Regeringen afviser rødt krav om at flytte en hel milliard til grønne initiativer

OMSTILLING: Regeringen vil fortsat bruge 7 procent af landbrugsstøtten fra EU på grønne initiativer, selvom EU gav grønt lys til det dobbelte. "Vi skal være fair over for landbrugserhvervet," siger fødevareminister Mogens Jensen (S). 

Foto: /ritzau/Ólafur Steinar Gestsson
Jeppe Sahlholdt

Regeringen havde fået lov til at flytte næsten en milliard kroner af EU's støtte til dansk landbrug og i stedet bruge den på grønne initiativer i 2021. Men regeringen vil i stedet fastholde det nuværende niveau, hvor man flytter en langt mindre andel af landbrugsstøtten til grøn omstilling. 

Det meddeler fødeminister Mogens Jensen (S) i en pressemeddelelse. 

Regeringens støttepartier kaldte det ellers "en gave til den grønne omstilling", da EU-Kommissionen for nylig gav grønt lys til, at Danmark må bruge op til 15 procent af landbrugsstøtten på grønne initiativer. I dag bliver 7 procent af landbrugsstøtten fra EU til Danmark brugt på grønne initiativer, og det vil Mogens Jensen holde fast i.

Enhedslisten stærkt utilfreds
Regeringen har i de seneste uger forhandlet intenst med støttepartierne om, hvilket niveau man skulle ende på. Men parterne kunne ikke blive enige, og nu går regeringen altså solo. Det ærgrer støttepartiet Enhedslisten.

"Danmark står med kæmpeopgaver med at nedbringe landbrugets CO2-udledninger og den alt for høje kvælstofforurening. Derudover er biodiversiteten i tilbagegang, vores drikkevand er truet af forurening, og økologien skal fremmes. Så der er mange årsager til at omlægge mest muligt at EU's landbrugsstøtte, så vi opnår mest miljø for pengene," siger landbrugsordfører Søren Egge Rasmussen (EL) i en pressemeddelelse. 

Svigter aftalen
Han mener, at regeringen med meldingen svigter sin aftale med støttepartierne.
 
 "I regeringsforståelsen står der klart, at vi vil sikre klimabidrag fra landbruget, at landbrugsstøtten skal bruges aktivt, vi skal skabe større biodiversitet og mere skov, og vi vil hæve målene for økologi. Det er et rigtig godt papir, som regeringen ikke med en fortsættelse af sølle 7 procent lever op til," siger Søren Egge Rasmussen.

Minister: Fair over for landbruget 
Ministeren peger på, at der er en udløbsdato på, hvornår pengene til grøn omstilling skal være brugt. Derfor kan der være risiko for, at pengene ryger retur til Bruxelles, hvis der ikke er tilstrækkelig efterspørgsel efter pengene i det såkaldte landdistriktsprograms frivillige ordninger. 

Og så er det også af hensyn til landbruget. 

"Når vi lander på de 7 procent, skyldes det blandt andet også, at jeg mener, vi skal være fair over for landbrugserhvervet, som jeg oplever som omstillingsparat. Derfor skal nye krav til landbruget, der rokker ved den enkelte landmands økonomi, så vidt muligt varsles i ordentlig tid. Havde vi fastsat en markant højere fleksprocent, ville landbruget have haft meget svært ved at nå at forberede sig. Det synes jeg ville have været urimeligt," siger Mogens Jensen i pressemeddelelsen. 

Læs også

 Artiklen er bragt første gang den 20. december

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00