S vil lade børnehaver afvise uvaccinerede børn

VACCINE: Socialdemokratiet vil give kommunerne mulighed for at afvise ikke-vaccinerede børn i daginstitutionerne og i stedet samle dem i én institution.

Foto: /ritzau/Sisse Dupont
Daniel Bue Lauritzen

Kommunerne skal have mulighed for at holde børnehavelågen lukket for børn uden vacciner.

Det mener Pernille Rosenkrantz-Theil, der er socialordfører for Socialdemokratiet:

”Kommunerne skal selv kunne afgøre, hvordan de bedst indretter deres institutioner, hvad angår det her spørgsmål,” siger hun til Altinget.

Meldingen kommer efter, at politikere på Frederiksberg og i Københavns Kommune har foreslået at samle de ikke-vaccinerede børn i én institution. I Frederiksberg Kommune har Liberal Alliances Laura Lindahl, der både er rådmand i kommunen og medlem af Folketinget, foreslået at samle ikke-vaccinerede børn i én institution, så forældre, der har fravalgt børnevaccinen, ikke frit kan vælge daginstitution.

Og i København har beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) foreslået, at forældrebestyrelserne i hovedstadens vuggestuer og børnehaver skal have muligheden for lokalt at beslutte, at deres institution kun skal være for vaccinerede børn.

Kræver lovændring
Men som dagtilbudsloven er skruet sammen i dag, er det ikke muligt for kommunerne at afvise børnehaveansøgninger på baggrund af manglende vaccine.

Det oplyser Børne- og socialministeret til Altinget.

”Det er ministeriets vurdering, at der ikke er hjemmel i dagtilbudsloven til, at kommunerne kan fastsætte retningslinjer, som reelt betyder, at grupper af børn udelukkes fra bestemte dagtilbud. Det gælder generelt – og også i forhold til, om børn er vaccinerede eller ej,” siger specialkonsulent Charlotte Meibom.

Loven skal altså ændres, hvis kommunerne skal kunne samle de ikke-vaccinerede børn i samme institution.

Og det vil Pernille Rosenkrantz-Theil give mulighed for:

”Vi vil gerne give hjemmel til, at kommunerne selv kan afgøre, hvordan de indretter deres daginstitutioner. Men vi skal ikke beslutte på Christiansborg, om børnene skal placeres i to spor eller ej,” siger hun.

V: Tænk jer om
I Venstre er man betænkelig ved forslaget, der ifølge Anni Matthiesen ikke virker helt gennemtænkt. 

”Man skal tænke sig lidt om, inden man foreslår så drastiske skridt, som at lave to spor i daginstitutionerne. Skal man følge op på andre områder? Betyder det, at børnene ikke kan komme til mor-og-barn-gymnastik? Er der bestemte legepladser, hvor de ikke-vaccinerede ikke må komme?” siger hun. 

Mercado: Hensynsløse forældre
Børne- og socialminister Mai Mercado (K) vil ikke forholde sig til, om det skal være muligt for kommunerne at afvise børn, der ikke er vaccinerede.

Hun fortæller blot, at hun undersøger mulighederne for at få flere børn vaccineret.  

”Det er en alvorlig problemstilling, at der er forældre, der vælger ikke at lade deres børn vaccinere. Det er i mine øjne hensynsløst over for både det enkelte barn og andre børn, som risikerer at blive smittet med alvorlige sygdomme. Jeg drøfter løbende med sundhedsministeren, om det er muligt at gøre yderligere, end vi gør i dag, så en større andel af danske børn bliver vaccineret,” oplyser hun i et skriftligt svar til Altinget. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anni Matthiesen

MF (V), børne- og undervisningsordfører, handicap- og turismeordfører
HH (Esbjerg Handelsskole 1985), diplomuddannelse (Danmarks Forvaltningshøjskole 2003), Studentereksamen STX (Grindsted Gymnasium 1983)

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00