Nyvalgt i spil til at blive partileder: "Han kan være med til at genfinde LA's sjæl"

PORTRÆT: Alex Vanopslagh beskrives først og fremmest som en stærk retoriker med et kvikt hoved. Og så starter han sin folketingskarriere med at være en del af kapløbet om Liberal Alliances toppost som partileder. 

Foto: Niels Ahlmann Olesen/ Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Alex Vanopslagh er knap trådt ind i Folketinget for Liberal Alliance, før han er blevet placeret midt i den politiske hvirvelvind.

Partiet har fået voldsomme slag ved folketingsvalget, Anders Samuelsen er gået af efter offentlig kritik af ledelsesstilen, og nu dukker Alex Vanopslaghs navn op i debatten om, hvem der skal være den nye partileder.

Efter at både Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Ole Birk Olesen har trukket sig fra kampen om at blive politisk leder, er der kun to mulige kandidater til posten, hvor Vanopslagh er den ene. Den nye leder skal nemlig findes i folketingsgruppen, der efter valget i onsdags er reduceret til fire mand.

Indtil Anders Samuelsens afgang har arvefølgen i partiet ellers ligget klar med Simon Emil Ammitzbøll-Bille som kronprins, men det har partiets store nederlag lavet om på.

Fakta
Alex Vanopslagh er 27 år, bor i København og er valgt i Vestjyllands storkreds. 
Han er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og har siden 2018 været medlem af Københavns borgerrepræsentation. Fra 2014 til 2016 var han landsformand i Liberal Alliances Ungdom.
Han var desuden den i LA's folketingsgruppe, der fik flest personlige stemmer. 

Så mange personlige stemmer fik LA's folketingsgruppe:
  • Alex Vanopslagh: 3.337
  • Simon Emil Ammitzbøll-Bille: 2.715
  • Ole Birk Olesen: 2.020
  • Henrik Dahl: 1.737

Deler vandene
På sociale medier bliver den nye LA-kronprins allerede heftigt diskuteret. Især et ældre debatindlæg om, at kvinder gerne vil domineres, får opmærksomhed, og i kommentarfelter deler han vandene.  

De markante holdninger er dog ikke noget, den nuværende landsformand for Liberal Alliances Ungdom, Signe Bøgevald Hansen, ser som en udfordring. Tværtimod.

Jeg har set ham i flere debatter her i valgkampen, og han fanger folk med sin retorik

Signe Bøgevald Hansen
Landsformand i Liberal Alliances Ungdom

"Vi er ikke et bredt midtersøgende parti, som alle skal kunne lide. Vi må godt sige noget, som det ikke er alle, der er enige i. Jeg kan godt lide, når vi provokerer. Det er det, der er behov for, og som man har glemt under regeringsdeltagelsen," siger hun og tilføjer:

"Og det kan Alex Vanopslagh bestemt."

I 2016 vandt Alex Vanopslagh DM i debat. Dengang lød beskrivelsen fra dommerpanelet ifølge Politiken således:

"Du er en politisk rockstjerne, du ejer debatten og formår at få publikum med dig – selv når de er lodret uenige med dig. Det er så fortjent, at du tager den her sejr."

Tålmodighed og arrogance
At Alex Vanopslagh skulle være retorisk dygtig, er det første Lars Weiss (S) nævner, da han bliver bedt om at beskrive LA's nye folketingsmedlem.

Det og så den stærke ideologi.

"Hans markante holdninger ligger også i, at han er en stærk ideolog. Han er et holdningspræget menneske, der er meget ideologisk rodfæstet, og det præger hans politiske arbejde," siger Lars Weiss.

Han kender Alex Vanopslagh fra Københavns borgerrepræsentation, hvor de blandt andet har forhandlet budgetaftale sammen.

Ifølge Lars Weiss kan man godt gå galt i byen af Vanopslagh, når man møder ham første gang – fordi man kan forveksle hans stil med arrogance.

"Jeg tror, det bunder i, at han har et kvikt hoved og er meget velforberedt. Hans tålmodighed er ikke så stor, når han møder andre, der ikke er lige så velforberedte. Så kan hans øjne godt søge mod loftet," siger han og tilføjer:

"Men jeg må sige, at jeg er ked af at miste ham som kollega. På de halvandet år vi har arbejdet sammen, har jeg virkelig lært at sætte pris på ham."

En fængende personlighed
LAU-formand Signe Bøgevald Hansen peger ligesom flere andre på Vanopslaghs retorik og karaktertræk som en stor styrke.

"Han har en fængende personlighed. Jeg har set ham i flere debatter her i valgkampen, og han fanger folk med sin retorik," siger Signe Bøgevald Hansen.

LAU-formanden fortæller derudover, at Vanopslagh har en bred opbakning internt i ungdomspartiet, og at hun desuden støtter op om Henrik Dahls forslag om at give ham posten som politisk leder i Liberal Alliance.

Fra 2014 til 2016 var Vanopslagh landsformand for Liberal Alliances Ungdom, og Signe Bøgevald Hansen fortæller, at foreningen tog et kvantespring under hans ledelse.

"Vi oplevede stor medlemsfremgang i hans periode, og organisationen blev professionaliseret. Og så satte han en stærk politisk linje med vigtige dagsordner som blandt andet en kritik af velfærdsstaten," siger hun og tilføjer:

"Det synes jeg er vigtigt for et parti som os. Jeg tror, han kan være med til at genfinde Liberal Alliances sjæl."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

Lars Weiss

Medlem af Borgerrepræsentationen (S), Københavns Kommune
økonom (Københavns Uni.), kommunikation (Journalisthøjskolen i Århus)

Signe Bøgevald Hansen

Politisk konsulent, Sundhed Danmark
kandidat i statskundskab (Aarhus Uni. 2023)

0:000:00