Vigsø Bagge: Frygten for fejl er blevet større

DE AFGÅENDE: Pernille Vigsø Bagge (SF) stiller ikke op ved næste folketingsvalg. Hun ser tilbage på ti år i politik, hvor presset blev større undervejs. Vi har stillet hende fem spørgsmål om tiden som MF.

"Måden, vi kommunikerer på, har ændret sig enormt meget," siger Pernille Vigsø Bagge om sine 10 år som folketingsmedlem. TV 2 News og de sociale medier har været med til at ændre på spillereglerne, lyder vurderingen.
"Måden, vi kommunikerer på, har ændret sig enormt meget," siger Pernille Vigsø Bagge om sine 10 år som folketingsmedlem. TV 2 News og de sociale medier har været med til at ændre på spillereglerne, lyder vurderingen.Foto: Pressefoto
Tyson W. Lyall

Mens de fleste folketingsmedlemmer i disse dage deler flyers ud og hænger valgplakater op, trækker Pernille Vigsø Bagge også i arbejdstøjet.

Det består i denne omgang af en sort kjole med en hvid krave.

Efter ti år i Folketinget forlader den rutinerede SF’er nemlig Christiansborg til fordel for en stilling som præst.

Fremtiden ligger i hjembyen Løgstør, hvor hun skal være sognepræst i et pastorat, som også tæller kirkerne i Løgsted, Kornum og Aggerborg.

Fakta
DE AFGÅENDE
Op til det kommende folketingsvalg taler Altinget med nogle af de folketingsmedlemmer, som ikke genopstiller. Pernille Vigsø Bagge er den fjerde i rækken.

Se hele listen af afgående folketingsmedlemmer og de tre foregående interviews herunder.

Vi har stillet Pernille Vigsø Bagge fem spørgsmål om tiden i Folketinget.

Hvad er du mest stolt af at have været med til?

Der er kommet en anden kultur, hvor politikerne ikke rigtig tør at afprøve de vilde ideer, fordi de lynhurtigt bliver spredt på de sociale medier. Der er kommet mere forsigtighed og ængstelse for at begå fejl. Det betyder, at politik ikke bliver så visionært, som det kunne være.

Pernille Vigsø Bagge (SF)

”Jeg er stolt af, at vi i starten af min folketingskarriere fik bevaret 10. klasserne, som stærke kræfter ellers ville af med.

Derudover er jeg stolt over, at jeg fik sat mit præg på folkeskolereformen. Jeg er særligt glad for, at vi fik indført lektiehjælp for alle og to-lærer-ordningen for de små klasser.

Endelig er jeg særligt stolt over, at vi fik presset igennem, at virksomheder skal lave ligestillingsregnskaber, så de skal redegøre for, hvordan de rekrutterer bestyrelsesmedlemmer af begge køn.”

Hvad har ærgret dig mest?

”At den øremærkede barsel til mænd ikke blev til noget. Det ville have haft enorm betydning for samfundet, familierne og børnene. Det lyder som en lille ting, men vi kan se, at det eksempelvis har haft en stor positiv effekt i Sverige. Der er færre samlivsbrud, mere fleksibilitet på arbejdsmarkedet osv.”

Hvad er den bedste oplevelse, du har fået som folketingsmedlem?

”Det var sjovt, da Marianne Jelved (R) lærte mig at drikke whisky. Vi var på en udvalgsrejse til Hjørring, hvor Marianne Jelved, som ellers ikke brød sig om whisky, anbefalede mig den skotske single malt Dalwhinnie. Den faldt jeg for, og da vi senere hen kom til Skotland på en udvalgsrejse, drønede Jelved og jeg rundt på whiskydestillerier, mens de andre kiggede på slotte.”

Hvordan har politik forandret sig, mens du har siddet i Folketinget?

”Måden, vi kommunikerer på, har ændret sig enormt meget. Siden 2005 har vi fået TV 2 News, som skal lave breaking news hele tiden, og så er der ikke mindst kommet flere på de sociale medier. Det har gjort det hårdere at være politiker, da man er på hele tiden.

Der er kommet en anden kultur, hvor politikerne ikke rigtig tør at afprøve de vilde ideer, fordi de lynhurtigt bliver spredt på de sociale medier. Der er kommet mere forsigtighed og ængstelse for at begå fejl. Det betyder, at politik ikke bliver så visionært, som det kunne være.

”Åbenhed er en god ting, men det har bare en pris. Det skal man vide.”

Hvad skal du lave efter Folketinget?

”Jeg startede 1. juni som sognepræst i Løgstør. Samtidig håber jeg, at jeg får mere tid derhjemme. Det har mine børn ikke oplevet før. Derudover har jeg blandt andet noget forskelligt bestyrelsesarbejde, jeg skal passe, ligesom jeg fortsætter som kommunalbestyrelsesmedlem for SF i Vesthimmerlands Kommune.”

Dokumentation

CV
Pernille Vigsø Bagge, født 4. januar 1975 i Holstebro.

Cand.theol., Aarhus Universitet, fra 1993 til 2004.

Konfirmandunderviser, Løgstør Kirke, fra 2004 til 2005.
Lærer, Vilsted Friskole, fra 2002 til 2005.

Folketingsmedlem for Socialistisk Folkeparti fra 8. februar 2005.
Formand for Socialistisk Folkepartis folketingsgruppe 2011-12.

Tidligere medlem af kommunalbestyrelsen i Løgstør Kommune 2002-2005.
Siden 2014 medlem af kommunalbestyrelsen i Vesthimmerlands Kommune.

Fakta fra FT.dk


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Vigsø Bagge

Formand, Præsteforeningen, sognepræst, Løgstør, Aggersborg, Kornum og Løgsted Sogne
cand.theol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00