Søren Espersen i højrøstet konfrontation med Pia Kjærsgaard

DF-veteranen Søren Espersen har opfordret partistifter Pia Kjærsgaard til at tage et medansvar for DF's triste situation. Men de to tidligere nære allierede nåede ikke til enighed.

Placeholder image
Søren Espersen og Pia Kjærsgaard var meget tætte gennem mere end to årtier. Men de er ikke enige om, hvorvidt  Pia Kjærsgaard har et medansvar for den situation, DF er havnet i.  Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Han er kendt som den mest loyale af de loyale. Først pressechef gennem Dansk Folkepartis første vanskelige år – og de sidste 16 år som folketingsmedlem for partiet.

Han har holdt sig ude af alle fløjkampe og er frem for alt partiets mand.

Netop derfor er det opsigtsvækkende, at han – Søren Espersen – for nylig røg ind i en åben konfrontation med partiets stifter og mangeårige formand, Pia Kjærsgaard.

Udgangspunktet var en debat i folketingssalen torsdag 21. april, hvor det blev diskuteret, om danskere fortsat skal have mulighed for at få SU med, hvis de læser i Rusland. Det var ophedet debat, og den afhoppede DF’er Marie Krarup var isoleret i debatten.

Efter debatten henvendte Pia Kjærsgaard sig til Marie Krarup, og ifølge Krarup var det ikke pæne ting, der lød fra Kjærsgaard:

”Pia hvæsede et skældsord efter mig. Det lød som ”Din skøre sæk”. Jeg løb efter hende for at høre, om jeg virkelig havde hørt rigtigt. Men Pia trissede bare videre,” siger Marie Krarup.

Ophidset stemning
Det mest interessante er imidlertid efterspillet. For ifølge Altingets oplysninger førte episoden til, at Søren Espersen henvendte sig til Pia Kjærsgaard og spurgte, hvorfor i alverden hun gav sig til at skændes med Marie Krarup. Espersen så det som helt unødvendigt over for en person, der på tidspunkt allerede havde forladt DF.

Det førte til en ret højrøstet konfrontation mellem Espersen og Kjærsgaard, en konfrontation, der blev overhørt af adskillige personer.

Under episoden opfordrede Søren Espersen Pia Kjærsgaard til at tage et medansvar for den bedrøvelige tilstand, Dansk Folkeparti er endt i. Og ikke mindst et ansvar for, at så mange folketingsmedlemmer har forladt partiet.

Men det afviste Kjærsgaard, der ikke mente, hun var årsag til noget af det.

Søren Espersen vil ikke kommentere sagen. Men han bekræfter, at han efter episoden med Marie Krarup opfordrede Pia Kjærsgaard til at tage et medansvar for situationen, herunder at en stribe folketingsmedlemmer har forladt Dansk Folkeparti. 

Med på bagsmækken
En af de seks afhoppere, Bent Bøgsted, beskriver det over for Altinget som en medvirkende årsag til hans exit fra DF, at ”Pia Kjærsgaard taler hårdt til folk, og at hun var med på bagsmækken, da Morten Messerschmidt overtog”.

En anden afhopper, Liselott Blixt, har tidligere beskyldt partistifteren for ”voksenmobning”, 

Liselott Blixt og Bent Bøgsted forlod Dansk Folkeparti sammen med Lise Bech og Karina Adsbøl 21. februar. Dagen efter sluttede Hans Kristian Skibby sig til dem. 

Siden valgte også Marie Krarup at forlade DF, og der er trods afhopningerne endnu ikke kommet ro i det martrede parti.

Pia Kjærsgaard har ikke ønsket at kommentere sagen. Det samme gælder Morten Messerschmidt.

Omtalte personer

Pia Kjærsgaard

Udlændinge- og værdiordfører, MF (DF), 2. næstformand, fhv. formand for Folketinget, partistifter
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

Søren Espersen

MF (DF), fhv. politisk næstformand, Dansk Folkeparti
journalist (DJH 1980)

Marie Krarup

Formand, Indfødsretsudvalget, MF (løsgæger)
Sprogofficer (Forsvaret), cand.mag. i øststatskundskab, samfundsfag og religion (Københavns og Aarhus Uni. 1996 og 2006)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser