V-ordfører: Derfor stemmer vi imod regeringens nye udbudslov

Regeringens forslag til en ny udbudslov tager for mange hensyn til politiske særinteresser og for lidt til, hvad der sikrer de bedste rammer om de offentlige udbud. Det mener Venstres erhvervsordfører, og derfor stemmer partiet imod.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Det bør ikke være et flertal på Christiansborg, men derimod den enkelte offentlige myndighed, som skal bestemme, hvilke særlige hensyn der skal tages, når opgaver og indkøb sættes i udbud.

Den logik bør ifølge Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen være det bærende princip for udbudsloven, som i disse uger er under revision i Folketinget.

Ifølge ham er det langt fra, hvad erhvervsminister Simon Kollerup (S) lægger op til med sit forslag til en ny lov, og derfor skal regeringen ikke regne med Venstres opbakning.

”Vi stemmer imod, fordi vi grundlæggende mener, at loven skal være en proceslov og ikke en lov, som lægger alt for mange begrænsninger ned over de indkøb, som skal foretages. Og derfor skal der ikke lægges de firkantede krav ind, som regeringen ønsker,” siger han.

Torsten Schack Pedersens opfattelse er, at regeringen primært har benyttet revisionen af udbudsloven til at få gennemført egne og støttepartiers politiske kæpheste om ikke mindst sociale klausuler ind i loven.

{{toplink}}
Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Til gengæld har regeringen ifølge ham haft mindre blik for, hvad der kunne gøre loven lettere at arbejde med for de offentlige ordregivere og private leverandører.

”Det regeringen lægger op til med sociale klausuler og andre kriterier, synes vi ikke hører hjemme i en udbudslov, som noget, der skal gælde i alle tilfælde. Og den offentlige sektor kan jo allerede som ansvarlig indkøber stille krav om eksempelvis lærlinge,” siger Torsten Schack Pedersen.

Med regeringens lovforslag er der blandt andet lagt op til, at der skal indføres et egentlig lovkrav om at anvende lærlinge i offentlige udbud, hvor det kan være relevant. Hvilke typer udbud, det mere konkret kan handle om, vil ministeren efterfølgende skulle fastlægge i en bekendtgørelse.

0:000:00