VK satser på energiforlig før sommer

FORHANDLINGER: Klima- og energiområdet skal ikke være et valgtema, mener Venstre og Konservative, som derfor har en fælles målsætning om at opnå en energiaftale før sommer. S og SF er skeptiske.
Energiforhandlingerne i Folketinget er i gang, og VK har en fælles målsætning om at nå en aftale med forligspartierne før sommerferien.
Energiforhandlingerne i Folketinget er i gang, og VK har en fælles målsætning om at nå en aftale med forligspartierne før sommerferien.
Hjalte T. H. Kragesteen
Venstre og Konservative vil have et energiforlig på plads før sommerferien. Men mens regeringspartierne peger på positiv stemning under forhandlingerne, og at der er meget at være enige om, så opremser S og SF den ene "knast" efter den anden.

I går - onsdag - begyndte energiforhandlingerne for alvor efter regeringens udspil i februar. Forhandlingerne beskrives fra begge sider som i "opstartsfasen", men for V og K haster det efterhånden med at blive enige, da den nuværende aftale udløber den 1. januar 2012.

Konservatives energiordfører, Jørgen Lundsgaard, mener ikke, det bør være svært at nå til enighed.

"Der var en meget positiv stemning ved dagens forhandlinger, det må jeg sige. Alle var bare i den opklarende fase, og folk lagde ikke nogen uenigheder frem på bordet," siger han.

Mangler meget
Men der er helt andre toner hos S og SF, hvor man ikke deler holdningen om, at det skal være et mål i sig selv at nå et forlig før sommer. Det er vigtigere, at aftalen bliver ordentlig, og her er man ikke i nærheden af en aftale, mener SF.

Vi ønsker ikke, at det her skal blive et valgtema. Det er for vigtig en sag til, at partierne skal gå ud og love guld og grønne skove under valgkampen. Så bliver det ren overbudspolitik.

Jørgen Lundsgaard
Energiordfører, Konservative

"Der er meget, der skal undersøges først, for det er ikke et gennemarbejdet forslag, der er lagt frem fra regeringen. Og hvis vi skal have lavet noget for ti år, så skal det sørme være noget, hvor der er tillid til, at det løfter," siger SF's energi- og klimaordfører, Anne Grete Holmsgaard, som eksempelvis peger på uklarheder omkring regeringens model for biogas, og at man ønsker mere inden for energibesparelser.

Hun bakkes op af Socialdemokraternes energiordfører, Ole Hækkerup, som ser vigtige forskelle ved CO2-målsætninger, det frie brændselsvalg, og at der derudover først skal være en gennemgående undersøgelse af energiafgifterne.

"Det bliver svært at nå en aftale inden et folketingsvalg, men vi ved jo ikke, hvornår det valg kommer. Så jeg synes det i stedet handler om at holde processen på sporet," siger Ole Hækkerup.

Ønsker ikke forlig?
V og K mener derimod, at modsætninger mellem de to fløje hører til småtingsafdelingen, og man undrer sig over, at S og SF har så stort behov for at finde uenigheder.

"Jeg tror ikke, at vi har nogen uenigheder i forligskredsen, men der kan være ting, der skal files på," siger Jørgen Lundsgaard, som derimod peger på andre årsager til, at man måske ikke bliver enige før sommer.

"Den eneste grund til, at vi ikke skulle nå et forlig før sommer, er, at der er nogen, der ikke ønsker det. For alle har stillet spørgsmål i et halvt år nu, og de er blevet pænt og ordentligt besvaret. Så jeg kan ikke se, der er noget, der skulle mangle at blive undersøgt," siger Jørgen Lundsgaard.

Venstres energiordfører, Lars Christian Lilleholt, er også bekymret over tonerne fra S og SF:

"Jeg vil opfordre til, at vi kommer i gang og får lavet nogle politiske forhandlinger, så det hele ikke bare går op i notater og undersøgelser. Det kræver, at oppositionen viser vilje til ikke bare at trække tingene i langdrag. Der skal også være et reelt ønske om at ville en aftale," siger han.

V og K vil undgå klima-valg
V og K er blevet enige om at satse på et forlig før sommer, fordi det er vigtigt at undgå, at klimapolitik bliver en del af den nært forestående valgkamp.

"Vi ønsker ikke, at det her skal blive et valgtema. Det er for vigtig en sag til, at partierne skal gå ud og love guld og grønne skove under valgkampen. Så bliver det ren overbudspolitik," siger Jørgen Lundsgaard, som også mener, at klima- og energiminister Lykke Friis (V) rigtig gerne vil stå med et færdigt forlig op til valget.

Erhvervslivet har længe ønsket hurtige beslutninger fra Christiansborg, og for nylig har Dansk Energis direktør, Lars Aagaard, appelleret til et forlig inden sommer. For at sikre investeringerne, forklarer han.

Venstre er enig.

"Vi har et ønske om, at aktørerne kommer til at kende deres rammevilkår. Der presses også meget på fra aktørernes side, som gerne snart vil vide, hvad det er der sker," siger Lars Christian Lilleholt.

SF maner til besindighed
Men SF frygter ikke for investeringerne ved at vente lidt længere, og de mener heller ikke, at en valgkamp vil være skadelig.

"Der er slet ikke fare for overbudspolitik. Vi har en plan, der hænger fint sammen, og det er ikke overbudspolitik. Og det er også noget, der sender et kraftigt signal om, at her kan man roligt investere," siger Anne Grete Holmsgaard, der peger på, at man bør signalere bedre ud om det, der ikke udløber i år.

"Der er nogle ting, der ikke udløber. Eksempelvis udløber de 25 øre i pristilskud til landvind ikke. Vi har allerede bedt regeringen om at sende det ud til investorerne, der ikke udløber. Det vil skabe klarhed i branchen," siger hun og understreger, at SF ikke har noget ønske om, at forhandlingerne tager længere tid end nødvendigt.

V: Ikke et smalt forlig
I januar pegede Dansk Folkeparti på muligheden for en snæver politisk aftale mellem VKO, hvis der kommer til at gå for meget valgkamp i den. Energiordfører Per Dalgaard sagde dengang til Altinget:

"Hvis Lars Løkke venter med at udskrive valg til sidste øjeblik i efteråret, er der mulighed for et smalt forlig mellem regeringen og Dansk Folkeparti - spørgsmålet er så bare, om det er ønskværdigt."

Men det udelukker Venstre, uanset om venstrefløjen forsøger at forhale processen eller ej.

"Målet for os er et bredt forlig. Og jeg afviser, at vi laver en smal politisk aftale med Dansk Folkeparti," siger Lars Christian Lilleholt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Grete Holmsgaard

Fhv. MF (SF), fhv. direktør, DTU og BioRefining Alliance
studier i historie og samfundsfag (Roskilde Uni.)

Ole Hækkerup

Administrerende direktør, Dansk Ejendomsmæglerforening
cand.scient.pol. (Københavns Uni.)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00