Anmeldelse af 
David Trads

Ny dokumentar om Roger Stone udstiller miljøet i Trumps vilde og farlige omgangskreds

Christoffer Guldbrandsens længe ventede dokumentarfilm om Roger Stone giver et fint indblik i Trumps farverige og farlige omgangskreds. Stones relation til Trump fremstilles dog tættere, end den reelt er, og vi kommer aldrig rigtigt under huden på ham, skriver David Trads.

Roger Stone er tæt på den perfekte karakter, hvis formålet er at udstille, hvor skørt, vildt og farligt et miljø der er omkring ekspræsident Donald Trump.  
Roger Stone er tæt på den perfekte karakter, hvis formålet er at udstille, hvor skørt, vildt og farligt et miljø der er omkring ekspræsident Donald Trump.  Foto: Yara Nardi/Reuters/Ritzau Scanpix
David Trads
A Storm Foretold
Christoffer Guldbrandsen
Dokumentarfilm, premiere på CPH:DOX 17. marts

 

Det er naturligvis et scoop, at Christoffer Guldbrandsen, en af vores dygtigste dokumentarister, får tæt adgang til Roger Stone  en berygtet politisk spradebasse, som for år tilbage indtog en større rolle i amerikansk politik. 

Stone, en excentriker af guds nåde, som forstår at iscenesætte sig selv, er tæt på den perfekte karakter, hvis formålet er at udstille, hvor skørt, vildt og farligt et miljø der er omkring ekspræsident Donald Trump.  

Med sine enorme cigarer, bizarre synspunkter, omgivelse af kvinder med, ja, kolossale bryster, og mænd med vulgær muskulatur, indtager Stone rollen som skurken over alle skurke. Dybt usympatisk manipulator. 

Alt det indfanger Guldbrandsen flot gennem filmen. Der er en overflod af scener, hvor man skiftevis griner og gyser, når man ser, at Stone forsøger at lære instruktøren at tænde en af sine overdimensionerede cigarer eller håner ham for at være snart nazist så kommunist.  

Stone er nem at få til at fremstå skruppelløs af den simple årsag, at han nærmest spiller rollen som en karikatur af sig selv. Det er Guldbrandsens fortjeneste at komme tæt på ham. 

Stones rolle forstørres 

Stone er ingen hr. hvem-som-helst i amerikansk politik, men han er heller ikke en af de vigtigste aktører, hverken hos Republikanerne i almindelighed eller hos Trump i særdeleshed.

Det er en af filmens svagheder, at den prøver at forstørre Stones position, selv om det er velkendt, at Trump skubbede ham ud af sin inderkreds for flere år siden.

David Trads
Journalist og forfatter

Det er en af filmens svagheder, at den prøver at forstørre Stones position, selv om det er velkendt, at Trump skubbede ham ud af sin inderkreds for flere år siden. Filmen afslører det indirekte selv, idet Stone ud over et kort telefonopkald ikke er i nærheden af Trump, mens han er præsident. 

Men Stone er alligevel en interessant person, som absolut er spændende at følge gennem den lidt for lange halvanden times dokumentar. Sammen med Alex Jones, den nu dømte løgnhals af en radiovært, og de to voldsparate grupper 'Oath Keepers' og 'QAnon' er Jones utvivlsom blandt dem, der mobiliserede både 'Stop the Steal'-kampagnen og stormløbet på Kongressen 6. januar, 2021. Det er ikke nyt, men alligevel godt fortalt i filmen. 

Filmens titel 'A Storm Foretold' refererer naturligvis til, at Guldbrandsen med sin film ønsker at beskrive, at stormløbet på Kongressen, der fandt sted den dag, hvor Joe Biden formelt og endeligt blev kåret som præsidentvalgets vinder, ikke var tilfældigt.  

Det var planlagt; Det var resultatet af en længere organisering af det yderste højre. Her er en anden af filmens svagheder. Der er måske indicier for, at Stone bærer et medansvar for volden, men vi er ikke i nærheden af at få leveret noget, der ligner en smoking gun. 

Distance til hovedpersonen 

En tredje svaghed ved filmen er, at vi simpelthen ikke kommer ind under huden på Stone. Man mærker på instruktøren, som selv mest er med i filmen i yderkanten af scener, at han aldrig lykkes med at skrælle lag af spradebassen, som tydeligvis kører sit eget show.

Læs også

Modsat to af Guldbrandsens virkelig stærke dokumentarer – om Mogens Lykketofts mislykkede valgkamp i 2005 og om Naser Khaders kollaps ved valget i 2007, hvor han begge gange vitterligt kom forbløffende tæt på – så lykkes det ikke her.

Filmen er et fint indblik i den personkreds, der udgør en central del af Trumps farverige og farlige omgangskreds. 

David Trads
Journalist og forfatter
 

Det er ikke instruktørens skyld, for fornemmelsen er, at den notorisk berygtede salesman af en rådgiver, som Stone er, simpelthen ikke giver ved dørene. Han er, for nu at bruge hans eget udtryk, pisseligeglad med den danske tv-dokumentarist. 

Filmen, der kan ses i flere københavnske biografer i denne uge i forbindelse med filmfestivalen CPH:DOX og formentlig senere på dansk tv, har været længe undervejs – blandt andet på grund af covid-19 og instruktørens alvorlige men nu heldigvis overståede sygdom.  

Den ville formentlig have stået stærkere, hvis den var sendt for et år siden. Alligevel er den et fint indblik i den personkreds, der udgør en central del af Trumps farverige og farlige omgangskreds. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

Christoffer Guldbrandsen

Dokumentarfilm-instruktør
journalist (DJH og London City University)

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

0:000:00