V-formand vil skrive skattestop og vækstkrav ind i velfærdslov

Venstre stiller to uomgængelige krav for at kunne støtte regeringens velfærdslov. Det skal fremgå, at skatter ikke må stige, og at den økonomiske vækst skal sikres som det første. S undrer sig over ”ultimative” krav.

Kim Rosenkilde

Regeringen skal ikke umiddelbart regne med Venstres støtte til at få gennemført den såkaldte Velfærdslov, der skal sikre, at de offentlige udgifter vokser i takt med, at flere ældre og børn de kommende år får brug for omsorg og pleje.

I hvert fald ikke medmindre regeringen er parate til at acceptere to afgørende krav fra Venstre. Nemlig at det skal skrives ind i loven, at de øgede offentlige udgifter ikke må føre til skattestigninger, og at det er en forudsætning af den samfundsøkonomiske vækst som minimum stiger i samme takt som de offentlige udgifter.

Udebliver væksten skal loven forpligte fremtidens regeringen til at gennemføre reformer, som kan sikre den nødvendige vækst. Det har V-formand Jakob Ellemann-Jensen sagt til Berlingske, og de pointer gentog han torsdag, da ved åbningsdebatten i Folketingssalen.

” Pengene de skal tjenes før de kan bruges. Det er sådan en borgerlig liberal læresætning,” siger Jakob Ellemann-Jensen, der vil lave loven om til en ”vækst- og velfærdslov”.

”Sådan at en stigning i de offentlige udgifter bliver bundet op på en stigning i den økonomisk vækst. Med afsæt i et skattestop – selvfølgelig. Sådan vil venstre leve op til vores velfærdsløfte, uden at vi sætter økonomien over styr,” sagde Jakob Ellemann-Jensen.

 

{{toplink}}
Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Det velfærdsløfte afgav tidligere Venstres tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen kort inden folketingsvalget i 2019. Og løftet indebar, at Venstre lovede, at man vil sikre, at de offentlige udgifter ville stige i takt med det, man kalder det demografiske træk.

Altså med et beløb svarende til de udgifter der isoleret følger med, at et stigende antal ældre får brug for hjælp fra det offentlige. Præcis som regeringen vil sikre det med sin velfærdslov.

Hos Socialdemokratiet havde partiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, svært ved at forstå, hvorfor Venstre ikke havde nævnt kravet om skattestop og vækst, dengang man afgav løftet.

0:000:00