Ny måling: Løkke når lavpunkt i popularitet

MÅLING: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skraber bunden i popularitetskonkurrencen mod Mette Frederiksen (S). V-formanden får aldrig rettet sit image op, siger Altingets politiske kommentator.

Danmarks statsminister er ikke en populær herre. I hvert fald ikke, hvis man spørger vælgerne.

I en ny måling foretaget af Norstat for Altinget peger kun 18 procent af de adspurgte på Lars Løkke Rasmussen som deres foretrukne statsminister. Til sammenligning peger 35 procent på Mette Frederiksen som deres foretrukne kandidat, mens 22 procent peger på en helt tredje kandidat. 25 procent svarer ved ikke.

Og Lars Løkke Rasmussens manglende popularitet er et problem for både ham selv, Venstre og regeringen, fortæller Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Når oppositionens leder har næsten dobbelt så høje popularitetstal som statsministeren, er det blevet et selvstændigt politisk problem for regeringen. For så kan personen komme til at afgøre valget,” siger Erik Holstein.

(artiklen fortsætter under grafen)

Vælgernes syn er fastlåst
Den nye måling er den dårligste for Lars Løkke Rasmussen siden januar 2015, hvor Norstat begyndte at lave disse målinger for Altinget. Og lavpunktet kommer kort efter en rapport om folketingsvalget i 2015, hvor forskerne konkluderer, at Løkke kostede Venstre titusindvis af stemmer. Og de meget lave popularitetsmålinger bliver yderligere brænde på det bål, lyder det fra Erik Holstein.

Læs også: Ny måling: Konservative går frem

”Paradoksalt nok virker Løkke i rigtig god form i øjeblikket. Han er fit for fight politisk og kan i mere sluttede selskaber vise både overskud og humor. Men det hjælper ham ikke, når det kommer til meningsmålingerne,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Problemet er, at vælgerne har fastlåst deres syn på Løkke. Han får simpelthen aldrig rettet sit image op igen.”

3. gang klapper fælden
Lars Løkke Rasmussen har i denne omgang siddet på statsministerposten siden juni 2015, hvor der ikke har været nogen sager om ham som person. I november lykkedes det ham at løse den næsten gordiske knude i blå blok, hvor Liberal Alliance gennem længere tid havde truet med at vælte regeringen. Regeringen blev udvidet, og der blev plads til både Konservative og Liberal Alliance. Men lige lidt har det hjulpet på Løkkes popularitet hos vælgerne.

”Danske vælgere kan normalt godt tilgive en enkelt fejltagelse. Så den første gang lod de ham gå, men efter tredje bilagssag røg Løkke i den sorte gryde. Den kommer han aldrig op af igen,” siger Erik Holstein og henviser til den såkaldte tøjsag fra 2014.

Mette Frederiksens udfordring
Når Løkke ligger så lavt i popularitet har det dog ikke kun noget med hans person at gøre, men også hans politik. Og derfor kan statsministerens popularitet godt stige igen, fortæller Erik Holstein:

”I det øjeblik statsministeren får fjernet nogle oplagte tabersager – som pensionsreform og topskattelettelser – fra dagsordenen, vil den personlige popularitet sikkert også stige lidt. Uden at det bliver prangende,” siger han.

Læs også: 18 procent overvejer at stemme SF

Mette Frederiksen har siden efteråret ligget stabilt på 35 procent opbakning som Danmarks næste statsminister. Og selvom oppositionslederen ikke kan være andet end tilfreds med det, har hun alligevel en lille udfordring:

”Mette Frederiksen kan naturligvis kun være tilfreds. Dog er hendes opbakning begrænset hos vælgere fra Radikale, Alternativet og Enhedslisten. Men det er formodentlig et politisk spørgsmål,” siger Erik Holstein.

Ifølge det seneste snit af målinger har rød blok et komfortabelt forspring til blå blok.

Forrige artikel  S og DF vil genoplive forsøg:  Giv ledige lov til at arbejde mere frivilligt S og DF vil genoplive forsøg: Giv ledige lov til at arbejde mere frivilligt Næste artikel Sådan forlader briterne EU Sådan forlader briterne EU