Partibagmænd om valgkamp: Nu skruer vi op

FOLKEMØDE: Valgkampen er i sin sidste uge, og både Venstre og Socialdemokraterne sætter kadencen op, fortæller de to partiers partisekretærer. (Se tv-klip nederst i artiklen)

Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Toke Gade Crone KristiansenCecilie Gormsen

BORNHOLM: Med bare seks dage til folketingsvalget er valgkampen for alvor gået ind i sin afgørende fase.

Og det kan ifølge Venstres partisekretær, Claus Richter, mærkes. Fredag krydsede han klinger med Socialdemokraternes partisekretær, Lars Midtiby, i en debat på Grønbechs Hotel i Allinge, hvor de to diskuterede netop det at være partisekretær under en valgkamp. 

"Jeg når i hvert fald op på en arbejdsdag på de almindelige 7,5 timer gange tre," sagde Claus Richter, der er med Venstre på Folkemødet på Bornholm.

Skruer op
En partisekretær har ansvaret for partiets kampagne, og både Midtiby og Richter har forberedt sig længe. Og den sidste uge af valgkampen har stor betydning, og derfor vil vi hverken se Socialdemokraterne eller Venstre ligge på den lade side den næste uge. 

Claus Richter er partisekretær for Venstre.
Claus Richter er partisekretær for Venstre. Foto: Toke Kristiansen/Altinget

"Det allervigtigste frem mod torsdag er, at der stadig er meget på spil. Mange er stadig i tvivl, og de beslutter sig først i sidste øjeblik. Vi skal ud og overbevise dem om at stemme på os," fortalte Lars Midtiby og fortsatte:

"Vores kampagne har kørt på fuld damp siden valgudskrivelsen, og vi skruer ikke ned den kommende uge. Tværtimod, så skruer vi op."

Lars Midtiby er partisekretær for Socialdemokraterne.
Lars Midtiby er partisekretær for Socialdemokraterne. Foto: Toke Kristiansen/Altinget

Venstres Claus Richter behøver heller ikke at frygte, at han kommer til at kede sig. 

"Vi er i slutfasen, og der bliver run på nu. Vi skal have alle de frivillige på banen og fortælle om Venstres politik," fortalte Richter. 

Sociale medier gjort deres indtog
Begge de to partisekretærer pegede på, at de sociale medier er blevet en langt vigtigere del af valgkampagnerne end tidligere. 

"Betydningen af sociale medier er markant anderledes end før. Mange danskere - jeg tror, det er omkring 3,5 millioner - er på Facebook. Så det er en vigtig kanal," sagde Midtiby.

Det var ellers ikke meget, de to partisekretærer var enige om - de var faktisk lige så uenige som de to statsministerkandidater Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V). 

Når Claus Richter kigger tilbage på valgkampen, ser han en ny drejning i dansk politik.

"Der har været nogle meget perfide personagreb, og det er nyt," sagde han og fortsatte:

"Og så er vi ude i en valgkamp, hvor ikke engang tal fra Danmarks Statistik kan bruges som dokumentation."

V: Vi bruger valgkampen på politik
Ifølge Claus Richter bruger Venstre primært valgkampen til at fortælle om partiets egen politik, hvor Socialdemokraterne kører en personkampagne mod Lars Løkke Rasmussen. Han fremhævede blandt andet bilagsannoncen med et billede af Løkke på en baggrund af regninger. 

Den udlægning var Socialdemokraternes Lars Midtiby sjovt nok ikke enig i.

"Man må gerne lave negative kampagner, når der er politisk substans i dem. Og der er politisk substans i, at vi mangler svar om nulvæksten. Der er en regning, som skal betales for Lars Løkke Rasmussens nulvækst, men vi mangler stadig svar på, hvem der skal holde for," lød modsvaret fra Midtiby.

"Jeg synes, det er en god valgkamp, hvor partier åbent lægger ud, hvad man vil. Når jeg kigger på, hvad vi tidligere har gjort, synes jeg ikke, der er noget, som er anderledes," tilføjede han.

Begår S karaktermord?
På spørgsmålet om Socialdemokraterne var med i et karaktermord på Lars Løkke Rasmussen, var svaret fra Lars Midtiby klart:

"Jeg mener ikke, at vi på nogen måde bidrager til et karaktermord. Hvis der er tale om noget, er der tale om et selvmord. Og man kan jo undre sig over, at Venstre holder Lars Løkke Rasmussen så meget tilbage i valgkampen," sagde han.

Men Claus Richter holdt fast i, at der er blevet ført perfide personkampagner mod Løkke, ligesom han kørte debatten igennem den store løftebrudsdebat.

"Tonen er blevet meget personlig. I en valgkamp er det trukket op, hvad forskellen er mellem rød og blå politik. Derfor er dette et valg mellem Lars og Helle, og et valg mellem Lars og løftebrud," sagde han.

Ifølge Midtiby står valget 18. juni til gengæld mellem rød bloks ansvarlige politik på den ene side og Løkkes nulvækst på den anden side.

Se uddrag fra debatten her: (12 min)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Richter

Adm. direktør, Diabetesforeningen
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1998)

Lars Midtiby

Direktør, Danmarks Naturfredningsforening
cand.jur. (Aarhus Uni. 2006), MPA (CBS), Marshall Memorial Fellow (2012)

0:000:00