Mette Frederiksen: Forhandlinger om ny klimalov starter i næste uge

KLIMA: Regeringen vil tirsdag indlede forhandlingerne om en ny klimalov og invitere alle Folketingets partier, siger statsminister Mette Frederiksen (S).

Socialdemokratiet holdt torsdag pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde på Marienborg.
Socialdemokratiet holdt torsdag pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde på Marienborg.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Regeringen vil tirsdag tage hul på forhandlingerne om en ny klimalov.

Det fortalte statsminister Mette Frederiksen torsdag på et pressemøde ude foran Marienborg i forbindelse med Socialdemokratiets sommergruppemøde.

”Forhandlingerne, som er det første store skridt i den grønne indsats, starter tirsdag. Vi skal være helt sikre på, at vi som regering leverer på det her,” sagde Mette Frederiksen på pressemødet.

S-regeringen har sammen med støttepartierne Radikale, SF og Enhedslisten forpligtet sig på at vedtage en klimalov med en række bindende målsætninger. Blandt andet har partierne et mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030.

”Vi har lovet et mål om en reduktion på 70 procent, velvidende at vi ikke på stående fod har konkrete bud på, hvordan vi skal komme så langt,” lød det fra klimaminister Dan Jørgensen (S) på pressemødet.

Regeringen kommer ikke til at fremlægge et udspil forud for forhandlingerne.

I stedet vil alle Folketingets partier på mødet få mulighed for at præsentere deres forslag til, hvordan målene kan nås, lød det torsdag på Marienborg. 

Dokumentation

Det står der i forståelsespapiret:
I det fælles forståelsespapir for den nye regering, som Socialdemokratiet har forhandlet med Radikale, Enhedslisten og SF, indgår følgende formulering:

"En ny regering vil: ...

Indføre bindende mål. I det førstkommende folketingsår vil en ny regering fremlægge et forslag til en klimalov med bindende delmål og bindende langsigtede mål, indeholdende:

1. Et mål om reduktion af drivhusgasser i 2030 med 70 pct. i forhold til niveauet i 1990. Det er et meget ambitiøst mål, og det bliver særlig svært at nå den sidste del af målet fra 65 pct. til 70 pct. Det vil kræve virkemidler, vi endnu ikke kender, og derfor en tæt involvering af Klimarådet og andre eksperter for at nå i mål.

2. At Klimarådet skal bistå en ny regering i at afgøre, hvilke reduktionsmål og virkemidler der sikrer, at Danmark lever op til Paris-aftalens temperaturmål.

3. At der foretages en årlig opfølgning på, hvordan det går med målene, og denne opfølgning skal
ske i sammenhæng med finanslovsprocessen."

Kilde: Retfærdig retning for Danmark


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00