Stormflodssikring, direktøransættelse og skæbnedag for omstridt leverandør: Her er det vigtigste om ugens møde i Borgerrepræsentationen

På torsdagens møde i Københavns Borgerrepræsentation skal medlemmerne endegyldigt tage stilling til, om det udskældte leveringsfirma Intervare fortsat skal levere varer til kommunens borgere. Der er også udsigt til endnu en diskussion om byggeriet på Amager Fælled.

Borgerrepræsentationen mødes torsdag på rådhuset til årets andet møde. 
Borgerrepræsentationen mødes torsdag på rådhuset til årets andet møde. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Karl Emil FrostSøren Dahl

Når Borgerrepræsentationen mødes torsdag, drejer det umiddelbart mest opsigtsvækkende punkt sig om virksomheden Intervare A/S, der leverer varer til udsatte og syge borgere i Københavns Kommune. 

Som Altinget tidligere har beskrevet, har Intervare og Københavns Kommune i næsten et år ligget i et større juridisk slagsmål, fordi virksomheden ifølge kommunen underbetaler de vognmænd, der leverer varer til blandt andet københavnske borgere. Det har virksomheden dog afvist. 

Nu er forventningen, at et flertal på rådhuset endegyldigt vil ophæve kontrakten, der ellers står til at udløbe i slutningen af april.

Altinget har tidligere fortalt om Intervare-chaufføren Roshan Ahmaizad, der arbejdede op mod 60 timer om ugen. Samtidig dokumenterede en kontrakt, at Intervare-chaufførerne risikerede bøder på op til 100.000 kroner, hvis firmaet besluttede at ophæve deres kontrakt, eller de meldte sig syge. 

I oktober sidste år besluttede et flertal i Borgerrepræsentationen, at kommunen ville tilbageholde månedlige betalinger til Intervare på 400.000 kroner samt at udstede dagbøder til Intervare på 7.200 kroner, indtil chaufførerne havde fået deres penge, og Intervare havde fremsendt dokumentation for dette.

Siden var der stille om sagen indtil 20. januar, hvor et flertal i Socialudvalget besluttede at ophæve kontrakten med Intervare før tid. Beslutningen blev dog bremset af Konservative, og derfor skal sagen behandles endeligt på Borgerrepræsentationens møde torsdag.

Stormflodssikring skaber debat

På tordagens møde vil udarbejdelsen af en samlet plan for stormflodssikring af hovedstadsområdet også ligge højt på dagsordenen.

Socialdemokratiet, Konservative, SF, Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige vil her foreslå, at der skal fastlægges en klar strategi for organisering, finansiering og endelige implementering af en bedre sikring mod stormflod.

Partierne hæfter sig ved, at en stormflod kan ødelægge bebyggelse, skade natur, biodiversitet og kritisk infrastruktur i og omkring København og dermed medføre tab for mange milliarder kroner.

Arbejdet med en samlet plan skal koordineres med staten og relevante kommuner omkring København, ligesom også grønne organisationer skal inddrages, lyder det.

På mødes vil også overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) skulle redegøre for, hvorvidt der er behov for flere analyser af, hvad etableringen af Lynetteholmen vil betyde for risikoen for stormflod i hovedstadsområdet. 

Her vil Enhedslisten henvise til, at eksperter tidligere har vurderet, at etableringen af den kunstige ø vil medføre øgede vandstande nord for bebyggelsen. 

Ny direktør til omstridt forvaltning 

Et mindre, men dog væsentligt punkt på dagsordenen til aftenens møde er ansættelsen af en ny direktør til kommunens Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning, som Borgerrepræsentationen formelt set skal godkende. 

Forvaltningen har i længere tid været centrum for en konflikt mellem forvaltningens ansatte, og beskæftigelsesborgmester Cecilia Lonning Skovgaard (V).

Konflikten er særligt eskaleret efter fyringen af forvaltningens tidligere administrerende direktør, Line Nørbæk. 

Som flere medier har beskrevet, har de ansatte i en række anonyme vidnesbyrd blandt andet kritiseret borgmesteren for sin ledelsesstil, og for at presse medarbejdere til at ændre tal og fakta, så de passer til hendes politiske dagsorden. 

Senest har en aktindsigt dokumenteret, at Cecilia Lonning-Skovgaard har hyret et eksternt advokatfirma til at undersøge sin forvaltnings håndtering af aktindsigter.

Anklager, som borgmesteren har afvist, og overfor Berlingske beskrevet som "et karaktermord"

Handleplan mod menneskehandel og tvangsprostitution
København skal være den første by i verden uden menneskehandel, kønsbaseret vold og tvangsprostitution. 

Sådan lyder den klare ambition, som en ny handleplan ifølge Konservative, Radikale og Enhedslisten skal realisere.

Konkret skal Borgerrepræsentationen beslutte, om der skal igangsættes en plan for bedre hjælp til ofre for menneskehandel – herunder overnatning og adgang til rådgivning. Samtidig skal der lægges en klar strategi for, hvordan hovedstaden bliver helt fri for menneskehandel, lyder partiernes forslag.

Partierne foreslår, at Socialforvaltningen skal have ansvaret for udarbejdelsen af handleplanen. Det er da også forventningen, at forslaget bliver henvist til endelig behandling i Socialudvalget. 

Stop for betting-reklamer i offentlig transport
Borgerrepræsentationen skal også tage stilling til, om byens borgere fremover bør støde på reklamer for pengespil, når de bevæger sig rundt i bus, S-tog og metro.

Enhedslisten, Radikale og SF foreslår nemlig, Borgerrepræsentationen henvender sig til Movia, Metroselskabet og DSB for at få stoppet betting-reklamer i den offentlige transport. Det skal være med til at bremse antallet af danskere, der gældsætter sig som følge af spilafhængighed. 

Partierne lægger vægt på, at der er omkring 10.000 spilafhængige i Danmark, og at hver fjerde, der kommer i behandling, er under 25 år.

Frederiksberg Kommunalbestyrelse behandlede i sidste uge et lignende forslag, som også borgmesterpartiet, Socialdemokratiet, stod bag. Her er forslaget nu sendt videre til sagsfremstilling i forvaltningen.

Rydning af levested for truet art på Amager Fælled
På mødet torsdag er der også lagt op til endnu en diskussion om, hvad byggeriet på Amager Fælled betyder for de truede paddearter i området.

Her vil Enhedslisten opfordre de politisk udpegede bestyrelsesmedlemmer i By & Havn til at vente med at rydde et krat, som er særligt egnet som levested for arterne stor vandsalamander, spidssnudet frø og skrubtudsen.

Padderne bør nemlig indsamles først. Og det kan først gøres optimalt fra april til september, hvor dyrene normalt er aktive over jorden. Ryddes krattet før, er der risiko for, at de truede padearter ikke vil overleve, mener Enhedslisten.

Nye krav om ansættelse af borgere med handicap
Københavns Kommune skal ved indgåelse af kontrakter med private virksomheder stille krav om ansættelse af borgere med handicap eller er visiteret til fleksjob.

Sådan lyder et forslag fra Socialdemokratiet, Venstre, SF og Enhedslisten, som Borgerrepræsentationen nu skal tage stilling til. Omkring halvdelen af borgere med handicap er i dag i beskæftigelse, og tallene har de senere år været nedadgående.

Derfor er der behov for at stille krav til virksomhederne på de kommunale kontrakter for aktivt at hjælpe gruppen med at komme ind på arbejdsmarkedet, mener partierne.

Nyt kodeks skal forebygge krænkelser
Borgerrepræsentationen godkendte i juni sidste år et forslag til håndtering og forebyggelse af sexisme og krænkelser i Borgerrepræsentationen.

På mødet torsdag vil Borgerrepræsentationen endeligt godkende det nye fælles adfærdskodeks.

Kommune kan ikke bremse e-post uden for arbejdstid 
På dagsordenen er også en orientering om muligheden for kun at sende borgerne digital post i normal arbejdstid, hvilket længe har været et ønske fra SF.

Borgerrepræsentationen tog stilling til forslaget i foråret sidste år, og siden er det blevet behandlet i Kultur- og Fritidsudvalget.

Men her er konklusionen, at det er ikke muligt for Københavns Kommune at beslutte, hvornår borgere og virksomheder får Digital Post leveret, eller hvornår de modtager en adviserings-sms.

Dog vil det være muligt at sikre, at borgerne ikke modtager Digital Post i weekenden. Det skyldes, at kommunen kan sørge for at afsende posten, så den når frem inden.

Men også her vil det kun være muligt i sager, hvor der ikke er lovpligtige tidsfrister, eller hvor kommunen ikke skal overholde en frist for tilbagemelding til borgeren, lyder det.
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00