Wammen: Sådan vil regeringen frigøre 10.000 hænder med 155 millioner kroner

Med et årelangt tilløb lancerede regeringen torsdag sin længe ventede digitaliseringsstrategi. En ambitiøs plan, mener ministeren selv. Interesseorganisation er enig, men mener ikke regeringens udspil er en strategi.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Talegenkendelse, chatbots, kunstig intelligens og robotter skal de næste ti år gøre den offentlige sektor i Danmark markan mere effektiv. Så effektiv, at det svarer til at 10.000 hænder bliver frigjort til andre opgaver.

Det er ambitionen i regeringens digitaliseringsstrategi, som den lancerede torsdag.

I alt indebærer strategien investeringer på over to milliarder i en række områder fra cybersikkerhed til sundhedsteknologi, men ambitionen om at frisætte 10.000 hænder på ti år har regeringen afsat 155 millioner til over fire år.

{{toplink}}
Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Finansminister Nicolai Wammen mener, det er en ambitiøs og realistisk plan, sagde han på pressemødet:

"Vi siger ikke, at vi i morgen med et fingerknips står der 10.000 mennesker, der er frigjort. Vi siger, at over de kommende 10 år kan det her medvirke til, at 1.000 mennesker om året får frigjort deres kræfter via ny teknologi og automatisering. De kan så være ude hos borgerne, og det er jo det, det handler om."

Det er ikke en strategi, det er et projektkatalog. Jeg har sagt, at jeg har brug for kloge penge, ikke mange penge. Det handler ikke om at øremærke en masse penge, og så giver det besparelser. Vi skal tænke digitalisering på en anden måde.

Ejvind Jørgensen
Formand, Dansk IT's udvalg for offentlig digitalisering

Pengene, regeringen afsætter, er dog ikke de eneste ressourcer, der indgår i den omfattende omstilling:

"Det her er penge, vi øremærker alene til den indsats. Det her i høj grad noget, der vil ske ude i vores kommuner og i vores regioner, Og det er noget af det vi drøfter, når vi forhandler økonomiaftaler med kommuner og regioner," sagde Nicolai Wammen, som også forventer, at den teknologiske udvikling og private investeringer vil give nye produkter, som kan indfri målsætningen om de 10.000 frisatte hænder.

0:000:00