Hun skal styre Magnus Heunicke gennem bunken af møgsager på miljøområdet

Henrik Studsgaards arvtager, Annemarie Lauritsen, er opflasket i Finansministeriet og hærdet i Sundhedsministeriet, hvorfra hun kender Magnus Heunicke. Kilder kalder hende en “klassisk chef-djøffer” og peger på tre ting, der bliver den kommende departementschefs største udfordringer.

Miljøministeriets nye departementschef beskrives som en “vellidt leder” og en sand “arbejdshest.” Men også som “en klassisk chef-djøffer” uden et stort kendskab til miljøpolitik. 
Miljøministeriets nye departementschef beskrives som en “vellidt leder” og en sand “arbejdshest.” Men også som “en klassisk chef-djøffer” uden et stort kendskab til miljøpolitik. Foto: Finansministeriet
Julie Schønning

Alle danskerne så med, da Magnus Heunicke (S) sidst stod midt i orkanens øje. Med sin berømte planche forklarede sundhedsministeren om smittekurver, sociale bobler og mundbind.

Lige bag politikerne var et "coronateam”, som arbejdede i døgndrift "uden brok” og med nye arbejdsopgaver hver dag. I den arbejdsgruppe sad den daværende afdelingschef for Sygehuspolitik og Sundhedsøkonomi, Annemarie Lauritsen. Her beviste hun, at hun er vant til at håndtere kriser og kan arbejde solen sort. 

Læs også

Det fortæller Per Okkels, Sundheds- og Ældreministeriets daværende departementschef.

"I det første voldsomme år var hun en del af det ledelsesteam, som sammen med Magnus fik os godt igennem corona. På den måde har hun bevist, at hun tåler voldsom stress, og det er min forventning, at hende og Magnus bliver et rigtig godt team,” siger Per Okkels om sin tidligere ansatte.

Nu står Danmarks mest populære minister igen i et kriselandskab. Om end der er tale om kriser i en væsentlig mindre skala, optager biodiversitetskrisen, kemikaliekrisen og drikkevandskrisen i den grad danskerne. 

I den seneste tid er bunken af dårlige sager desuden vokset markant, da PFAS og spildevandssagen om RGS Nordic har fyldt dagsordenen.

Derfor bliver der nok at se til, når Annemarie Lauritsen træder ind ad døren til Miljøministeriets lokaler i Frederiksholms kanal som ny departementschef. 

Annemarie er jo et energibundt. Hun kender alle krogene, processerne og gud og hver mand på Slotsholmen.

Per Okkels
Forhenværende departementschef, Sundheds- og Ældreministeriet

Når Annemarie Lauritsen i disse dage trækker i arbejdstøjet, overtager hun fra den konstituerede departementschef Christian Vindahl Vind. Han har siddet på pladsen siden i sommer, hvor den daværende departementschef Henrik Studsgaard blev fritaget fra tjeneste som følge af sin rolle minksagen.

På baggrund af interviews til citat og til baggrund, tegner Altinget et portræt af Miljøministeriets nye departementschef, der skal lede embedsapparatet med den ene hånd og bane vejen for Magnus Heunickes miljøpolitik med den anden.

Klassisk chef-djøffer

Det kommer ikke som en overraskelse for nogen, at Annemarie Lauritsen bliver udnævnt som departementschef. 

CV

Departementschef i Miljøministeriet, 2023-

Afdelingschef i Finansministeriet for offentlige finanser, 2022-2023

Afdelingschef i Finansministeriet for kommune- og regionsøkonomi, sundhed, børn og undervisning, 2020-2022

Afdelingschef i Sundhedsministeriet for Sygehuspolitik og Sundhedsøkonomi, 2015-2020

Kommitteret i Statsministeriet, 2013-2015

Underdirektør i ATP, 2011-2013

Kontorchef i Økonomistyrelsen, 2009-2011

Sekretariatschef i Finansministeriet, 2007-2009

Ministersekretær i Finansministeriet, 2006-2007

Fuldmægtig i Finansministeriet, 2005-2006

Fuldmægtig i KL, 2003-2005

Uddannet cand.scient.pol ved Københavns Universitet

Annemarie Lauritsen er født i 1976. Hun er gift, har to børn og bor i Holte.

Hun har længe været i kikkerten, lyder det.

"Annemarie er jo et energibundt. Hun kender alle krogene, processerne og gud og hver mand på Slotsholmen. I den konkurrence, der er om fokus og penge i de kommende år, er det bare rigtig godt at have sådan en som Annemarie med," siger Per Okkels.

Når nogen kommer så langt op ad karrierestigen på Slotsholmen, kommer det nok heller ikke som nogen overraskelse, at de beskrives som kompetente.

Annemarie Lauritsen beskrives som "en slider” og "en arbejdshest”.

"Skarp”, "detaljeorienteret”, og "nøgtern”.

Endda "morsom”.

Gennem de seneste tyve år har Annemarie Lauritsen arbejdet i en række styrelser og ministerier. Siden statskundskaberen startede sin karriere i Kommunernes Landsforening, har hun blandt andet slået sine folder i Økonomistyrelsen, Statsministeriet og Sundhedsministeriet. Senest har hun arbejdet i Finansministeriet som afdelingschef for offentlige finanser – den afdeling, der blandt andet har ansvar for den årlige finanslov.

Hendes CV er "imponerende bredt” lyder det fra journalist og kommunikationsrådgiver Susanne Hegelund, der i en årrække har beskæftiget sig med embedsværket. Hun er blandt andet forfatter til bøgerne 'Samfundsreformator' om Finansministeriets mangeårige departementschef Anders Eldrup samt til ’Javel Hr. Minister’, der "tegner et portræt af magtens maskinrum og departementschefers indflydelse”.

"Hun en klassisk scient.pol.-generalist og en klassisk chef-djøffer,” siger Susanne Hegelund.

Grøn på miljøpolitik

Annemarie Lauritsen har ikke tidligere arbejdet i Miljøministeriet, og flere kilder peger på, at hendes manglende kendskab til miljøpolitik kan blive den største udfordring i hendes første tid som departementschef.

Særligt når hun skal arbejde side om side med Magnus Heunicke, der selv har erkendt, at han ikke ved noget om miljøpolitik, og blandt andet kritiseres for at have kaldt haren et truet dyr.

Men det er ingen overraskelse, at Annemarie Lauritsen kommer uden ministeriel faglighed, fortæller Susanne Hegelund. Det er en sjældenhed for departementschefer, at de er opflasket i det ministerie, de ender med at stige til tops i.

Det er til gengæld ikke en sjældenhed, at departementschefer ofte udklækkes fra Finansministeriet.

"Det var Anders Eldrup, der var departementschef i Finansministeriet i 90’erne, som gjorde det til en vane at beholde de allerbedste i Finansministeriet, og så fik han de andre placeret rundt omkring i embedsværket, på Slotsholmen og i kommunerne,” siger Susanne Hegelund.

At Annemarie Lauritsen er opflasket i Finansministeriet forstås som en fordel og en ulempe for Miljøministeriet afhængig af, hvem man spørger.

På den ene side betyder det, at hun kender Finansministeriets politiske og faglige tankegang, workflow og prioritering. Og at hun forstår, det bærende princip i den røde murstensbygning; at penge skal tjenes eller spares, før de kan bruges.

Omvendt lyder den kritiske analyse af traditionen, at Finansministeriet gør brug af alle kneb i bestræbelserne på at holde fagministerierne i kort snor. Modellen sikrer, at embedsmændene er Slotsholmens budgetbisser, rundet af regnekulturen og tro mod den logik, der hersker i Finansministeriet.

For Annemarie Lauritsen betyder det, at hun "kender gud og hver mand på Slotsholmen” og forstår sig på centraladministrationens store møllehjul. Omvendt tolkes hendes loyalitet overfor Finansministeriet af nogle som en potentiel udfordring for den kommende departementschef. For hvor ligger loyaliteten, når kampen om knappe ressourcer blusser op mellem hendes nye og gamle arbejdsplads?

En kilde, der kender Annemarie Lauritsen, udlægger teksten sådan her:

"Hun er indbegrebet af den røde bygning.”

En benhård leder 

Annemarie kan være meget regelret, men når du skal bane vejen for din minister, skal du også kunne handle og være en risk-taker i spillet med de øvrige ministerier

Ellen Trane Nørby
Forhenværende sundhedsminister, Venstre

Når Annemarie Lauritsen stiger i rang fra sit arbejde som afdelingschef i Finansministeriet til departementschef i Miljøministeriet, udvides hendes arbejdsopgaver også.

En departementschef har to væsentlige roller, forklarer Susanne Hegelund.

"Det ene er den administrative opgave – at sørge for driften af systemet – og den anden er at kunne rådgive politisk taktisk. Det kræver, at du er skarp i pæren, en dygtig leder og kan læse det politiske spil, så du kan være med til at bane vejen for din minister og frame dit ministerium udadtil,” siger Susanne Hegelund.

Ellen Trane Nørby (V) kender Annemarie Lauritsen fra sin tid som sundhedsminister. Ifølge hende skal Heunickes nye højre hånd især udvikle sig på den del, der handler om politisk og strategisk rådgivning. 

"Annemarie kan være meget regelret, men når du skal bane vejen for din minister, skal du også kunne handle og være en risk-taker i spillet med de øvrige ministerier. Det er et af de steder, hvor man spiller en anden rolle som departementschef end som afdelingschef,” siger Ellen Trane Nørby. 

I forhold til lederegenskaber er hun dog meget kompetent, vurderer Ellen Trane Nørby: 

"Som minister, hvor Annemarie var afdelingschef, oplevede jeg en fagligt stærk, dedikeret og behagelig person at arbejde sammen med,” siger Ellen Trane Nørby og fortsætter: 

"Det var min oplevelse, at hun er en vellidt og benhård leder, der forventer noget af sine medarbejdere – på en positiv måde. De medarbejdere, der har været i hendes afdeling, får en god ballast med videre, og det karakteriserer også gode ledere, at de kan lære videre til kommende generationer af embedsmænd.” 

Samme toner kommer fra Per Okkels.

"Det er mit klare indtryk, at hun har været en rollemodel som leder. Hun vil kunne sikre et godt arbejdsmiljø, selvom der er travlt, og det er vigtigt i de her tider.”

Med den strammeste finanslov længe, får Annemarie Lauritsen brug for at bringe alle sine kompetencer i spil, når hun kommer over på miljøområde, hvor mængden af dårlige sager er kronisk, og hvor der altid er et mismatch mellem, hvad befolkningen kræver, og hvad man som minister kan levere.

Annemarie Lauritsen har ikke ønsket at deltage i denne artikel.

Foto: Finansministeriet

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Annemarie Lauritsen

Departementschef, Miljøministeriet
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

Per Okkels

Fhv. departementschef, Sundheds- og Ældreministeriet, Regions - og amtsdirektør, Region Nordjylland, sundhedsdirektør, Nordjyllands amt, socialdirektør, Ringkøbing amt
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1980)

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

0:000:00