Jeppe Kofod om Brexitforhandlinger: Vi må forberede os på et sammenbrud

BREXIT: Vi kan ikke afvente forhandlingsprocessen længere, og danske virksomheder bør forberede sig på et hårdt brud med briterne. Det sagde udenrigsministeren på et pressemøde fredag, hvor regeringen løftede sløret for sit brexitberedskab.

Mads OutzenKarl Emil Frost

En Brexitaftale mellem EU og Storbritannien i 11. time er tvivlsom.

Regeringen hæver derfor beredskabet, og danske virksomheder bør forberede sig på et hårdt brud med briterne fra 1. januar 2021.

Det var hovedbudskabet på et pressemøde fredag, hvor udenrigsminister Jeppe Kofod (S) gjorde status over situationen.

”Vi kan ikke afvente forhandlingsprocessen længere. Vi må forberede os på, at Brexit måske ikke ender med en aftale, men i stedet med et egentligt forhandlingssammenbrud,” sagde Jeppe Kofod.

Regeringen har derfor besluttet at oprette telefon-hotlines hos relevante ministerier og myndigheder, så virksomheder og borgere kan komme i kontakt med myndighederne. Derudover vil der være øget kommunikation og rådgivning på sociale medier.

”Med akutberedskabet vil vi gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe borgere og virksomheder igennem den næste tid. Det kommer vi til at gøre samtidig med den dybe eksportkrise, som også er fulgt i kølvandet på covid-19,” sagde udenrigsministeren.

Vil ikke acceptere en aftale for enhver pris
Kort før deadline er der stadig knaster i forhandlingerne om en handelsaftale, som skal danne grundlag for en mere udramatisk skilsmisse. Uenighederne går blandt andet på fiskeri i britisk farvand, hvor også danske fiskere henter en stor del af deres indtjening.

”Danmark ønsker en så god og tæt aftale med Storbritannien som overhovedet muligt. Vi har sammen med de andre EU-lande tilbudt den mest vidtgående frihandelsaftale nogensinde. En aftale uden told og kvoter, men som selvfølgelig også skal sikre fair konkurrencevilkår. Vi vil ikke acceptere en aftale for enhver pris,” fastslog udenrigsministeren fredag.

Får konsekvenser uanset aftale
På pressemødet var Jeppe Kofod flankeret af skatteminister Morten Bødskov, fødevareminister Rasmus Prehn samt udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.

Og Brexit får ”meget store” konsekvenser for Danmarks handel med Storbritannien – også selvom en aftale skulle falde på plads i sidste øjeblik, fastslog Morten Bødskov.

”Det vil selvfølgelig medføre flere ressourcer til toldkontrol og sagsbehandling. Vi vil fra regeringens side sikre, at vi kan imødekomme kravene og forsøge at imødegå flaskehalse ved de danske grænser, når vi skal sikre, at reglerne overholdes,” sagde skatteministeren og uddybede:

”Der er ansat cirka 50 årsværk ekstra til at styrke toldkontrollen ved grænserne og en effektiv sagsbehandling. Vi vil fortsætte den målrettede vejlednings- og informationsindsats over for virksomhederne.”

Har ikke registreret sig
Han lagde vægt på, at regeringen har særligt fokus på de mindre virksomheder, som kan forvente en mere udfordrende samhandel med Storbritannien.

”Men desværre er der en hel del af virksomhederne, som endnu ikke har registreret sig. Fremover sker samhandel på nye vilkår, hvor Storbritannien vil være et tredjeland. Og derfor skal virksomhederne sikre, at de er registreret til det,” lød det fra Bødskov, som kom med en ”kraftig opfordring” til virksomhederne om at registrere sig i god tid på virk.dk.

Forberedt på alle tænkelige scenarier
Storbritannien importerer årligt for omkring 12 milliarder kroner fra Danmark, og danske fiskere fanger i dag næsten en tredjedel af deres fisk i britisk farvand. Derfor er meget på spil, sagde fødevareminister Rasmus Prehn.

”På fiskeriområdet er der stadig store uklarheder om det fremtidige samarbejde. Derfor har vi valgt at forberede os på alle tænkelige scenarier. Brexits effekt på dansk fiskeri afhænger helt og holdent af, hvordan den endelige fiskeriaftale bliver udformet,” sagde han og tilføjede:

”Og fordi vi ikke kender aftalen endnu, forbereder vi os på alle nødvendige tiltag for at beskytte både fiskeriet, følgeerhverv og lokalsamfundet i de kystnære områder i Nord- og Vestjylland.”

Skal søge dansk statsborgerskab
På pressemødet understregede udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, at de mange tusinde briter, som opholder sig fast i Danmark, ikke har grund til panik.

”Et eventuelt ’no deal’ vil heller ikke påvirke de herboende briters ret til fortsat at opholde sig i Danmark. Der er derfor ingen grund til panik,” sagde han og tilføjede:

”Men alle herboende briter skal enten søge dansk statsborgerskab eller søge et nyt opholdsdokument fra 2021 og afgive fingeraftryk. Det har de et år til at få på plads.”

Derimod vil briter, som efter 1. januar ønsker at flytte til Danmark, være omfattet udlændingelovens almindelige bestemmelser, lød det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

0:000:00