Debat

SF: Statsministeren skal bruge kræfterne på at værne om retsstaten i EU

DEBAT: Statsminister Mette Frederiksen (S) skal have krav om grøn politik og retsstatsbeskyttelse med til EU-topmødet, skriver Margrete Auken, Kira Marie Peter-Hansen og Halime Oguz fra SF.

Statsminister Mette Frederiksen (S) skal forbedre indholdet i EU's budgetpakke, skriver Margrete Auken, Kira Marie Peter-Hansen og Halime Oguz fra SF.
Statsminister Mette Frederiksen (S) skal forbedre indholdet i EU's budgetpakke, skriver Margrete Auken, Kira Marie Peter-Hansen og Halime Oguz fra SF.Foto: European Union
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Margrete Auken, Kira Marie Peter-Hansen og Halime Oguz
Medlem af Europa-Parlamentet, medlem af Europa-Parlamentet og EU-ordfører

Mens de fleste danskere er gået på sommerferie, har statsminister Mette Frederiksen (S) stadig travlt. På fredag mødes EU's lande til forhandlinger om det næste syvårsbudget og en coronagenopretningspakke.

Danmarks fokus har hidtil været at få den samlede pris på pakken reduceret. Men hvor ville det dog være skønt, hvis statsministeren brugte sin resterende forhandlingskapital på at forbedre indholdet.

Da forhandlingslederen, rådspræsident Charles Michel, i fredags fremlagde sit seneste forslag, var det tydeligt, at europæiske grønne kræfter havde fået hævet klimaambitionerne: Mindst 30 procent af alle udgifter skal gavne klimaet, lyder det nu.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det er forbløffende, at den danske regering ikke har ønsket at kæmpe for mere end 25 procent. Vi ser os selv som et grønt foregangsland, men vi har altså ikke engang været på højde med det endelige forslag. Mens de andre har brugt deres energi på indholdet, har vi brugt al kraft på at spare.

Selvom det nye forslag er grønnere end forventet, er der stadig masser af rum for forbedring. Biodiversitet nævnes nærmest ikke, og der er også brug for langt bedre beregningsmetoder af den reelle effekt af de klimarelaterede udgifter.

Brug Danmarks forhandlingskapital på grøn politik og retsstatsprincipper.

Margrete Auken, Kira Marie Peter-Hansen og Halime Oguz
Medlem af Europa-Parlamentet, medlem af Europa-Parlamentet og EU-ordfører

Kæmp for retsstatsprincipper
Det er ingen hemmelighed, at visse medlemslande har problemer med at læse klubbens vedtægter. Alligevel har der hidtil intet seriøst været gjort for at sanktionere dem. Det skal være slut.

I forhandlingerne blev der lagt op til, at sanktionsmulighederne skulle styrkes. Der skulle stilles skarpere krav til overholdelse af retsstatsprincipper, og det skulle være lettere at stoppe for EU-støtte til dem, der undergraver retsstaten. I kompromisforslaget er det tydeligt, at netop de har haft succes med deres kampagne. Blandt andet fordi vores regering kun har været optaget af at spare.

Læs også

Søndagens polske valg gør behovet for reformer endnu tydeligere. Hvis vi ikke sætter foden ned og kræver et fuldt stop for udbetaling af midler til medlemslande, som angriber uafhængige domstole, bekæmper frie medier og undertrykker mindretal, vil det vigtige retsgrundlag for vores del af verden erodere. 

Så kære statsminister: De umiddelbare udgifter er blevet reduceret. Pakken kan sælges på sit udseende, så vær nu med til at sørge for, at indholdet ikke bliver skuffende, når gavepapiret er kommet af.

Brug Danmarks forhandlingskapital på grøn politik og retsstatsprincipper.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Halime Oguz

cand.mag. i mellemøststudier (SDU 2012)

Kira Marie Peter-Hansen

MEP (SF)
studerer bachelor i international relations (Vesalius College, Belgien)

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

0:000:00