Sagen der truer Anker Boyes eftermæle

OVERBLIK: Tidligere Odense-borgmester Anker Boye (S) er gået i flyverskjul, efter endnu en økonomisag fra hans embedstid er hvirvlet op. Denne gang om ulovlig støtte til Odense Sport & Event. Få overblik over sagen, som giver forsker ”mindelser” om Farum.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Tyson W. Lyall

Tina Turner, en telefonregning og nu et ulovligt tilskud til Arena Fyn.

Fremtidige biografier om den tidligere Odense-borgmester Anker Boye kommer næppe til at mangle kapitler om kontroversielle sager.

Historien om millionerne og privatflyet til Tina Turner i 2005 og om telefonregningen på 245.057 kroner fra 2014 er allerede skrevet.

Nu tegner konturerne af en stor millionskandale sig så, efter Odense Kommune i denne uge har erkendt, at kommunen ”sandsynligvis i strid med reglerne” har betalt 8,5 mio. kroner til Arena Fyn og Odense Sport & Event.

Fakta
Fakta om Arena Fyn og Odense Kommune

Arena Fyn stod klar i oktober 2007 og har plads til 5.000 koncertgæster.

Odense Kommune betalte oprindelig 27,5 mio. kroner af udgifterne til etableringen af arenaen. Fyns Amt betalte 22,5 mio. kroner, mens Odense Congress Center (senere del af Odense Sport & Event) betalte de resterende 48 mio. kroner.  

For ikke at gøre kommunens bidrag til ulovlig virksomhedsstøtte, blev der indgået en brugsretsaftale, hvorefter Odense Kommune fik ret til at anvende arenaen 145 dage om året i 20 år – fra den 1. januar 2008. 

Efter aftalen skulle kommunen samtidig betale 1,7 millioner kroner årligt de første fem år. Den sidste betaling faldt 1. oktober 2012, hvorefter kommunens brugsret efter aftalen skulle være gratis i 15 år.  

Den oprindelige aftale indeholdt en genforhandlingsklausul, hvor det imidlertid først efter de aftalte 20 år kunne komme på tale, om Odense Kommune igen skulle betale vederlag for brugsretten.

Kilde: Odense Kommune

Over en femårig periode overførte kommunen millionerne som husleje – uden at kommunen ifølge sit eget advokatfirma var ”aftaleretlig forpligtet” til det.

Kommunens øverste ansvarlige under udbetalingerne hed Anker Boye, som trods sin afgang 1. januar 2017, og en aktuel radiotavshed, risikerer alvorlige eftervirkninger af sagen.  

”Hvis nærmere undersøgelser afslører, at borgmesteren har været med til at træffe beslutningerne, eller hvis han har været vidende om det og ikke har grebet ind, kan han ende med at være erstatningsansvarlig. Der ligger også et strafansvar, hvilket kan udløse en bødestraf. Det kan også ende med fængsel, men der skal meget til,” forklarer Roger Buch, forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, onsdag Berlingske.

Arena: Send flere penge
Sagen, som giver Roger Buch ”mindelser om Farum-sagen”, kunne ellers have været lukket 14. februar 2013. Her sender Anker Boye nemlig et nedslående brev til adm. direktør Thomas Christensen og bestyrelsesformand Niels Thorborg fra Odense Sport & Events.

Beskeden fra Anker Boye er et 'ellers tak' til en forespørgel, de to erhvervsfolk har sendt kommunen i december året før. 

Her foreslår de, at kommunen giver et yderligere bidrag til driften af Arena Fyn ved at forny og hæve sin huslejebetaling (se fakta).

Thomas Christensen og Niels Thorborg indstiller til Odense Kommune, at kommunens "grundlejebetaling skal udgøre kr. 2.500.000 pr. år og som minimum fortsætte i en ny 5-årig periode."

Det fremgår af et brev, som Fyens Stiftstidende har fået aktindsigt i.

Det kan imidlertid ikke komme på tale af forlænge lejekontrakten, slår kommunens juridiske afdeling fast få uger efter.

”Det er Juridisk Kontors vurdering, at det ikke vil være lovligt for Odense Kommune at forhøje lejebetalingen og fortsætte denne i en ny 5-årig periode,” skriver kommunen i et notat, som Fyens Stiftstidende har lagt ud på sin hjemmeside.

Det gør borgmester Boye efterfølgende Thomas Christensen og Niels Thorborg opmærksomme på i det ’nedslående brev’ af 14. februar 2013.

Et nej bliver til et ja
Hen over foråret og sommeren 2013 sker der imidlertid noget i Odense Kommune, som offentligheden endnu ikke er blevet oplyst om.

Da hverken Anker Boye eller tidligere stadsdirektør Jørgen Clausen ønsker at udtale sig om sagen, ved befolkningen endnu ikke, hvorfor sidstnævnte 10. oktober 2013 – trods afvisningen i februar 2013 – alligevel sætter sin underskrift på en ny aftale imellem Odense Kommune og Odense Sport & Event.

Med Jørgen Clausens underskrift siger Odense Kommune nu pludselig god for at sende 1,7 mio. kroner afsted årligt i leje til event-virksomheden fra 2013 til 2017.

Samlet giver det således i alt 8,5 millioner kroner.

Lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing, anfører i den sammenhæng overfor TV 2 Fyn, at en sag mod Jørgen Clausen ikke vil være forældet – også selvom han ikke længere er ansat i kommunen.

”Hvis den tidligere stadsdirektør har været klar over, at det var en ulovlig støtte – det er der jo noget der tyder på – så er det en klar tjenesteforseelse, som vil kunne få strafferetslige følger, siger Sten Bønsing til tv-stationen.

Ny stadsdirektør: Mere på vej
Jørgen Clausens afløser som stadsdirektør i Odense, Stefan Birkebjerg Andersen, er aktuelt i gang med at undersøge alle kommunens sponsor- og eventaftaler.

Onsdag oplyser Stefan Birkebjerg Andersen til TV 2 Fyn, at han allerede har fundet flere ”fodfejl”, som han vil orientere kommunens økonomiudvalg om senere på måneden.

”Jeg kan ikke afvise, at vi har fundet en enkelt eller to fodfejl mere. Sager, som skulle være håndteret på en anden måde, men slet, slet ikke i denne skala (Arena Fyn, red.). Og så er vi i øvrigt ikke færdige med at gå kontrakterne igennem. Vi går alle kontrakterne igennem,” siger han.

Stefan Birkebjerg Andersen har samtidig bedt advokatfirmaet Kromann Reumert kigge på Arena Fyn-sagen og kortlægge ”det faktiske forløb, fra virksomheden henvender sig til aftalen indgås”, som Odense Kommune formulerer det i en pressemeddelelse.

Anker Boye har hidtil afvist at kommentere sagen og oplyser til DR Fyn, at han først vil give lyd fra sig, når Kromann Reumerts undersøgelse er blevet offentliggjort.

Dokumentation

Blå bog: Anker Boye

Født 12. februar 1950 i Odense.

Udlært maler i 1970. Arbejdede som portør fra 1976-81, hvor han blev fagligt aktiv og fællestillidsmand – senere formand for LO i Odense.

Anker Boye vandt borgmesterposten i Odense ved kommunalvalget i 1993, en post han satte sig på 1. januar 1994. Her sad han indtil valget i 2005, hvor han tabte til en den konservative Jan Boye.

Ved valget i 2009 vandt Anker Boye borgmesterposten tilbage. Den 1. januar 2017 gav han borgmesterkæden videre til Peter Rahbæk Juel (S).

Anker Boye har både været formand og næstformand i Kommunernes Landsforening.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anker Boye

Fhv. borgmester (S), Odense Kommune, fhv. formand for KL (1998-2002)
maler (1970)

0:000:00