Uni'er raser over professionshøjskolers nye masteruddannelse

STRID: Tre danske professionshøjskoler er gået sammen om at udbyde en ny masteruddannelse på en norsk licens. En direkte provokation, mener universiteterne, der advarer imod en udvanding af masterbegrebet. DF, S og V kigger med bekymring på udviklingen.
En ny masteruddannelse i offentlig ledelse er blevet et stridspunkt imellem professionshøjskolerne og universiteterne.
En ny masteruddannelse i offentlig ledelse er blevet et stridspunkt imellem professionshøjskolerne og universiteterne. Foto: Pressefoto/phmetropol.dk
Tyson W. LyallMads Bang
En masteruddannelse i offentlig ledelse er blevet centrum for en institutionspolitisk kamp mellem universiteterne og professionshøjskolerne.

Spliden er opstået, efter at professionshøjskolerne UCC, VIA og Metropol er gået sammen med det norske universitet i Agder om at udbyde en masteruddannelse i ledelse af offentlig velfærd.

I dag har universiteterne herhjemme eneret på at udbyde akkrediterede danske masteruddannelser, og den norske smutvej har derfor fået Danske Universiteters formand, Jens Oddershede, op i det røde felt. Han kalder oprettelsen af uddannelsen for en provokation og angriber dermed professionshøjskolernes motiver.

På Christiansborg undrer Dansk Folkeparti sig over professionshøjskolerne, mens Socialdemokraterne og Venstre begge vil holde nøje øje med, hvad det nye tiltag kommer til at betyde for området.

Jens Oddershede: En måde at omgås reglerne på
Spørgsmålet om masteruddannelser på professionshøjskolerne har længe været et tema i den uddannelsespolitiske debat. Professionshøjskolerne vil meget gerne udbyde masteruddannelser, men endnu har den politiske opbakning til projektet manglet. Der er imidlertid ikke noget, der forhindrer højskolerne i at samarbejde med private og udenlandske udbydere af uddannelser uden om det danske akkrediteringssystem. Det har de ikke gjort tidligere, men nu sættes et jomfruskib altså i søen sammen med det norske universitet i Agder.

Fakta
Master i ledelse af offentlig velfærd henvender sig til ledere af fx skoler, biblioteker, politi og døgninstitutioner. Uddannelsen er normeret til 2,5 år, og er udviklet og udbudt i et samarbejde mellem professionshøjskolerne VIA, UCC og Metropol samt Universitetet i Agder i Norge. Tilmeldingsfristen til den nye uddannelse udløber den 1. juni 2013.

Kilde: Masteriledelse.dk

Spørger man formanden for Danske Universiteter, Jens Oddershede, bør det nye tiltag forstås som et direkte forsøg på at omgås arbejdsdelingen mellem de danske universiteter og professionshøjskoler.

"Man forsøger ad bagvejen at udbyde masteruddannelser. Havde politikerne ment, at de skulle lave masteruddannelser, så havde de vel åbnet for det. Men det har man ikke gjort indtil videre," siger han og langer ud efter de tre professionshøjskoler bag:

Det er klart noget, vi ser som en provokation. Når man ikke selv kan få udbudsretten, så finder man en måde at gøre det på alligevel

Jens Oddershede
Formand, Rektorkollegiet, Danske Universiteter

"Det er klart noget, vi ser som en provokation. Når man ikke selv kan få udbudsretten, så finder man en måde at gøre det på alligevel."

Jens Oddershede udtrykker samtidig bekymring for, at det nye udbud vil være med til at udvande selve masterbegrebet.

Prof-højskoler: Helt naturligt
Den bekymring deler Camilla Wang, der er dekan for Det Samfundsfaglige og Pædagogiske Fakultet på Metropol, imidlertid ikke. Hun har været med i arbejdet omkring den nye uddannelse og mener ikke, at der er grund til at råbe vagt i gevær.

"Det er ikke så overraskende, at universiteterne reagerer på oplevelsen af, at nogen trænger ind på deres område. Det er heller ikke overraskende, at Jens Oddershede kan være bekymret for, at en uddannelsesinstitution, der i princippet er et niveau under hans, begiver sig ind på masterområdet. Men her må vi holde fast i, at det altså er universitetet i Agder, der udbyder uddannelsen. Uddannelsen er forankret i et anerkendt miljø, der bedriver uddannelse på mindst samme niveau som i Danmark," siger hun.

(Læs også artiklen "Dekan: Derfor er der brug for vores nye masteruddannelse" via link ovenfor til højre.)

Selvom mastersamarbejdet altså er nyt land for professionshøjskolerne, mener Camilla Wang ikke, at udviklingen bør komme bag på universiteterne.

"Der er ikke noget usædvanligt i, at nationale uddannelsesinstitutioner sælger udenlandske uddannelser. På den måde er uddannelse en del af et marked ligesom så meget andet," siger hun og tilføjer:

"Vi har aldrig nogensinde tænkt det som en provokation. Vi er naturligvis opmærksomme på den fortsatte debat om professionsmasteruddannelser. Men på alle leder og kanter er der opbrud i, hvem der udbyder hvilke uddannelser. Ligesom Aalborg Universitet eksempelvis udbyder professionsuddannelser osv."

Overraskede politikere
Med den nye uddannelse går professionshøjskolerne således helt uden om det danske system. Det betyder blandt andet også, at de ikke får muligheden for at få taxametertilskud til de studerende, de måtte optage på studiet efter sommerferien.
De forskningsordførere, Altinget | Forskning & Innovation talte med mandag, var derfor også en smule overraskede over professionshøjskolernes nye, kreative master-løsning.

"Vi har hele tiden talt om, at eventuelle masteruddannelser på professionshøjskolerne skulle ske i tæt samarbejde med de danske universiteter. Det her går jo bag om det samarbejde, og det virker rigtig dumt af professionshøjskolerne," lyder det fra Dansk Folkepartis ordfører Jens Henrik Thulesen Dahl.

Socialdemokraternes forskningsordfører, Mette Reissmann, og Venstres Esben Lunde Larsen vil derfor også holde øje med udviklingen på området oven på universiteternes kritik.

"Denne her regering har tidligere understreget, at masteruddannelser ikke er professionshøjskolernes område. Hvis det handler om en omgåelse af de regler, vi har fastlagt, så skal vi se på det. Hvis man forsøger at udvide området og går imod reglerne på en kreativ facon, så må vi se på, om man omgår hensigten bag reglerne," siger Mette Reissmann eksempelvis.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Oddershede

Fhv. SDU-rektor, professor em., bestyrelsesmedlem, Lunds Universitet, museumsrådet for Danmarks Nationalmuseum
cand.scient. i fysik og kemi (Aarhus Uni. 1970), dr.scient. (Aarhus Uni. 1978)

0:000:00