Vismænd kritiserer skæv boligskat

BOLIGSKAT: Skattestoppet på boliger har været med til at skævvride Danmark, lyder det fra de økonomiske vismænd. De vil svare igen ved at fordoble ejendomsværdiskatten og bevare grundskylden.

Foto: Pressebillede
Mads Bang

Skattestoppet på ejerboliger har vredet skattesystemet skævt. Gevinsten ved skattestoppet er gået til de områder af landet, som har oplevet stigende boligpriser, især i og omkring storbyerne.

Det konstaterer De Økonomiske Råd i et nyt diskussionsoplæg.

De Økonomiske Råd konstaterer, at boligskattestoppet har betydet en udhulning af boligskatterne. Og den udhulning er ikke fordelt jævnt over landet.

”Den har samtidig skabt en geografisk skævvridning, hvor boligejere i og omkring storbyerne i dag reelt betaler en mindre procentsats i ejendomsværdiskat, end boligejere andre steder,” siger Michael Svarrer, overvismand og formand for De Økonomiske Råd.

Fakta
Skattestop i kroner og ører
Skattestoppet betyder, at ejendomsværdiskatten reelt er blevet udhulet, siden skattestoppet blev indført i 2002. Skatten er låst fast i kroner og ører, og derfor er den effektive skatteprocent i dag 0,6.
Hvis ejendomsværdiskatten ikke var låst af skattestoppet ville boligskatten ligge på 1 procent.

Kilde: De Økonomiske Råd

Det Økonomiske Råd har gentagne gange over mere end et årti anbefalet at flytte skat fra arbejdsindkomst til boliger og jord. Dagens diskussionsoplæg fra vismændene er ingen undtagelse.

Skat på ejendom er effektiv
Skat på boliger og jord er ifølge rådet en af de mest effektive skatteformer, da de ikke påvirker samfundets effektivitet ligeså meget som for eksempel skat på arbejde.

En højere ejendomsværdibeskatning vil samfundsøkonomisk være en fordel, hvis provenuet eksempelvis anvendes til at sænke skatten på arbejde.

Michael Svarer
Overvismand, formand for De Økonomiske Råd

Derfor peger vismændene også på, at det vil være en fordel at lave en omlægning af skat fra arbejde til skat på jord og boliger.

“En højere ejendomsværdibeskatning vil samfundsøkonomisk være en fordel, hvis provenuet eksempelvis anvendes til at sænke skatten på arbejde,” siger Michael Svarer, overvismand og formand for De Økonomiske Råd i en pressemeddelelse om rapporten.

Samtidig er ejendomsværdiskatten i dag så lav i forhold til skat på andre opsparingsformer, at danskerne ifølge vismændene sparer for meget op i deres boliger i stedet for andre typer investeringer.

Højere skat eller skat på afkast
De økonomiske vismænd anbefaler, at fjerne skattestoppet og hæve ejendomsværdiskatten til 1,2 procent. I 2014 var ejendomsværdiskatten reelt på 0,6 procent, så der er tale om en stor stigning. Det Økonomiske Råd anbefaler da også, at ændringer indfases langsomt.

Hvis der ikke kan opnås enighed om at fjerne skattestoppet på ejendomsværdiskatten, så kan det ifølge De Økonomiske Råd være en mulighed, at beskatte gevinsten ved ejendomssalg. I dag er en eventuel prisstigning på boliger skattefri.

De Økonomiske Råd betoner desuden vigtigheden af at få større kvalitet og gennemsigtighed i ejendomsvurderingerne, der danner grundlaget for beskatningen af jord og boliger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Svarer

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, fhv. formand/overvismand, De Økonomiske Råd
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1997), ph.d. i nationaløkonomi (Aarhus Uni. 2000)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024