Lynaftale om dagpenge: Derfor er R, K og LA sat uden for døren

DAGPENGEAFTALE: Tre dage efter dagpengekommissionens udspil har regeringen en aftale på plads. Radikale lover at bakke op, mens der lyder hård kritik fra de øvrige partier i både rød og blå blok.

Den politiske aftale om en nyt dagpengesystem blev præsenteret torsdag middag foran Finansministeriet.
Den politiske aftale om en nyt dagpengesystem blev præsenteret torsdag middag foran Finansministeriet.Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Søren Elkrog Friis

Det tog ikke mange dage at lande en politisk aftale om et nyt dagpengesystem.

Efter lang tids ophedet debat og spekulation offentliggjorde dagpengekommissionen i mandags deres anbefalinger.

Allerede torsdag middag kunne regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti præsentere en politisk aftale, som har til formål at nedbringe mængden af ledige, som falder ud af dagpengesystemet.

Aftalen ligner i store træk kommissionens forslag, men nedbringer antallet af karensdage fra otte årligt til tre.

Grundstammen i det, vi taler om her, er Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne. Det har været vores hovedprioritet.

Claus Hjort Frederiksen
Finansminister, Venstre

Dermed følger aftalen det såkaldte mindretalsforslag fra fagbevægelsens repræsentanter i kommissionen.

Til gengæld har politikerne skruet på dimittendsatsen. I stedet for at sætte den ned fra 82 procent til 78 procent af den maksimale dagpengesats, kommer nyuddannede uden børn til at nøjes med 71,5 procent, mens niveauet for forsørgere forbliver på 82 procent.

Det efterlader en regning på 300 millioner kroner, som partierne nu skal finde.

“Vi har fået et helt nyt og meget moderne dagpengesystem, som jeg tror, skaber meget mere dynamik, meget mere tryghed og dermed meget mindre langtidsledighed,” siger beskæftigelsesminister Jørn Nergaard Larsen (V).

DF: Glad for ny formand i S 
Ifølge DF-formand Kristian Thulesen Dahl illustrerer aftalen, at det igen er muligt at lave politiske aftaler på kryds og tværs af Folketinget.

“Det har været et fortrinligt samarbejde. Jeg er glad for, at Socialdemokraterne skiftede formand, for jeg har allerede haft mere med Mette Frederiksen at gøre, end jeg havde med Helle Thorning-Schmidt i hele sidste valgperiode,” siger han.

Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen er godt tilfreds med det kompromis, der nu efter flere års tovtrækkeri er landet om dagpenge.

“Det er jo ikke nogen hemmelighed, at vi er nogle partier, som er gået ind i det her samarbejde med en ambition om at bruge flere penge, end regeringen ønskede. Så handler det om at finde et kompromis, som alle parter kan være i, og det, synes jeg, er lykkedes,” siger hun.

Dagpengekommissionens opgave var at foreslå forbedringer, som ikke gjorde dagpengesystemet dyrere, end det er i dag. Fagbevægelsens ønske om at nedbringe antallet af karensdage fra otte til tre har dog gjort modellen 580 millioner kroner dyrere.

De 280 millioner kroner er angiveligt fundet ved at sætte dimittendsatsen længere ned end kommissionens forslag for flertallet af nyuddannede.

Mette Frederiksen understreger, at Socialdemokraternes primære formål har været at redde de langtidsledige, som er blevet ramt af dagpengereformen, som V, K, DF og R indgik i 2010.

“Omkring dimittendsatsen er det allervigtigste, at vi faktisk hæver den for forsørgere i forhold til, hvad kommissionen foreslår. Så er det samtidig rigtigt, at vi sætter satsen ned for dem uden børn. Men der er det vigtigt at få sagt, at mange jo går fra SU på knap 6.000 kroner om måneden til en dimittendsats på knap 13.000 om måneden,” siger hun.

SF: DF spilder historisk chance
Under valgkampen gav SF og Dansk Folkeparti håndslag på, at de ville presse en kommende regering til en halvering af genoptjeningskravet.

SF kritiserer nu Dansk Folkeparti for at lægge mandater til et ringere resultat. De mener, at en historisk chance for et solidarisk dagpengesystem nu er smidt på gulvet.

Kristian Thulesen Dahl mener dog, at han har holdt sin del af aftalen.

“Det er ikke overraskende, at et parti, som ikke er med i aftalen, prøver at finde hår i suppen. Men de ting, vi sagde, at vi ville kæmpe for, er vi også kommet hjem med,” siger han og uddyber:

“Vi lovede hinanden, at vi ville kæmpe for en halvering af genoptjeningsreglerne eller noget bedre. Og det mener jeg, at aftalen lever op til. Det andet var, at der skulle flere penge til, og det kommer der også.”

Hjort: Stadig god stemning i blå blok
De Radikale var ikke at finde foran Finansministeriet. Ifølge finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) var det vigtigere at lande en hurtig aftale mellem de tre store partier.

“Grundstammen i det, vi taler om her, er Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne. Det har været vores hovedprioritet. For hvis der skal skabes tryghed om det her system, så kræver det et bredt flertal over midten. Hvis flere så synes, at det er en god ide, er vi da bare glade, hvis de stemmer for forslaget i Folketinget,” siger han.

Konservative og Liberal Alliance er langt fra begejstrede for den nye dagpengeaftale. Men det får ingen betydning for samarbejdet i blå blok, mener finansministeren.

“Jeg har haft drøftelser med både LA og Konservative og konstateret, at de ikke var interesseret i at indgå en aftale om dagpenge på det grundlag, der var. Det får ingen indflydelse på finanslovsforhandlingerne, som vil blive genoptaget,” siger Claus Hjort Frederiksen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Jørn Neergaard Larsen

Formand for Metroselskabet, fhv. beskæftigelsesminister (V), fhv. adm. direktør, Dansk Arbejdsgiverforening
cand.jur. (Københavns Uni. 1975)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00