup.

Alliance med fagbevægelsen
Ifølge den tidligere chefredaktør for Fagbladet 3F, kommunikationsrådgiver Palle Smed, er der sket et skifte i den måde, regeringen udtrykker sig omkring landbruget. Men kun i retorikken, den politiske substans er stadig den sammen.

"Randzonerne ligger der jo stadigvæk, og der bliver stadigvæk også stillet miljøkrav til landbruget. Men man udtrykker sig nok på en anden måde, end man gjorde til at starte med," siger Palle Smed.

Det politiske projekt, landbruget og Socialdemokraterne kan mødes om, handler ikke om forholdene for den enkelte landmand, men først og fremmest om de arbejdspladser og den potentielle økonomiske vækst, begge parter ser inden for landbrugets følgeindustri.

Som Palle Smed ser det, hænger de nye toner ikke mindst sammen med et skifte i indstillingen til landbruget i Fødevareforbundet NNF.

"Der er ingen tvivl om, at der er sket en nyorientering på den røde side af bordet. Man har besluttet, at man lige så godt kan samarbejde med landbruget, om de ting man kan blive enige om. Blandt andet derfor var forbundet meget langt fremme i diskussionen om nye lønmodeller på Danish Crown," siger Palle Smed.

Samarbejdet med fagbevægelsen var da også noget af det, Martin Merrild lagde særlig vægt på i sin tale på delegeretmødet, hvor han talte om landbruget som "et erhverv, hvis rammevilkår fagbevægelsen nu kæmper aktivt for at forbedre. I en ny stærk alliance med landbruget."

Good cop, bad cop
Mens Karen Hækkerup blev mødt med stort bifald for sin tale, så var det tilsyneladende mest almindelig høflighed, der førte til de spredte klapsalver efter miljøminister Ida Aukens (SF) tale. Hun holdt da også fast på, at regeringen fortsat har regulering af landbruget centralt på dagsordenen.

Den interne arbejdsdeling i regeringen er bestemt ikke overraskende, vurderer Søren Kjeldsen-Kragh, professor emeritus ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

"Det er jo klart, at socialdemokraternes interesse for landbruget går via nærings- og nydelsesmiddelsindustrien og her først og fremmest fødevareindustrien. Blandt primærerhvervene står de borgerlige langt stærkest, mens SF's profil både tiltrækker økologerne, men ofte også de mindre landbrug," siger Søren Kjeldsen-Kragh.

Ifølge Palle Smed er det ikke, fordi regeringen er nået til nye erkendelser om fødevareerhvervets rolle i samfundet, at tonerne er blevet mere postitive mellem de to parter. Det hænger sammen med et mere generelt fokusskifte.

"Jeg tror godt, man kan sige, at der i SF og Socialdemokraterne er kommet større fokus på arbejdspladser, og at det vejer tungere end spørgsmål om afgifter og miljø. Ikke fordi de ting ikke er vigtige, men fordi erhvervenes rammevilkår handler om arbejdspladser og dermed at sikre velfærdssamfundet," siger Palle Smed.

Tvivlsomme tal
Netop landbrugserhvervet kan i den sammenhæng spille en nøglerolle, fordi regeringen ifølge Palle Smed ser et enormt potentiale for vækst her. Og så er det afgørende at have landmændene med, blandt andet fordi de ejer centrale virksomheder i fødevareindustrien.

Søren Kjeldsen-Kragh er imidlertid ikke overbevist om, at potentialet er så stort, som regeringen og ikke mindst landbruget selv gør det til. De officielle tal for hvor mange arbejdspladser, der er direkte afhængige af udviklingen i det primære landbrugserhverv er ifølge ham overdrevne.

"Det er ikke noget, man kan finde opgørelser på gennem Danmarks Statistik. De officielle tal, der florerer er fra Landbrug & Fødevarer, og det er klart, at de har en interesse i at puste sektoren op," siger Søren Kjeldsen-Kragh.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Merrild

Fhv. formand, Landbrug & Fødevarer, fhv. borgmester (V), Struer Kommune
agraøkonom (1977), merkonom

Karen Hækkerup

Formand, Den Sociale Investeringsfond og Nordic Safe Cities
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Palle Smed

Direktør, Faglige Seniorer

0:000:00