Martin Lidegaard vil gøre Radikale til ungdommens parti: "Der tegner sig en ny skillelinje i dansk politik"

Radikale Venstre skal være partiet for de unge og er klar til at tage et grønt lederskab, lød det fra politisk leder Martin Lidegaard, da han lørdag holdt sin første partiledertale ved partiets landsmøde i Nyborg. 

"Jeg tilhører måske selv den lykkeligste og rigeste generation af danskere, der nogensinde har levet," sagde Martin Lidegaard lørdag. 
"Jeg tilhører måske selv den lykkeligste og rigeste generation af danskere, der nogensinde har levet," sagde Martin Lidegaard lørdag. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue LauritzenFrida Flinch

Midt i sin første landsmødetale som politisk leder for Radikale Venstre henvendte Martin Lidegaard sig direkte til de danskere, han vil have til at stemme på sit parti. 

“I er den dygtigste og mest dedikerede generation af unge, som vi nogensinde har fostret i det her land. Jeg ved, at I kan tage det enorme ansvar på jer som venter, men jeg ved også, at I ikke kan gøre det alene. Der er et parti, der har jeres ryg, og det er Radikale Venstre,” sagde han.

I talen præsenterede Martin Lidegaard, der blev udpeget til politisk leder for Radikale Venstre efter folketingsvalget sidste år, den fulde sal af radikale partimedlemmer for de tre “jordskælv”, der i hans forståelse af verden præger tiden: 

Det er klima- og naturkriserne, den teknologiske udvikling og de geopolitiske usikkerheder, der tilsammen betyder, at den unge generation risikerer at tabe levestandard i forhold til deres forældre. 

Hvis regeringen ikke vil tage det politiske lederskab for den grønne omstilling, så gør jeg

Martin Lidegaard
Politisk leder, Radikale Venstre

“Jeg tilhører måske selv den lykkeligste og rigeste generation af danskere, der nogensinde har levet. Jeg lever også med den smertelige erkendelse, at jeg måske bliver den første generation, der giver et dårligere samfund videre,” sagde Martin Lidegaard.  

Radikale Venstre skal være vagtværnet mod den udvikling og vil stå på ungdommens side, lød det fra den radikale leder.  

"Der tegner sig en ny skillelinje i dansk politik," sagde han. 

Læs også

Vil tage grønt lederskab  

Den grundanalyse af tidens udfordringer udfolder Martin Lidegaard i sin nye bog “Generationskontrakten”, som han gennem den seneste uge har turneret medierne med og nu præsenterede landsmødet for i meget komprimeret form.  

Bogen skal fungere som politisk fundament for partiet, der ifølge flere kendere af Radikale Venstre har savnet en tydelig profil, siden partiet skiftede leder efter folketingsvalget i efteråret sidste år. 

Den gode nyhed er, mener Martin Lidegaard, at de med hans ord “vilde problemer” kan løses.  

Naturligvis på den radikale måde med enorme investeringer i vedvarende energi, natur, uddannelse og med et stærkere Europa på den internationale scene.  

Her og særligt på klimaområdet, der fyldte store dele af landsmødetalen, er der brug for Radikale Venstre til at øge SVM-regeringens ambitionsniveau, mener han. 

“Problemet er det totale fravær af politisk lederskab,” sagde Martin Lidegaard: 

“Hvis regeringen ikke vil tage det politiske lederskab for den grønne omstilling, så gør jeg,” sagde han og udløste med de ord lørdagens hidtil største bifald fra det radikale kernepublikum i salen på Hotel Nyborg Strand. 

Farvel til Arne 

Martin Lidegaard nævnte i talen helt konkret, at der skal investeres massivt i udbygning af vedvarende energi, skovrejsning og uddannelser “fra ABC til Ph.d”. 

Regningen for de mange initiativer vil Martin Lidegaard især have de voksne og særligt den ældre del af befolkningen til at samle op. 

“Jeg beder ikke børnefamilierne arbejde mere. Jeg tror, at I skal være sammen med jeres børn. Men når de er fløjet fra reden på et tidspunkt, så er spørgsmålet, om ikke vi godt kan give et nap mere,” sagde han. 

Det vil Martin Lidegaard sikre ved blandt andet at tage et opgør med diskrimination på arbejdsmarkedet og tilbud om mere videreuddannelse, der skal gøre det lettere at skifte profession. 

Men der skal også tages et opgør med både Arne-pensionen og efterlønnen, lød det i talen.  

“Det har vi ikke råd til,” sagde Martin Lidegaard, der til gengæld indskærpede, at han vil kæmpe “solen sort” for at bevare seniorpensionen.

Læs også

Et vanskeligt år 

Radikale Venstre samles i weekenden efter et for partiet svært år, der begyndte med en regulær vælgerlussing ved folketingsvalget i november. 

Valget var udløst, efter at Radikale Venstre selv havde trukket støtten til den socialdemokratiske et-parti-regering, men vælgerne havde tilsyneladende svært ved at forstå, hvorfor partiet i valgkampen igen pegede på Mette Frederiksen som statsminister. 

Ved valget blev partiet mere end halveret og mistede derfor ni mandater, da blot 3,8 procent stemte på Radikale Venstre.  

Det sløje resultat fik den daværende politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, til at trække sig som leder, så det var i stedet Martin Lidegaard og hans nye løjtnant Samira Nawa, der gik til regeringsforhandlinger på Marienborg. 

De endte som bekendt med, at Radikale Venstre valgte at stå udenfor regeringen, da Moderaterne blev en del af ligningen, hvilket betød, at SVM-partierne pludselig kunne tælle til 90 uden de radikale mandater. 

Siden har partiet ikke evnet for alvor at profitere på vælgernes svindene opbakning til de tre partier i regeringen.

Radikale Venstre står i Altingets seneste kvalitetsvægtede snit af meningsmålingerne således blot til fire procent af stemmerne. Det er en fremgang på 0,2 procent siden valget. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024