Ny analyse: Liberal Alliance størst blandt de unge

UNGE VÆLGERE: Liberal Alliance er ifølge ny analyse nu det klart største parti blandt de yngste vælgere. S og V er markant mindre hos de unge. Det kan ende med at forandre de politiske styrkeforhold radikalt, vurderer valgforsker.

Bestemte de unge under 25 år, var Anders Samuelsens Liberal Alliance det største parti i Folketinget, og næsten dobbelt så store som Venstre.
Bestemte de unge under 25 år, var Anders Samuelsens Liberal Alliance det største parti i Folketinget, og næsten dobbelt så store som Venstre.Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix
Morten Øyen

Hvis det kun var de unge under 25 år, der bestemte, så var Liberal Alliance Folketingets største parti med hele 18 procent af stemmerne.

Fakta
Om analysen

Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.


Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af professor Kasper Møller Hansen for Altinget som kilde.

Analysen er baseret på 10.941 interviews foretaget af TNS-Gallup i perioden 1/10-16 til 31/12-16.

Det viser en ny analyse, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

Kasper Møller Hansen peger på, at de unge foretrækker partier med klare markeringer – særligt i den økonomiske politik.

Her står Liberal Alliance skarpt i blå blok, mens Enhedslisten og Alternativet på hver deres måde gør det i rød blok.

Hvis de gamle partier ikke får bedre fat i de unge generationer, så skal vi ikke ret mange valg frem, før det kan rykke gevaldig rundt på styrkeforholdene i dansk politik.

Kasper Møller Hansen
Valgforsker, professor i statskundskab ved Københavns Universitet

”De unge tiltrækkes af de skarpe budskaber. Det er nemt at navigere efter. Og når et parti først har momentum blandt de unge, er der også en selvforstærkende effekt. Et parti som Enhedslisten har også haft nogle stærke unge politiske rollemodeller,” siger valgforskeren.

(Artikel fortsætter under graf)

Mens Liberal Alliance står langt bedre hos de unge vælgere, så ser det anderledes ud for Socialdemokratiet og Venstre, som må nøjes med henholdsvis 11 og 9,5 procent af af stemmerne hos de 18-24-årige.

Derfor er analysen et wake-up call for de store, gamle partier i Folketinget, mener Kasper Møller Hansen.

”Hvis de gamle partier ikke får bedre fat i de unge generationer, så skal vi ikke ret mange valg frem, før det kan rykke gevaldig rundt på styrkeforholdene i dansk politik,” siger han.

Analysen er foretaget på baggrund af over 10.000 interviews foretaget af Gallup.

Læs hele analysen på Altinget: christiansborg her (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00