Anmeldelse af 
Christina Egelund

Ny bog maler dystopisk billede af et Frankrig i krise

ANMELDELSE: Sociale problemer, politikerlede, arbejdsløshed, terrorisme og en falmet selvforståelse er alt sammen problemer, der martrer Frankrig. Journalist Aske Munck kommer omkring det hele i ny indsigtsfuld bog om ”den rystede republik”.

Weekendavisens journalist Aske Munck forsøger i ny bog at forklare årsagerne til Frankrigs problemer med endesløse strejker, de gule vestes oprør, terrorisme, arbejdsløshed og politikerlede.
Weekendavisens journalist Aske Munck forsøger i ny bog at forklare årsagerne til Frankrigs problemer med endesløse strejker, de gule vestes oprør, terrorisme, arbejdsløshed og politikerlede.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Christina Egelund
Den rystede republik. Hvad i alverden er der galt med Frankrig?
Aske Munck
159 sider, Forlaget 28B, udkom 2. december

Hvis Frankrig for dig er lig med mondænitet, mad og kunst i verdensklasse tilsat en god portion charmerende selvhøjtidelighed, og du helst vil have det billede i fred, er Aske Muncks nye bog om republikkens tilstand nok ikke noget for dig.

Bogen tegner nemlig et noget dystopisk billede af et samfund i krise. Men hvis du derimod ikke har noget imod at blive klogere, tjener bogen som en veritabel tour de force af oplysning om og analyse af det land, som så mange af os elsker og samtidig har så store kvababbelser med at forstå.

Afgørende valg i vente
Til april næste år skal franskmændene til valgurnerne, når præsident Macron for første gang som siddende præsident skal have sit folkelige mandat testet ved det to runder lange præsidentvalg.

Det vil ikke overraske, hvis han igen kommer til at stå over for Marine Le Pen i den anden og afgørende runde af valget, idet hverken Parti Socialiste eller det højreorienterede republikanske parti for alvor har samlet sig selv op efter 2017-valgets eklatante fiasko for begge de to historisk magtbærende partier i Frankrigs femte republik.

Den forudsigelse skal ses i det lys, at vi er 15 måneder fra valget, og at ingenting i 2017 gik, som nogen havde forestillet sig. Også i Frankrig er der politisk opbrud, og årsagerne hertil skal helt sikkert findes i nogle af de massive problemer, Aske Munck beskriver i sin bog.

Sociale problemer, politikerlede, arbejdsløshed, geografisk ulighed, fattigdom, terrorisme, hensygnende kulturel gennemslagskraft og en falmet selvforståelse er alt sammen problemer, der martrer Frankrig, og Aske Munck kommer omkring det hele.

Blå Bog
Om Aske Munck (f. 1970)
  • Uddannet cand.scient.pol fra KU og Institut d'Études Politiques d'Aix-en-Provence. 
  • Tidligere korrespondent i London for Information og assisterende udlandsredaktør på Politiken. 
  • Har siden 2003 arbejdet i Frankrig for blandt andre Politiken, P1 Orientering og siden 2011 som korrespondent for Weekendavisen.


Kilde: Forlaget 28B

Samtaler med høj og lav
Med stor indsigt, et præcist sprog og mange referencer til franske filosoffer, forfattere og samfundsdebattører, belyses sprækkerne i de Gaulles femte republik. Fortællingen gøres levende af forfatterens egne beretninger om møder og samtaler med både de intellektuelle, dem med magt, dem med noget på hjerte og særligt med dem, der lever med konsekvenserne af samfundets problemer i deres hverdag.

Forskellen på at leve i hjertet af Paris, i de hårdeste forstæder eller i en halvdød provinsby forklares ikke alene med tal og statistikker, men også med beretninger så nærværende, at man som læser fornemmer både kaosset og desperationen i forstæderne og modløsheden i de dele af Frankrig, hvor man føler sig efterladt på den perron, der i mange byer er det eneste tegn på den aktivitet, der var engang. Man kan høre stilheden og se de lukkede butikker for sig. 

Hvad i alverden er der galt med Frankrig?
Det er en klar styrke ved bogen, at forfatteren siden 90’erne har boet i landet og kender det som sin egen bukselomme. Derved bliver den ikke alene en samtidsbeskrivelse, men også en historisk perspektiverende og analyserende bog, der rejser flere paradokser i de problemer, Frankrig befinder sig i.

For hvordan hænger det sammen, at det land, der siden 1905 ved lov har sikret sekularismen, mere end noget andet land i Europa har været ramt af religiøst motiveret terror samtidig med at antisemitismen vokser?

Hvorfor lider det folk, der traditionelt har dyrket eliter i stort set alle sammenhænge, af massiv politikerlede?

Hvorfor lægger de skylden for deres problemer på globaliseringen, når de egentlig kunne stå godt rustede til at tage den internationale konkurrence op?

Hvorfor er det så svært at reformere den komplekse klods, der udgør det franske beskæftigelses- og ikke mindst pensionssystem?

Hvordan bevarer de troen på den femte republiks idealer, når den symbolsk og blodigt angribes ved terror-drabet på læreren Samuel Paty?

Hvad blev der af drivkraften og den stolte selvforståelse, og hvordan kan det være, at det folk, der med revolution har gennemført forandringer i dag mest af alt virker til at ville hænge fast i fortiden?

Som Aske Munck også spørger: Hvad i alverden er der galt med Frankrig?

Globaliseringens tabere? 
Globaliseringen får skylden, og franskmændene har på forhånd udpeget sig selv som tabere af den voksende internationale konkurrence om snart set alting. Det er også i selvforståelsen, at forfatteren antydningsvist peger på en vej ud af miseren.

Det er store og komplekse spørgsmål, og jeg må indrømme, at det var med en vis skepsis, at jeg orienterede mig i bogens temaer og konstaterede, at bogens sidste side er nummer 155. Jeg tænkte, at det kan man ikke belyse på så få sider. Min skepsis blev gjort til skamme, for det kan Aske Munck.

Den rystede republik er et must-read for Frankrigsinteresserede, og sådan set også for alle, der har et blik for den politiske udvikling i Europa.

Med Storbritannien ude af EU, en ny kansler på trapperne i Tyskland og en fransk præsident Macron, der i den grad har europæisk integration på sit politiske sigtekorn, står sol og måne rigtigt for, at Frankrig igen kan blive en politisk stormagt af gavn og ikke alene af historisk navn. Derfor er forståelsen af Frankrig vigtig for forståelsen af fremtidens politiske Europakort.

Denne anmelders anke mod bogen er, at hun gerne vil have mere af den. Lad det hermed være en opfordring.

Aske Munck: Den rystede republik. Hvad i alverden er der galt med Frankrig?, 159 sider, Forlaget 28B, udkom 2. december

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Egelund

Uddannelses- og forskningsminister (M), fhv. MF og gruppeformand (LA) 2015-19
studier i moderne litteratur (Sorbonne, Paris 2000-03)

0:000:00