Minister: Syge skal også rammes af kontanthjælpsloftet

KONTANTHJÆLP: Beskæftigelsesministeren fastslår, at også syge kontanthjælpsmodtagere rammes, når regeringens kontanthjælpsloft træder i kraft om få uger.

Mette Pabst

Syge borgere på kontanthjælp skal ikke forvente at slippe uden om kontanthjælpsloftet. Sådan lyder det fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) på et samråd tirsdag kun et par uger før, at det omstridte loft træder i kraft.

Meldingen falder formentlig ikke i god jord hos landets mange tusinder kontanthjælpsmodtagere, der i disse dage venter på at få at vide, om de bliver ramt af regeringens loft over kontanthjælpen.

Loftet, der er blevet indført af regeringen, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, sætter en øvre grænse for, hvor meget en person kan få i ydelse af det offentlige. Får man i dag flere penge ind på kontoen, end grænsen tillader, bliver ydelserne skåret.

Sort onsdag
Allerede mandag fik de første kontanthjælpsmodtagere svar i deres e-boks på, hvordan kontanthjælpsloftet rammer dem. Mange kan se frem til en reducering af deres ydelser.

Og onsdag kan mange københavnske kontanthjælpsmodtagere forvente at modtage svar på, hvor meget de står til at miste som konsekvens af loftet. Det har fået organisationen Bekæmp Fattigdom til at kalde dagen i dag for “sort onsdag” og indkalde til en sørgemarch gennem byen for at sætte fokus på loftet.

Tirsdag har over 1.000 mennesker vist interesse for sørgemarchen på Facebook.

Syge vil blive ramt
Beskeden om, at syge også bliver ramt af kontanthjælpsloftet, er nye toner fra ministeren. Dansk Folkeparti har flere gange påpeget, at de har en aftale med ministeren om, at ingen syge skal rammes af kontanthjælpsloftet.

Men nu gør ministeren det klart, at syge kontanthjælpsmodtagere også vil blive ramt af loftet.

“Det ligger i kontanthjælpens natur, at der vil være syge på kontanthjælp,” siger Jørn Neergard Larsen og fortsætter:

“Og alle, der er hjemmehørende i kontanthjælpssystemet, skal rammes af loftet.”

I ministerens optik er der dog forskel på, hvilke syge der skal rammes. Han understreger, at dem, der er så syge, at de ikke kan arbejde, ikke hører til i kontanthjælpssystemet. De skal i stedet have hjælp til at blive screenet og komme i behandling.

Ministeren ønsker at få landets kommuner til at gennemgå samtlige kontanthjælpsmodtagere for at se, om nogle af dem er for syge til at være på kontanthjælp. Pengene til det ekstra arbejde med at screene de mange kontanthjælpsmodtagere håber ministeren at kunne finde i efterårets forhandlinger af satspuljemidlerne.

Screeningsarbejdet forventes dog ikke færdigt før 1. oktober.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørn Neergaard Larsen

Formand for Metroselskabet, fhv. beskæftigelsesminister (V), fhv. adm. direktør, Dansk Arbejdsgiverforening
cand.jur. (Københavns Uni. 1975)

0:000:00